Οστεοαρθρίτιδα & Αδυνάτισμα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ρευματική πάθηση, που συνήθως εντοπίζεται στις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για φθορά του αρθρικού χόνδρου και οστική υπερπλασία. Είναι από τις συχνότερες ρευματικές παθήσεις που συναντάται στον άνθρωπο, αλλά και από τις παθήσεις γενικότερα.

Η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Κάθε επιπλέον κιλό που προσλαμβάνετε είναι επιπλέον φορτίο 3 κιλών για τα γόνατα και 6 φορές επιπλέον πίεση για το ισχίο. Τόσο τα γόνατα, όσο και το ισχίο, καταπονούνται και οι πόνοι αυξάνονται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα η οποιαδήποτε θεραπεία. Το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί πηγή πολλών δεινών για τον οργανισμό και θα πρέπει να ελέγχεται. Τα άτομα με πολύ αυξημένο σωματικό βάρος έχουν την τάση να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από το να παρουσιάσουν υψηλή πίεση.

Η μοναδική λύση είναι ο περιορισμός του σωματικού βάρους. Με τη μείωση των κιλών περιορίζεται άμεσα και ο πόνος στις πάσχουσες αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, παρά στους άνδρες, και μάλιστα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης υπάρχει πιθανότητα οι λόγοι ανάπτυξης οστεοραθρίτιδας να είναι γενετικοί.

Συμπτωματολογία οστεοαρθρίτιδας

  • Ο πόνος στις πάσχουσες περιοχές δεν είναι μόνιμος, ούτε εμφανίζεται κατά την ώρα ανάπαυσης, παρά μόνο κατά την ώρα που βρίσκονται σε κίνηση τα οστά και η άρθρωση φέρει το βάρος και δέχεται τη φθορά.
  • Διογκώνεται η άρθρωση και αναγνωρίζεται ως σκληρή κατά την ψηλάφιση.
  • Παρατηρείται δυσκαμψία στην πάσχουσα άρθρωση, της οποίας η ένταση κυμαίνεται από πολύ ελαφριά έως πολύ έντονη, και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.
  • Παραμορφώνεται η πάσχουσα άρθρωση (σε πολύ προχωρημένο στάδιο της ασθένειας).
  • Τυχαίνει, ειδικά στην οστεοαρθρίτιδα που εμφανίζεται στα πάνω άκρα, πολλές φορές να μην εμφανίζονται συμπτώματα.

Έτσι, για την καλύτερη αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας συνιστάται αρχικά απώλεια του περιττού βάρους που καταπονεί τις αρθρώσεις, σωματική άσκηση ενδυνάμωσης των μυών που περιβάλλουν και στηρίζουν την πάσχουσα άρθρωση, φυσικοθεραπεία αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον γιατρό που σας παρακολουθεί και τέλος κάποιες συσκευές (όπως νάρθηκα και μπαστούνι) για λιγότερη επιβάρυνση της πάσχουσας περιοχής.

Εάν μια γυναίκα κανονικού ύψους και μέσης ηλικίας χάσει σχεδόν 5 kg μειώνει αμέσως τον κίνδυνο εμφάνισης οστεορθρίτιδας κατά 50%. Παράλληλα ακολουθώντας και ένα ήπιο πρόγραμμα σωματικής άσκησης προφυλάσσετε τον οργανισμό σε ένα αρκετά καλό βαθμό από την πάθηση της οστεορθρίτιδας. Οι ασκήσεις δεν θα πρέπει να είναι μεγάλης έντασης και δεν θα πρέπει να καταπονούν τις αρθρώσεις που παρουσιάζουν το πρόβλημα. Καλό θα ήταν το πρόγραμμα άσκησης που θα ακολουθήσετε να σας το έχει προτείνει κάποιος ειδικός.

Αδυνάτισμα ,

Comments are closed.