Οι τροφές που … σε αρρωσταίνουν!

Τροφική δηλητηρίαση ή απλή άγνοια ;;;

Είναι πραγματικά μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση η τροφική δηλητηρίαση, αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό ! Μια τροφική δηλητηρίαση (και μάλιστα κατ’εξακολούθηση) μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στην ευρύτερη υγεία αλλά και στην καλή λειτουργία του οργανισμού.food

  • Πώς όμως μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες τροφές πραγματικά βλάπτουν την υγεία μας και μας δηλητηριάζουν ;
  • Πώς αναγνωρίζουμε ποια τρόφιμα είναι ασφαλή και ποια όχι για εμάς και την οικογένειά μας ;

Ο κόσμος δεν ενημερώνεται και αυτό είναι το πιο μελανό σημείο της υπόθεσης. Γνωρίζοντας ποιες είναι οι τροφές που χρειάζονται περισσότερη προσοχή μπορούμε να αποτρέψουμε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις και να γλιτώσουμε από πολύ μεγάλη ταλαιπωρία.

Όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουν κάποιες από αυτές τις τροφές και προσέχουν πολύ κατά την επιλογή τους, άλλες μπορούμε απλά να τις φανταστούμε και κάποιες από αυτές δεν μας περνούν καν από το μυαλό.

Επειδή όμως η γνώση είναι δύναμη (και στην περίπτωσή μας «η γνώση είναι υγεία» ) ας γνωρίσουμε τις πιο «επικίνδυνες» από τις τροφές στην καθημερινότητά μας !

Η λίστα των «καταζητούμενων» τροφών …

  • Νο 1 : Τα αυγά

Τα αυγά, αν και αγαπημένη τροφή και ειδικά για το πρωινό γεύμα, είναι γνωστό το ευθύνεται για μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων. Οι δηλητηρίαση αυτή που προκαλέι το αυγό οφείλεται στο γνωστό βακτήριο salmonella. Κλειδί στην αντιμετώπιση αυτού του βακτηρίου είναι το πάρα πολύ καλό μαγείρεμα. Ως γνωστόν, (μυστικό που το γνωρίζουν όλες οι νοικοκυρές) το βακτήριο της salmonella δεν καταφέρνει να επιβιώσει με τοκαλό μαγείρεμα. Για τον λόγο αυτό τα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα.

  • Νο 2 : Το κοτόπουλο

Στο κοτόπουλο ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα που ισχύουν και στα αυγά. Το κοτόπουλο φέρει το βακτήριο της salmonella και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται το πολύ καλό μαγείρεμά του ώστε να εξουδετερωθεί εντελώς το βακτήριο.

  • Νο 3 : Τα στρείδια

Επίσης πολύ γνωστή ως «επικίνδυνη» αλλά παράλληλα πολύ αγαπημένη τροφή είναι τα στρείδια, τα οποία και αυτά απαιτούν εξαιρετική προσοχή προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Τα στρείδια παρουσιάζουν μια τάση να «συλλέγουν» τη μόλυνση που μπορεί να επικρατεί στο περιβάλλον τους. Έτσι, τα στρείδια που ζουν σε μολυσμένα νερά είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν το δηλητήριο αυτό μετά σε όποιον τα φάει. Τα στρείδια είναι πιο επικίνδυνα όταν σερβίρονται ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα.

  • Νο 4 : Το γάλα

Το γάλα είναι μια τροφή μέσα στην καθημερινότητα ΟΛΩΝ και δε θα μπορούσαμε ποτέ να την φανταστούμε μέσα στη λίστα με τις επικίνδυνες τροφές ! Και όμως είναι αλήθεια ! Ακόμα και το γάλα χρειάζεται κάποια προσοχή. Το γάλα ΠΡΕΠΕΙ να είναι παστεριωμένο. Όταν το γάλα δεν έχει περάσει τη διαδικασία της παστερίωσης είναι πολύ πιθανό να σας μεταφέρει τα ίδια βακτήρια που προϋπήρχαν στην αγελάδα, δηλαδή SalmonellaCampylobacter, και E. coli.

  • Νο 5 : Οι φράουλες

Μια ακόμα πολύ κοινή πηγή δηλητηριάσεων είναι τα μούρα γενικότερα και κυρίως οι φράουλες ! Οι φράουλες ευθύνονται για μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων και μάλιστα μικρών παιδιών από Ηπατίτιδα Α.

  • Νο 6 : Το τυρί

Το τυρί πολύ συχνά μπορεί να μολυνθεί από τα βακτήρια Salmonella και Listeria και να οδηγήσει σε σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Αν και δε λείπει από την καθημερινότητα κανενός, το τυρί, χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι γιατροί αποτρέπουν τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης από το να καταναλώνουν μαλακά τυριά (όπως είναι η φέτα, το ροκφόρ, το Camembert και το Brie).

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.