Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες … παχαίνουν ;;;

Τι είναι οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες ;

Μια δίαιτα χαρακτηρίζεται ως ολιγοθερμιδική όταν οι θερμίδες που επιτρέπει για ημερήσια κατανάλωση είναι κατά 10 % έως και 40 % πιο λίγες από εκείνες που πραγματικά έχει ανάγκη ο οργανισμός του κάθε ατόμου για να διατηρείται με σταθερό σωματικό βάρος.calories

Ο κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικό όριο θερμίδων, που εξαρτάται και από το φύλο του, από το ύψος του, από το σωματικό του βάρος, αλλά και από άλλους παράγοντες. Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες δεν είναι απαραίτητα κακές για τον οργανισμό. Αυτό βέβαια ισχύει στις περιπτώσεις που δεν ενέχουν διατροφικές υπερβολές και που δεν υποβάλλουν σε «μαρτύρια» τον οργανισμό.

(!!!) : Έτσι, μπορούμε σε γενικές γραμμές να πούμε, πως οι πιο ισορροπημένες ολιγοθερμιδικές δίαιτες είναι πιο υγιεινές από εκείνες που επιβάλλουν διατροφικές ακρότητες. Ως πιο ισορροπημένες ολιγοθερμιδικές δίαιτες χαρακτηρίζονται εκείνες που κυμαίνονται σε κατανάλωση 800 με 1400 θερμίδων ημερησίως !

Ισχύει δηλαδή ότι οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες μπορούν να βλάψουν την υγεία ;

(!!!) : Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διέταξε η σουηδική κυβέρνηση μεταξύ 16.000 ερευνών σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, για να επιτευχθεί απώλεια βάρους αυτό που απαιτείται είναι μια δίαιτα ΧΑΜΗΛΗ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ και όχι μια δίαιτα ΧΑΜΗΛΗ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ !

Επίσης, μια εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες διατροφή, μπορεί να δημιουργήσει ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στον οργανισμό και στην υγεία του ατόμου, αφού οι οργανισκές λειτουργίες του δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επαρκώς !

Το πείραμα του Sam Feltham …

Ο Sam Feltham είναι ένας γυμναστής και personal trainer από το Ανατολικό Λονδίνο. Μπήκε στη διαδικασία αυτή του πειράματος για να μπορέσει, όπως ηλώνει ο ίδιος, να καταφέρει να βοηθήσει περισσότερο κόσμο να διαχειριστεί το σωματικό του βάρος και να απαλλαγεί τελικά από τα περιττά κιλά που τον βαραίνουν.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος ο Sam Feltham ακολούθησε τα εξής στάδια :

  • Για διάρκεια 3 εβδομάδων ακολούθησε μια διατροφή των 5000 θερμίδων την κάθε ημέρα. Οι θερμίδες αυτές έπρεπε να προέρχονται από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες αλλά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Στη συνέχεια για 3 ακόμα εβδομάδες ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα των 5000 θερμίδων μόνο που αυτή τη φορά οι τροφές θα έπρεπε να είναι πλούσιες σε λιπαρά και χαμηλότερες σε υδατάνθρακες.
  • Και στα δύο προηγούμενα πειράματα ακολουθούσε μια σχετικά μέτρια σωματική άσκηση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ :

Ο Sam Feltham μετά το πέρας του πειράματος παρατήρησε πως με την δίαιτα την πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες κατάφερε να χάσει πόντους και λίπος από τη μέση του.

Οι τροφές που προτιμούσε ο Sam Feltham για λήψη λίπους ήταν :

  • το ελαιόλαδο
  • τα λιπαρά ψάρια (όπως το σκουμπρί)
  • οι ξηροί καρποί (όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα)
  • τα αυγά
  • το λάδι της καρύδας
  • το κόκκινο κρέας
Δίαιτες , ,

Comments are closed.