Ξυπνήστε τον μεταβολισμό σας τώρα

Όπως γνωρίζουν όλοι, ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού, είναι αυτός που καθορίζει το πόσο γρήγορα μπορεί ο κάθε οργανισμός να επεξεργαστεί την τροφή και την ταχύτητα με την οποία καίει λίπος. Ως βασικός μεταβολικός ρυθμός ορίζεται η ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται από τον οργανισμό για τις βασικές του λειτουργίες.

Αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό σας, αυξάνετε αυτόματα και τις καύσεις λίπους, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνετε διπλό κέρδος, αφού και προλαμβάνετε την όποια εναπόθεση λίπους στο σώμα, αλλά και αυξάνετε τις καύσεις του ήδη αποθηκευμένου στο σώμα λίπους. Διατηρώντας λοιπόν τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα, ελέγχετε το βάρος σας και κάνετε καλό και στην υγεία σας.

Υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι για να ξυπνήσετε τον «κοιμισμένο» μεταβολισμό σας και να δώσετε μια ώθηση στην δίαιτά σας για να έχετε πιο θεαματικά και άμεσα αποτελέσματα. Μερικά έξυπνα τεχνάσματα είναι τα ακόλουθα :

  • Ένταξη της σωματικής άσκησης στον τρόπο ζωής σας

Πολλές φορές ο μεταβολισμός δείχνει να είναι κληρονομικό γνώρισμα, και εσείς επαναπαύεστε σε αυτό. Ισχύει. Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο μεταβολίζετε τις τροφές να είναι κληροδοτημένος από την μητέρα σας, αλλά αυτό σίγουρα δεν πρέπει να σας κάνει να χάνετε την ελπίδα σας. Εάν ασκείστε μια-δυο φορές την εβδομάδα, εκτός από ενδυνάμωση των μυών σας, θα καταφέρετε να αντιστρέψετε σχεδόν το 50% της επιβράδυνσης του μεταβολικού ρυθμού που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων και της νιότης.

  • «Αύξηση – Μείωση» έντασης στην σωματική άσκηση

Την επόμενη φορά που θα ασκηθείτε, είτε αυτό είναι τρέξιμο, είτε κολύμβηση, είτε ποδήλατο, είτε ακόμα και σκοινάκι, εφαρμόστε την εξής τακτική :

Αυξήστε την ένταση της σωματικής άσκησης για 60 περίπου δευτερόλεπτα, καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και ύστερα επιστρέψτε στον πιο χαλαρό ρυθμό άσκησης για 90 δευτερόλεπτα. Έπειτα επαναλλάβετε το ίδιο για 5 λεπτά.

Δοκιμάστε αυτή την μέθοδο πεντάλεπτης άσκησης, δύο φορές την εβδομάδα. Οι ημερήσιες καύσεις του οργανισμού σας θα αυξηθούν κατακόρυφα και ο μεταβολισμός σας «θα πάρει φωτιά».

  • Ω-3 λιπαρά

Καταναλώστε άφοβα άφθονα Ω-3 λιπαρά. Όπως έχουν δείξει έρευνες, τα Ω-3 καλά λιπαρά οξέα, φαίνεται να βοηθούν στην τόνωση και την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό συμβαίνει γιατί ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και παράλληλα ελέγχουν και την ορμόνη λεπτίνη που συνδέεται άμεσα με την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός καίει το λίπος. Μια ποσότητα 1000 με 2000 mg την ημέρα είναι ιδανική. Τα Ω-3 λιπαρά τα λαμβάνετε μέσω τροφών όπως τα ψάρια (τόνος, σολωμός, ρέγγα κλπ.) ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

  • Αύξησε τη μυϊκή σου μάζα

Αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα του σώματός σου, αυξάνεις αυτόματα και την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, και κατ’επέκταση το λίπος που καις. Μια μέση γυναίκα, στα 30 της χρόνια, που ασκείται μια-δυο φορές την εβδομάδα από 30 με 40 περίπου λεπτά τη φορά για διάρκεια 4 μηνών, θα παρατηρήσει αύξηση του μεταβολισμού της κατά 100 περίπου θερμίδες την ημέρα.

  • Πράσινο τσάι

Τοπράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κατεχίνες, που δυναμώνουν και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει τον οργανισμό ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την απώλεια κιλών. Πίνοντας 3 με 4 φλυτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα, αυξάνετε τον μεταβολικό ρυθμό σας κατά περίπου 90 θερμίδες ημερησίως.

  • Μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες

Μειώνοντας απότομα και κατακόρυφα την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ο οργανισμός οδηγείται σε κατάσταση σοκ, αφού θεωρεί ότι απειλείται, με αποτέλεσμα να κατορθώνετε το εντελώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντί να χάνετε βάρος, ο οργανισμός αποθηκεύει την κάθε τροφή με τη μορφή λίπους, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην απότομη αυτή μείωση των θερμίδων. Για να διατηρήσετε ψηλά τον μεταβολισμό σας, καταναλώνετε ημερησίως τις θερμίδες που απαιτεί ο βασικός μεταβολικός ρυθμός σας.

  • Ξεκινήστε από νωρίς

Ένα καλό πρωινό γεύμα είναι αναγκαίο και πάρα πολύ σημαντικό για τον οργανισμό. Συνδυάζοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι νιφάδες βρώμης, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, δίνετε μια μεγάλη ώθηση στον μεταβολισμό σας και μια καλή δόση ενέργειας στον οργανισμό σας που ξεκινάει δραστήρια την ημέρα του.

  • Μικρά και συχνά γεύματα

Χωρίζοντας την ποσότητα των θερμίδων που μπορείτε να καταναλώσετε ημερησίως σε 5-6 μικρότερα γεύματα τα οποία μοιράζετε στην διάρκεια της ημέρας, κατορθώνετε να διώξετε το αίσθημα της πείνας, να τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού και φυσικά να κρατάτε ψηλά τον μεταβολικό σας ρυθμό όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  • Αποβάλλετε τα trans-λιπαρά από τη διατροφή σας

Τα trans-λιπαρά έχουν την τάση να επιβραδύνουν τον μεταβολικό ρυθμό σας και να μειώνουν τις καύσεις λίπους του οργανισμού σας. Η κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και ισοπέδωση του μεταβολικού ρυθμού.

  • Άφθονη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη έχει την ικανότητα να αφομοιώνεται πολύ πιο δύσκολα από τον οργανισμό σε σχέση με τους υδατάνθρακες και το λίπος, με αποτέλεσμα να διατηρείτε την αίσθηση πληρότητας για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα θερμίδων ημερησίως.

 

Αδυνάτισμα ,

Comments are closed.