Ξεκίνησες τις διακοπές σου ;;; Ρίξ’ το στο κολύμπι για να διατηρήσεις την φόρμα σου και να ωφελήσεις την υγεία σου !!!

Είναι γνωστό στους περισσότερους από μας ότι το κολύμπι αποτελεί μία απ’ τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες γυμναστικές για το σώμα μας! Εκμεταλλεύσου λοιπόν το πλήθος των παραλιών στην χώρα μας για να μην αδρανήσεις ούτε κατά την διάρκεια των διακοπών σου χωρίς να επωμιστείς ούτε γραμμάριο !!!swimmer-adinatisma-greece

Το κολύμπι συμβάλει στα εξής :

Αυξάνει την δύναμη και την μυϊκή σου μάζα!

Λόγω της σημαντικής αντίστασης την οποία καλείται το σώμα μας να αντιμετωπίσει ενώ βρίσκεται στο νερό (πολλαπλάσια σε σχέση με οποιαδήποτε αερόβια γυμναστική), το κολύμπι θεωρείται ως η άσκηση με τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ενίσχυση της μυϊκής ενδυνάμωσης και μοιραία στην τόνωση της αντοχής μας!

Τονώνει την λειτουργία της καρδιάς

Κατά την διάρκεια της κολύμβησης, εκτός απ’ την άσκηση των προφανών μυών, ασκούνται ταυτόχρονα και οι μύες τις καρδιάς! Όπως λοιπόν κάθε αερόβια άσκηση, πολύ περισσότερο το κολύμπι τονώνει την λειτουργία της και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί επιστημονικά ότι 30’ την ημέρα αρκούν για να ελαττώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έως και 40% !

( !!!) : Το κολύμπι, όπως αποδεικνύει έρευνα γνωστού Πανεπιστημίου (της Νότιας Καρολίνας) τείνει να αυξάνει και τον μέσο όρο ζωής- περισσότερο μάλιστα από οποιοδήποτε άλλο είδος άσκησης !!!

Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη

Ιδιαιτέρως εφαρμόζοντας πρόσθια κολύμβηση με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα και για περίπου 30’ έχει διαπιστωθεί ότι είναι δυνατόν να ελαττωθούν οι πιθανότητες παρουσίασης διαβήτη τύπου 2, ενώ οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 μέσω της κολύμβησης επιτυγχάνουν και αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού τους στην ινσουλίνη.

Περιορίζει το άγχος και δημιουργεί ευεξία

Κατά την διάρκεια άσκησης μέσα στην θάλασσα απελευθερώνονται ενδορφίνες οι οποίες αποτελούν την αιτία για την ‘ανεβασμένη’ μας διάθεση! Επιπροσθέτως το κολύμπι παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την γυμναστική της γιόγκα λόγω της σταθερής αναπνοής που απαιτείται αλλά και την εναλλαγή τεντώματος-χαλάρωσης των μυών, επιτυγχάνοντας έτσι τις ανάλογες χαλαρωτικές επιδράσεις. Τέλος, ο παφλασμός του νερού παρασύρει το άτομο σε μια αποστασιοποίηση απ’ όσα τον απασχολούν ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.

Ενισχύει την ευελιξία

Ένα απ’ τα πολύ θετικά της άσκησης μέσω της κολύμβησης είναι το γεγονός ότι επιτυγχάνεται η εκγύμναση όλων των μυϊκών ομάδων του σώματος, και όχι μόνο κάποιων συγκεκριμένων, την οποία επιτυγχάνουν για παράδειγμα τα όργανα στο γυμναστήριο. Το συνεχές τέντωμα λοιπόν των χεριών, των ποδιών και του κεφαλιού κατά την διάρκεια της κολύμβησης ενισχύει σημαντικά την ευελιξία των συνδέσμων και των αρθρώσεων.

Επιτυγχάνει σημαντικό ‘’κάψιμο’’ θερμίδων

Ιδιαιτέρως κατά την περίοδο των διακοπών μας όπου συνηθίζεται να είμαστε πιο χαλαροί σε σχέση με την διατροφή μας, οι θερμίδες που χάνονται αφιερώνοντας ακόμα και λίγα λεπτά κολύμβησης κατά την παραμονή μας στην παραλία είναι πολύ σημαντικές ώστε να διατηρήσουμε το βάρος μας στα ίδια επίπεδα και να μην επιστρέψουμε επιβαρυμένοι με επιπλέον κιλά. Είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι μέσα σε 10’ άσκησης μέσα στην θάλασσα μπορείτε να ‘’κάψετε’’ από 60 μέχρι και 100 θερμίδες, αναλόγως φυσικά με την ένταση και την δύναμη που καταβάλλουμε!

Αδυνάτισμα , ,

Comments are closed.