Νόμιζες ότι κάνουν καλό ;…Λάθος !

Στις μέρες μας, με εμφανές πλέον το πρόβλημα της παχυσαρκίας ακόμα και σε νεαρά άτομα ή παιδιά, η υγιεινή διατροφή έχει πλέον αποκτήσει νέο βάρος, τείνοντας να γίνει μια νέα μόδα.

Συνεχώς νέα διατροφικά προγράμματα κάνουν την εμφάνισή τους υποσχόμενα σημαντική απώλεια βάρους αλλά και μια ζωή πιο υγιεινή. Παράλληλα, νέες θεωρίες (μύθοι ή πραγματικότητες) κάνουν την εμφάνισή τους, κατατάσσοντας διάφορες τροφές είτε στα απόλυτα “must do” είτε στα “απαγορεύεται δια ροπάλου” !ανθυγιεινές τροφές

Πού έγκειται όμως η αλήθεια και πού ξεκινάει η παραπλάνηση ; Είναι τελικά όλα αυτά τα τρόφιμα τόσο υγιεινά … ή μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε κάποιες από αυτές τις θεωρίες ;

 

  • Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά όπως και άλλα ποτά με συμπλήρωμα διαφόρων συστατικών και ουσιών, ακόμα και στην περίπτωση που δεν περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν πρόσθετες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που έχουν την τάση να αυξάνουν την περιφέρεια και τη μέση.

Μάλιστα, όπως δείχνουν διάφορες έρευνες, τα ποτά αυτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συνδέονται ακόμα και με εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων αλλά και με αύξηση του μεταβολικού συνδρόμου.

  • Frozen yogurt

Το frozen yogurt αν και είναι γεγονός πως σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά είναι πολύ καλύτερο από τα παγωτά, τις γρανίτες και τα shakes, παρ’ολα αυτά δεν παύει θερμιδικά αλλά και από πλευράς σακχάρων να είναι οριακά μόνο χαμηλότερο από αυτά.

Ιδιαίτερα με τα πολλά και πολύ παχυντικά toppings, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε, η θερμιδική αξία του γιαουρτιού έχει εκτιναχθεί σε αξία αντίστοιχη ενός παγωτού.

  • Έτοιμα κατεψυγμένα διαιτητικά γεύματα

Ενώ τέτοιου είδους γεύματα αναγράφουν σαφώς τη μικρή θερμιδική τους αξία, σπάνια παρατηρούμε την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Σημαντικό επίσης είναι να τονίσουμε, πως αυτά τα κατεψυγμένα γεύματα στερούνται πολύτιμων συστατικών, αφού έχουν χάσει τις περισσότερες από τις θρεπτικές τους ουσίες.

  • Energy bars

Τα energy bars, που συνήθως είναι μπάρες πρωτεΐνης, ενέργειας και άφθονων φυτικών ινών, τελικά δεν κάνουν και τόσο καλό όσο πιστεύουμε. Μάλιστα ένα energy bar δεν απέχει και πολύ από μια μπάρα σοκολάτας.

Οι φυτικές ίνες που προσφέρει θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο να αντικατασταθούν από ένα φρούτο, ενώ η πρωτεΐνη θα μπορούσε κάλλιστα να αντικατασταθεί από φέτες γαλοπούλας ή ένα τυρί χαμηλών λιπαρών.

  • Μπισκότα και γλυκίσματα χωρίς λιπαρά

Αυτό που ο κόσμος μπερδεύει είναι την έννοια του προϊόντος «χωρίς λιπαρά» και του προϊόντος «χωρίς θερμιδική αξία». Η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ένα προϊόν που δηλώνει ότι είναι χωρίς λιπαρά δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει θερμίδες. Ο κόσμος επαναπαυόμενος στο ότι το προϊόν αυτό προσφέρεται και για δίαιτα, τείνει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αγνοόντας τις θερμίδες που εισπράττει.

  • Smoothies του εμπορίου

Τα smoothies, αν και θα μπορούσαν να είναι από τις πιο υγιεινές συνήθειες φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ωστόσο ειδικά αυτά του εμπορίου τείνουν να έχουν πολλές θερμίδες λόγω των προσμίξεων με διάφορα σάκχαρα, γλυκαντικές ουσίες και σιρόπια που προσθέτουν για γεύση.

Έτσι, ένα απλό smoothie, που θεωρούσαμε πολύ υγιεινό μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 1000 θερμίδες ξεπερνώντας σε θερμιδική αξία ακόμα και ένα burger.

  • «Πολύπλοκοι» καφέδες

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους καφέδες (π.χ. μοκατσίνο, καραμελοτσίνο). Οι καφέδες αυτοί λόγω των ουσιών που προστίθενται (ζάχαρη, γάλα, κρέμα γάλακτος, σαντιγύ, σιρόπι καραμέλας, κ.ά.) αυξάνεται κατακόρυφα τόσο η θερμιδική τους αξία, όσο και η ζημιά που προκαλούν στον οργανισμό.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.