Ντομάτα η «καλοκαιρινή» …

Από τα πιο αγαπημένα λαχανικά …

Η ντομάτα δεν είναι τυχαίο που είναι από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως λαχανικά και μάλιστα κατέχοντας τη δεύτερη θέση μετά την πατάτα που διατηρεί τα σκήπτρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια !tomatoes-adinatisma-greece

Πρόκειται για ένα γλυκό και ζουμερό λαχανικό άμεσα συνδεδεμένο στην μνήμη μας με πολλά ζεστά καλοκαίρια. Είναι ιδανική καλοκαιρινή τροφή, αφού αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από νερό και καταπολεμά την αφυδάτωση, ενώ ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι πως είναι εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες.

(!!!) : Έτσι, η ντομάτα, δεν πρέπει να λείπει από τα πιάτα και όσων επιθυμούν με φυσικό τρόπο να ελέγξουν και τελικά να περιορίσουν το σωματικό τους βάρος !

Ένα μήλο … από χρυσάφι !

(!!!) : Η ντομάτα, η οποία φέρει και την ονομασία «χρυσό μήλο», πριν από το 1544 ήταν εντελώς άγνωστη στους Ευρωπαίους, και μάλιστα την ονομασία της αυτή την δέχθηκε από τους Ιταλούς που της την έδωσαν για το επιβλητικό χρυσοκόκκινο χρώμα της όταν αυτή ωριμάζει !

Όλοι γνωρίζουν τη ντομάτα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύς ο κόσμος που δε γνωρίζει πως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη ντομάτας, όπως είναι τα ντοματίνια τσέρι, οι πράσινες ντομάτες, οι ροζ ντομάτες ή οι ντομάτες πομοντόρο.

(!!!) : Στην Ελλάδα οι ντομάτες έφτασαν περίπου το 1818 μαζί με το άλλο διάσημο λαχανικό, την πατάτα, ενώ παλιά (κατά τον 16 αιώνα περίπου) θεωρούνταν δηλητηριώδης καρπός και δεν είχε καμία θέση στην διατροφή των Ευρωπαίων !

Μετά από αρκετά χρόνια, η ντομάτα, κατάφερε να αποδείξει την μεγάλη διατροφική της αξία και να κερδίσει τη θεση της σε κάθε τραπέζι, του κάθε ανθρώπου από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Ντομάτα & θρεπτικά συστατικά

για μια μερίδα (~ 150 γραμμάρια)

Θερμίδες : 27

Λίπη : 0

Χοληστερόλη : 0

Πρωτεΐνη : 1 γραμμάριο

Διαιτητικές φυτικές ίνες : 2 γραμμάρια

Σάκχαρα : 4 γραμμάρια

Νάτριο : 7 μιλιγραμμάρια

Επίσης όμως η ντομάτα περιέχει :

Σίδηρο : 2 %

Ασβέστιο : 1 %

Βιταμίνη C : 32 %

Βιταμίνη Α : 25 %

Βιταμίνη Ε : 4 %

Βιταμίνη Κ : 15 %

Θειαμίνη : 4 %

Ριβοφλαβίνη : 2 %

Νιασίνη : 4 %

Βιταμίνη Β6 : 6 %

Φυλλικό οξύ : 6 %

(!!!) : Μάλιστα οι μόλις 27 θερμίδες της ντομάτας, προέρχονται οι 21.1 από υδατάνθρακες, οι 2.5 από λίπη και οι 3.2 από πρωτεΐνη !

Φάε ντομάτες και χάσε κιλά … !

Όπως ήδη αναφέραμε, οι ντοματες, αποτελούνται στο μεγαλύτερό τους μέρος από νερό, αλλά είναι και εξαιρετικά πλούσιες σε φυτικές διαιτητικές ίνες. Αυτό είναι άλλωστε που τις καθιστά και μια τόσο καλή τροφή για αδυνάτισμα.

Ουσιαστικά, οι ντομάτες, επιτυγχάνουν αποτελεσματικό έλεγχο των επιπέδων της όρεξης του ατόμου και ταυτόχρονα απομάκρυνση όλων των επιβλαβών τοξινών από τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού βάρους αλλά και την βελτίωση της εμφάνισης του σώματος που πλέον δείχνει πιο όμορφο, πιο λαμπερό και πιο υγιές !

Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.