Μοσχοκάρυδο : Το παραισθησιογόνο … των αρχαίων !

Το μοσχοκάρυδο …

Το μοσχοκάρυδο είναι ένας σπόρος ελαφρώς ωοειδούς σχήματος, που φτάνει σε μέγεθος τα 20 με 30 χιλιοστά σε μήκος και τα 15 με 18 χιλιοστά σε πλάτος. Το μοσχοκάρυδο προέρχεται από ένα αειθαλές δέντρο που το βρίσκουμε κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία και είναι ουσιαστικά το κουκούτσι μέσα στο φρούτο που παράγει το δέντρο αυτό.noce moscata

Στην Ευρώπη, το μοσχοκάρυδο, πρωτοήρθε περίπου γύρω στο 1512 και απέκτησε τεράστια φήμη ως το «μαγικό» μπαχαρικό που μπορεί να θεραπεύσει και να γεμίσει ενέργεια τον ασθενή. Σήμερα πλέον, οι επιστήμονες, κατάφεραν να αποδείξουν τους «μύθους» αυτούς σχετικά με το μοσχοκάρυδο και τις ιδιότητές του και να γνωστοποιήσουν σε όλους τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία και τον οργανισμό.

Έχει το μοσχοκάρυδο … παραισθησιογόνες ιδιότητες ;

Υποστηρίζεται ότι μια ομάδα νεαρών ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, γνωρίζοντας τις παραισθησιογόνες ιδιότητες του μοσχοκάρυδου, προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει ως ναρκωτική – παραισθησιογόνο ουσία.

(!!!) : Η αλήθεια είναι πως μεγάλη ποσότητα από τριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πάρα πολύ πιθανό σε πρώτο στάδιο να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα και παρενέργειες, όπως είναι η ναυτία, οι στομαχικές διαταραχές και φυσικά ο εμετός.

(!!!) : Εάν ωστόσο δεν προκαλέσει ναυτία και εμετό, μπορεί εν συνεχεία να οδηγήσει σε εμφάνιση παραισθήσεων !!!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως εκτός από την εκπληκτική του γεύση που εκμεταλλεύονταν μαγειρικά, από πολύ παλιά ακόμα οι άνθρωποι είχαν αναγνωρίζει τις «μαγικές» θα λέγαμε ιδιότητες του μοσχοκάρυδου ! Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν το μοσχοκάρυδο ως υποκατάστατο της μαριχουάνας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Malcolm X, έγκλειστου στις φυλακές, ο οποίος το προσέθετε στο νερό του και το έπινε.

(!!!) : Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε, πως το μοσχοκάρυδο αποτελεί πλέον γνωστή παραισθησιογόνο τροφή και γενικά πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας !

Πιο συγκεκριμένα :

  • Το μοσχοκάρυδο είναι ικανό να προκαλέσει έντονες στομαχικές διαταραχές.
  • Το μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας και ζάλης.
  • Το μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει έντονες συσπάσεις στο στομάχι και να οδηγήσει σε εμετό.
  • Το μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις στο άτομο.
  • Το μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει παραλήρημα και εκδήλωση ψευδαισθήσεων στο άτομο.
  • Το μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιληπτική κρίση στο άτομο (με κατανάλωση περίπου 100 γραμμαρίων του).

(!!!) : Να τονίσουμε πως όλα τα παραπάνω συμπτώματα δεν αναφέρονται στην ελάχιστη κατανάλωση του μοσχοκάρυδου που προκύπτει μέσα από τις διάφορες συνταγές μαγειρικής, αλλά αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε μεγάλη κατανάλωσή του !

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.