Μικρά λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας !

  • To drink … or not to drink ?Μικρά λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας !

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες δίαιτες ή διατροφές περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση ποτών και άλλων αλκοολούχων αναψυκτικών. Επιτρέπουν συνήθως την κατανάλωση ενός μόνο ποτηριού την ημέρα, και μάλιστα κατά προτίμηση κρασί και όχι άλλα αλκοολούχα ποτά.

Επίσης υπάρχουν δίαιτες που απαγορεύουν εντελώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και για μία μόνο ημέρα παρέχουν στο άτομο την ελευθερία να πιει το ποτό που επιθυμεί.

Παρ’όλα αυτά ,όταν αυτό δε γίνεται με σύνεση και με μέτρο, μπορεί να καταστρέψει την προσπάθεια μιας ολόκληρης εβδομάδας !

Το αλκοόλ έχει την τάση να λειτουργεί καλύτερα με το λίπος παρά με τους μύες. Επειδή λοιπόν οι γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος, είναι και πιο επιρρεπείς στο αλκοόλ από τους άνδρες.

Η κατανάλωση αλκοόλ όταν είναι υπερβολική επιβαρύνει και τη λειτουργία της καρδιάς αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοαπαθειών. Μετριάζοντας λοιπόν την ποσότητα αλκοολούχων ποτών που καταναλώνουμε, βοηθάμε δραστικά στο αδυνάτισμα αλλά παρέχουμε και προστασία στην καρδιά μας.

Ένας έξυπνος τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε, χωρίς όμως να νιώθουμε ζορισμένοι, είναι ο εξής :

Εάν συνήθως καταναλώνουμε 2 ή 3 ποτά σε ένα βράδυ, φροντίζουμε να σπάμε τη μεζούρα του ενός μόνο ποτού σε τρεις δόσεις που θα συμπληρώσουμε με το ανάλογο αναψυκτικό. Για παράδειγμα : Αντί να πιούμε 3 τζιν με τόνικ, χωρίζουμε σε τρεις ισόποσες δόσεις τη μεζούρα για ένα ποτό και συμπληρώνουμε με πάγο και τόνικ.

  • Νιώθω καλύτερα … Να κόψω τα φάρμακα ;

Όταν ο γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο συνιστά λήψη του για συγκεκριμένο διάστημα. Πολλές φορές, επειδή ένα φάρμακο αρχίζει να δρα από τις πρώτες κιόλας δόσεις, ανακουφίζοντας σημαντικά τα συμπτώματα, θεωρούμε ότι μπορούμε να σταματήσουμε τη λήψη του.

Διακόπτωντας όμως την λήψη του φαρμάκου, διακόπτουμε και τη δράση του. Όταν λοιπόν δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της θεραπείας, τα συμπτώματα θα επανεμφανιστούν και μάλιστα θα πρέπει να ξαναρχίσει εκ νέου η χορήγηση του φαρμάκου.

Αντίστοιχα συμβαίνει και σε περιπτώσεις με χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αφού πραγματικά η λήψη των φαρμάκων δημιουργεί στο άτομο την ψευδαίσθηση πως έχει απαλλαγεί από τις φοβίες αλλά και από όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα, οδηγώντας το να πάρει την πρωτοβουλία και να διακόψει την φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθείτε την συμβουλή των ιατρών και μην παίρνετε πρωτοβουλίες σχετικά με την λήψη φαρμάκων.

  • Αναψυκτικά διαίτης που παχαίνουν ;

Σύμφωνα με έρευνες η μακροχρόνια κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Στην έρευνα αυτή διαπιστώθηκε πως άτομα που κατανάλωναν για χρόνια αναψυκτικά διαίτης σε τακτική βάση, παρουσίαζαν σημαντικά πιο μεγάλο σωματικό βάρος από τα άτομα που δεν κατανάλωναν τα αναψυκτικά αυτά.

Αυτό συμβαίνει όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, γιατί οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά διαίτης για να προσδώσουν τη γλύκα αυτή, αυξάνουν την όρεξη του ατόμου που εν συνεχεία οδηγείται σε κατανάλωση ακόμα μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.

Φυσικά το νερό είναι το καλύτερο «ποτό» και το πιο ωφέλιμο για την υγεία. Αν όμως (όπως είναι απόλυτα φυσικό) θέλετε να πιείτε και κάτι άλλο, προτιμήστε καφέ ή τσάι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή φυσικούς χυμούς από φρέσκα φρούτα εποχής.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.