Μια μπύρα την εβδομάδα … και κάνε τον οφθαλμίατρο πέρα !

Διασκεδάστε & προστατέψτε τα μάτια σας !

Επειδή τα μάτια μας αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μας όργανα (που μας χαρίζουν το δώρο της όρασης), πρέπει να τα προφυλάσσουμε και να τα προστατεύουμε από κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την καλή τους λειτουργία. Για το λόγο αυτό πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με το πεδίο αυτό και προσπαθούν να εντοπίσουν νέους τρόπους προφύλαξης και φροντίδας του πολύτιμου αυτού οργανού μας !mpyra-adinatisma-greece

Για τα μάτια σας μόνο … !

Τα μάτια μπορεί να εμφανίσουν ασθένειες που να επηρεάζουν την ποιότητα της όρασης, είτε άλλες φορές προβλήματα τα οποία όμως οφείλονται σε μικροτραυματισμούς ή και μεγαλύτερους τραυματισμούς.

(!!!) : Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια τέτοια πάθηση, πολύ γνωστή, που σχετίζεται με το κεντρικό τμήμα του αμφθιβληστροειδούς και παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Στην ουσία, με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, επηρεάζεται η λειτουργία του αμφιβληστροειδούς του ματιού, που δεν είναι άλλο από μια φωτοευαίσθητη θα λέγαμε επιφάνεια. Στο μέσο της επιφάνειας αυτής είναι αυτό που ονομάζουμε «ωχρά κηλίδα» και που ουσιαστικά δέχεται τις περισσότερες επιπτώσεις κατά την πάθηση αυτή.

Τι επιπτώσεις έχει η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται με 2 βασικές μορφές :

  • την ξηρά μορφή
  • και την υγρή μορφή

(!!!) : Η ξηρά μορφή, που είναι και η πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καταλαμβάνει ένα ποσοστό της τάξης του 90 %, ενώ η υγρή μορφή που θεωρείται σημαντικά πιο σπάνια καταλαμβάνει μόλις το υπόλοιπο 10 % των περιπτώσεων.

Τα αποτελέσματα της πάθησης αυτής στον αμφιβληστροειδή του ματιού, είναι μια αδικαιολόγητη και μάλιστα ταχεία γήρανση του ματιού που μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της όρασης και που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ολική τύφλωση.

(!!!) : Η υγρή μορφή, μπορεί να είναι αρκετά πιο σπάνια, αλλά θεωρείται πολύ πιο επιθετική και επικίνδυνη μορφή.

Προληπτικά μέτρα ΣΗΜΕΡΑ κιόλας !

  • Προληπτικές εξετάσεις ελέγχου της κατάστασης των ματιών σας.
  • Καλή διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιορισμένη σε προϊόντα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά).
  • Έλεγχος των επιπέδων χοληστερίνης.
  • Έλεγχος των επιπέδων της πίεσης.
  • Λήψη ειδικών πολυβιταμινών.
  • ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ !

Πιες ένα ποτηράκι … και σώσε τα μάτια σου !

Η έρευνα :

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 1988 έως 2013 και κάλυπτε άτομα ηλικίας από 43 έως και 84 ετών, ήταν κομμάτι του ερευνητικού προγράμματος Beaver Dam Eye Study !

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μακροχρόνια μελέτη, το 5,4 των συμμετεχόντων εμφάνισε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα διαταραχές στην όρασή του.

(!!!) : Διαπιστώθηκε πως από όλα τα άτομα που συμμετείχαν στο ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, τα άτομα που κατανάλωναν ένα ποτήρι αλκοόλ την εβδομάδα, παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο ποσοστό οφθαλμολογικών διαταραχών.

Μάλιστα πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που έπιναν ένα ποτηράκι την εβδομάδα, εμφάνισαν οφθαλμολογικές διαταραχές κατά ένα ποσοστό της τάξης του 4,8 % έναντι του 11 % που είναι εκείνων που δεν έπιναν καθόλου !

Γενικά Άρθρα , , , , , , ,

Comments are closed.