Με τι κριτήρια πρέπει να επιλέγω τις τροφές μου ;

Το «κλειδί» για να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας

Όλες οι τροφές δεν είναι ίδιες, ούτε και έχουν την ίδια δράση και τις ίδιες επιπτώσεις στον οργανισμό. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τις τροφές αποκλειστικά και μόνο από τη θερμιδική τους αξία και να προσαρμόζουμε τη διατροφή μας βάση αυτής. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ποιότητα της τροφής, το είδος της και η διατροφική της αξία, καθώς επίσης και ο τρόπος και η ώρα που επιλέγουμε να γευματίσουμε.

Σημαντικό λοιπόν ρόλο παίζει η ουσιαστική γνώση των διατροφικών αναγκών του οργανισμού μας, ο τρόπος που διαχειρίζεται το σώμα μας τις τροφές και όχι ένα απλό κυνήγι θερμίδων που δεν οδηγεί πουθενά, παρέχει μόνο προσωρινά αποτελέσματα και καταπονεί τον οργανισμό.

Το σάκχαρο και ο ρόλος του στη διατροφή και τη σιλουέττα μας

Πολλές φορές έχουμε διαβάσει ή έχουμε ακούσει σε σχετικές αναφορές, πως τα επίπεδα του σακχάρου μεταβάλλονται σε συνάρτηση με τις τροφές  που καταναλώνουμε και εν συνεχεία επηρεάζουν και τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, με εμφανή αποτελέσματα στην σιλουέττα μας και το σωματικό μας βάρος.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να κατανοήσουμε κυρίως τη δράση των υδατανθράκων γενικότερα στον οργανισμό αλλά και τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών υδατανθράκων και πώς επηρεάζουν τις λειτουργίες μας.

Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν σίγουρα πολύ πιο γευστικές τροφές. Η επεξεργασία τους όμως από τον οργανισμό γίνεται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με άλλες ομάδες τροφών όπως οι φυτικές ίνες. Αυτό συνεπάγεται γρήγορη αφομοίωσή τους από τον οργανισμό, ο οποίος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα νιώθει πάλι αίσθημα πείνας και ανάγκη για κατανάλωση τροφής.

Ιδιαίτερα λοιπόν σημαντικό ρόλο παίζει να κρατάμε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τα οποία επηρεάζουν άμεσα τον μεταβολισμό μας.

Καλοί και κακοί υδατάνθρακες

  • Κακοί υδατάνθρακες :

Χαρακτηριστικό των λεγόμενων κακών υδατανθράκων είναι η τάση που παρουσιάζουν να προαλούν έντονες κρίσεις υπογλυκαιμίας, με αποτέλεσμα την συνεχή ανάγκη για κατανάλωση τροφής και φυσικά την αύξηση του σωματικού βάρους του ατόμου.

  • Καλοί υδατάνθρακες :

Αντίθετα με τους κακούς υδατάνθρακες, οι καλοί υδατάνθρακες, είναι πολύ χρήσιμοι για τον οργανισμό και δεν πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή μας. Χαρίζουν ενέργεια στον οργανισμό που δεν νιώθει πια εξαντλημένος, και βοηθούν στην μείωση του σωματικού βάρους όταν η χρήση τους είναι ορθή και δεν οδηγούμαστε σε υπερβολές.

 Μικροί «κανόνες» που βοηθούν στην επιλογή τροφών

  • Γρήγορη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού συνεπάγεται κρίση υπεργλυκαιμίας (δηλαδή αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
  • Μεγάλη κατανάλωση κακών υδατανθράκων συνεπάγεται κρίση υπεργλυκαιμίας.
  • Κρίση υπεργλυκαιμίας συνεπάγεται παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης από τον οργανισμό.
  • Μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης συνεπάγεται μετατροπή των τροφών σε λίπος.
  • Υπεργλυκαιμική κρίση συνεπάγεται εμφάνιση ζαλάδων, αίσθημα εξάντλησης και αύξηση της όρεξης.
  • Αυξημένο σάκχαρο συνεπάγεται διαρκής αύξηση βάρους.
Αδυνάτισμα

Comments are closed.