Μεσογειακή διατροφή

Τι είναι τελικά η μεσογειακή διατροφή ;

Όλοι την έχουμε ακούσει, αλλά πόσοι τελικά γνωρίζουν πραγματικά τι είναι και τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει η τόσο διαδεδομένη μεσογειακή διατροφή ;

Γιατί έχει γίνει διάσημη σε ολόκληρο τον πλανήτη και ποι χαρακτηριστικά της είναι αυτά που την κατατάσσουν στις πιο υγιεινές διατροφές ;

Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε στην μεσογειακή κουζίνα και διατροφή ;μεσογειακή διατροφή

Αυτό που χαρακτηρίζει την μεσογειακή κουζίνα και διατροφή δεν είναι οι ιταλικές πίτσες και μακαρονάδες, αν και ιδιαίτερα αγαπητά σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η μεσογειακή διατροφή απαρτίζεται κυρίως από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, από πολλά θαλασσινά και ψάρια, φυσικά από αγνό ελαιόλαδο, από γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και από δημητριακά. Στηρίζεται στην κατανάλωση καλών λιπαρών (σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κουζίνες) και στοχεύει στην καταπολέμηση πολλών και επικίνδυνων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης, ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι σήμαινε κάποτε και τι σημαίνει πια ;

Κάποτε ήταν εντελώς διαφορετική η εικόνα της μεσογειακής διατροφής. Μεγάλες ποσότητες λιπαρών κρεάτων που συνοδεύονταν από επίσης μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Με την πάροδο των χρόνων όμως, που η σπουδαιότητα της σωστής διατροφής για την διαφύλαξη της υγείας έγινε γνωστή στον κόσμο, το πλαίσιο της έως τότε μεσογειακής διατροφής άρχισε να αλλάζει για να κατασταλάξει σε αυτό που γνωρίζουν όλοι σήμερα ως μεσογειακή κουζίνα και διατροφή.

Τα πολλά λιπαρά κρέατα και τα επιβλαβή για την υγεία κορεσμένα λιπαρά αντικαθιστώνται από όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά και αγνό ελαιόλαδο.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έλαβε χώρα λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που συμπεριελάμβανε άτομα από πάρα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Γιουγκοσλαβία, η Φιναλανδία, οι ΗΠΑ και οι Κάτω Χώρες, παρατηρήθηκε πως την καλύτερη κατάσταση υγείας παρουσίαζαν οι Έλληνες, και κυρίως οι Έλληνες της Κρήτης, που λόγω της φτώχιας η διατροφή τους απαρτιζόταν από φυσικά προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) και η καθημερινότητά τους απαιτούσε σκληρή χειρονακτική εργασία.

Το μυστικό λοιπόν της καλής διατροφής, της μεσογειακής διατροφής που χαρίζει μακροζωία και ευημερία, είναι ένας συνδυασμός υγιεινών τροφίμων και σωματικής άσκησης.

Ισχύει ή όχι ;;;

Μια Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικάμπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της υγείας και να χαρίζει ευεξία και μακροζωία. :

ΙΣΧΥΕΙ ! Οι πολλές βιταμίνες, οι ωφέλιμες φυτικές ίνες και τα πολλά θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων όντως αποτελούν πηγή ζωής και υγείας για τον οργανισμό που τα έχει απόλυτη ανάγκη.

Ακολουθώντας έναν μεσογειακό τρόπο ζωής μπορώ να απαλλαγώ από τα περιττά κιλά μου. :

ΙΣΧΥΕΙ ! Είναι γεγονός πως ο μεσογειακός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει το άτομο να απαλλαγεί από το περιττό του βάρος. Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να τονίσουμε είναι πως ο μεσογειακός τρόπος ζωής δεν περιλαμβάνει μόνο την μεσογειακή κουζίνα αλλά και την τακτική σωματική δραστηριότητα και άσκηση.

Είναι μια πολυδάπανη και ακριβή διατροφή για να την παρακολουθώ. :

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ! Η αλήθεια είναι πως μπορεί τα ψάρια να είναι μια ακριβή τροφή, ισοσταθμίζεται όμως εύκολα με τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά που είναι σε τιμές από πολύ έως αρκετά οικονομικές.

Δίαιτες

Comments are closed.