Μερικά σημάδια που φανερώνουν πρόβλημα διαβήτη !

Ο οργανισμός προειδοποιεί …

Ο οργανισμός όπως και σε κάθε ασθένεια δίνει σημάδια ώστε να μπορέσει το άτομο να καταλάβει ότι πάσχει από διαβήτη. Το θέμα είναι πόσοι από εμάς τα αναγνωρίζουμε και ξέρουμε να τα «διαβάζουμε» !diabetes

Είναι γεγονός πως δεν έχουμε μάθει πραγματικά να «ακούμε» το σώμα μας και να ανγνωρίζουμε τις ανάγκες του και αυτό οδηγεί και σε πολλές δυσλειτουργίες. Μαθαίνοντας να αντιλαμβανόμαστε και να αποκωδικοποιούμε τις αντιδράσεις του οργανισμού και του σώματός μας (ή οποίες μάλιστε σχεδόν ποτέ δεν είναι τυχαίες !), μπορούμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε πολλές επώδυνες καταστάσεις αλλά πολλές φορές και να τις προλάβουμε και να τις αποτρέψουμε.

Τα σημάδια του οργανισμού – ενδείξεις διαβήτη

  • ΣΥΧΝΗ ΟΥΡΗΣΗ

Το φαινόμενο της συχνουρίας παρατηρείται στους περισσότερους από τους πάσχοντες από διαβήτη και οφείλεται στην προσπάθεια των νεφρών να διυλίσουν τη ζάχαρη. Η υπερλειτουργία αυτή των νεφρών οδηγεί και στη συχνή ούρηση.

  • ΕΝΤΟΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΨΑΣ

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη παρουσιάζουν πάντα έντονο το αίσθημα της δίψας, γεγονός που οφείλεται στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και φυσικά στην πολύ συχνή ούρηση που οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση. Στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι επιβεβλημένη η ικανοποιητική κατανάλωση υγρών για ενυδάτωση του οργανισμού και αποφυγή αφυδάτωσης.

  • ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη παρουσιάζουν ένα εξασθενημένο οργανισμό και έντονο αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης μέσα στην ημέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η ζάχαρη λόγω της ασθένειας δεν μεταφέρεται προς τα κύτταρα ώστε να δώσει ενέργεια στον οργανισμό, αλλά αντιθέτως παραμένει στο αίμα δίνοντας μια ψευδή αίσθηση κούρασης. Έτσι τα άτομα αυτά είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζουν εξάντληση ακόμα και μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

  • ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Στην περίπτωση που τα άτομα δεν έχουν αλλάξει τίποτα στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες και ωστόσο παρουσιάζουν πολύ σύντομη και μεγάλη απώλεια βάρους, τότε θα πρέπει να αποτανθούν σε κάποιον ειδικό, αφού αυτή κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα σακχάρου.

  • ΖΑΛΑΔΑ & ΝΑΥΤΙΑ

Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στις απότομες μεταβολές των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, όταν οι τιμές του σακχάρου πέσουν απότομα, το άτομο αισθάνεται μια απότομη ζάλη η οποία ενδεχομένως να συνοδεύεται και από αίσθημα ναυτίας.

  • ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ & ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΑΚΡΑ

Η κακή λειτουργία των νεφρών στα άτομα με διαβήτη οδηγεί  σε κατακράτηση υγρών στο σώμα, με αποτέλεσμα να πρήζονται χέρια και πόδια. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το μούδιασμα των άκρων των ατόμων αυτών, τα οποία αδυνατούν να αντιληφθούν πλέον πόνο ή ακόμα και μεταβολές θερμοκρασίας στα άκρα τους.

  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και σημαντικά προβλήματα στην όραση που οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Το άτομο συνήθως παρουσιάζει θολή όραση ή μπορεί να βλέπει μαύρες κηλίδες και φωτεινές περιοχές.

  • ΧΑΜΗΛΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΠΛΗΓΩΝ

Το άτομο που πάσχει από διαβήτη είναι εξαιρετικά επιρρεπές στις λοιμώξεις και παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στο να επουλώσει τις πληγές του.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.