Μεγάλο πρωινό – Μικρό σωματικό βαρος !

Θα μπορούσε πραγματικά ένα πλούσιο λουκούλειο πρωινό να βοηθήσει στο αδυνάτισμα και μάλιστα να ενισχύσει την απώλεια κιλών ;πλούσιο πρωινό

Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές, χωρίς δραματικές απαγορεύσεις αλλά και χωρίς υπερκατανάλωση. Ένα απλό και ισορροπημένο πρωινό είναι η ιδανική λύση, όπως δηλώνουν, για την διατήρηση της σιλουέττας αλλά και της υγείας.

Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύκολη απώλεια βάρους, και φυσικά είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό από ένα πλούσιο δείπνο.

Η έρευνα που «ταράζει» όσα θεωρούσαμε δεδομένα

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή που διεξήχθει στο Ισραήλ και με τα αποτελέσματα αυτής που δημοσιεύθηκαν και στο περιοδικό “Obesity”, οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στο πείραμα αυτό ακολουθούσαν όλες διατροφικό πλάνο που περιελάμβανε την ίδια θερμιδική πρόσληψη για όλες κάθε ημέρα.

Εκείνες όμως που κατανάλωναν περισσότερες από τις θερμίδες που τους επιτρέπονταν καθημερινά για το πρωινό τους γεύμα, έτειναν να παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τις γυναίκες εκείνες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα των ημερήσιων διατροφικών θερμίδων τους για το βραδινό γεύμα.

Και στο σημείο αυτό είναι που εκφράζεται η απορία : Είναι δυνατόν να τρώω τόσο μεγάλο πρωινό και παρ’όλα αυτά να χάνω βάρος ;

Και όμως είναι εφικτό ! Φυσικά δεν μιλάμε για υπερβολές, ούτε για υπερ-κατανάλωση λιπαρών. Μιλάμε για ένα πλούσιο αλλά και ισορροπημένο πρωινό γεύμα.

Το πρωί ο οργανισμός έχει ανάγκη από μεγάλα ποσά ενέργειας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ημέρας. Αντίθετα, το βράδυ, ο οργανισμός χρειάζεται ελάχιστη τροφή, αφού οι καύσεις είναι υπερβολικά πεσμένες και οτιδήποτε φάει το άτομο πρόκειται αμέσως να αποθηκευθεί ως λίπος στις δεξαμενές του σώματος επιφέροντας ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Τι έδειξε το πείραμα ; «Ναι» ή «Όχι» στο πλούσιο πρωινό ;

Στο πείραμα συμμετείχαν 93 γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίας που διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Και στις δύο ομάδες η διατροφή συμπεριελάμβανε μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων, μέτρια κατανάλωση λιπαρών και λήψη 1400 θερμίδων την ημέρα για διάστημα 12 εβδομάδων.

Από αυτές τις 1400 θερμίδες, η πρώτη ομάδα, αφιέρωνε τις 700 θερμίδες για το πρωινό γεύμα, τις 500 θερμίδες για το μεσημεριανό γεύμα, και τέλος τις 200 θερμίδες για το βραδινό γεύμα.

Αντίστοιχα, στην άλλη ομάδα, η διατροφή συμπεριελάμβανε, 200 θερμίδες για το πρωινό γεύμα, 500 θερμίδες για το μεσημεριανό γεύμα και τέλος 700 θερμίδες για το βραδινό γεύμα.

Μετά το πέρας της διάρκειας των 12 εβδομάδων του πειράματος, οι γυναίκες εκείνες που κατανάλωναν το μεγαλύτερο πρωινό έχασαν περίπου 8 κιλά και περίπου 7,5 εκατοστά από την μέση, έναντι των υπολοίπων με το πλούσιο βραδινό γεύμα που έχασαν περίπου 1,5 κιλό και περίπου 3,5 εκατοστά από τη μέση.

Επίσης, σημαντικά ήταν τα δείγματα από τις εξετάσεις των μετεχόντων στην έρευνα. Η ομάδα με το πλούσιο πρωινό παρουσίασε καλύτερη κλινική εικόνα, με πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων κατά τη διάρκεια της κάθε ημέρας, γεγονός που παρέχει πιο χαμηλά ποσοστά επικινδυνότητας εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, υπέρτασης αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.