Μαϊντανός … ο ευεργετικός !!!

Λίγα πράγματα για το πιο πολυχρησιμοποιημένο λαχανικό …

Ο μαϊντανός είναι ίσως ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα λαχανικά μέσα στην κουζίνα, αφού πηγαίνει σε όλα σχεδόν τα φαγητά, και προσφέρει εκτός από νοστιμιά και πολύ μεγάλη διατροφική αξία.Maidanos

Ο μαϊντανός είναι ένα φυτό του γένους Petroselinum που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των σελινοειδών (Apiaceae). Είναι φυτό ιθαγενές και διετές, και το βρίσκουμε κυρίως σε περιοχές με εύκρατο κλίμα όπως είναι οι χώρες της Μεσογείου.

Είναι αρκετά ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται φως και δροσιά για να επιζήσει. Άρχισε να χρησιμοποιείται ως ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά μαγειρικής σε πάρα πολλές συνταγές περίπου 2000 χρόνια πριν, ενώ στην αρχαία Ελλάδα είχε και το ρόλο του θεραπευτικού βότανου, του φαρμάκου για πάρα πολλές παθήσεις.

Τα φυλλαράκια με την βιταμίνη C

Τα μικρά φυλλαράκια του μαϊντανού, σκούρου πράσινου χρώματος, είναι μια εκπληκτική πηγή βιταμίνης C για το οργανισμό. Ο μαϊντανός μπορεί να καταναλωθεί ωμός μέσα σε σαλάτες, μαγειρεμένος μέσα στο φαγητό, ή ακόμα και αποξηραμένος ως μυρωδικό.

Παρ’όλα αυτά, πολύς είναι ο κόσμος που αγνοεί την μεγάλη διατροφική αξία του μαϊντανού και του δίνει μόνο τον μικρό και υποτιμητικό ρόλο του απλού διακοσμητικού στοιχείου στα πιάτα του.

Ο μαϊντανός όμως, εκτός από βιταμίνη C, προσφέρει και σίδηρο,βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, βήτα – καροτένιο και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, ενισχύοντας έτσι την καλή του λειτουργία και προστατεύοντας την υγεία.

Η ευεργετικές ιδιότητες του μαϊντανού προς τον οργανισμό …

Όπως ήδη αναφέραμε, οι ευεργετικές ιδιότητες του μαϊντανού είναι πάρα πολλές … αν και ο κόσμος τις αγνοεί. Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωρίσουν όλοι την μεγάλη αξία αυτού του ταπεινού φυτού και να του δώσουν τη θέση που του αναλογεί …μέσα στις κουζίνες τους !

Μερικές μόνο από τις πολύτιμες ιδιότητες του μαϊντανού είναι οι ακόλουθες :

  • Ο μαϊντανός αποτελεί μια εκπληκτική πηγή βιταμίνης C για τον οργανισμό, που ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και προφυλάσσει την υγεία.
  • Με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, ο μαϊντανός, βοηθάει στην καταπολέμηση της αναιμίας.
  • Ο μαϊντανός προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από την εμφάνιση καρκίνου.
  • Ο μαϊντανός λειτουργεί ως άψογο αντιβακτηριακό, καταπολεμώντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό όλων των βακτηριδίων που απειλούν την υγεία.
  • Παρέχει ισχυρή διουρητική δράση και βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών. Επίσης ενισχύει την διαδικασία της αποβολής όλων των επιβλαβών για τον οργανισμό ουσιών και των τοξινών.
  • Ο μαϊντανός είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμος και για τις γυναίκες αφού παίζει τον ρόλο του «ρυθμιστή» των ορμονών τους.
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, όπως είναι ο βήχας και ο ερεθισμένος λαιμός.
  • Τέλος, ο μαϊντανός, βοηθάει στην διαδικασία της πέψης τόσο των πρωτεΐνών όσο και των λιπών. Επίσης βοηθάει αποτελεσματικά τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου εχθρού των γυναικών … την κυτταρίτιδα !
Γενικά Άρθρα

Comments are closed.