Μασάμε καλά την τροφή μας…για αδύνατο κορμί

Έχουμε ακούσει πολλούς να λένε πως πρέπει να μασάμε καλά το φαγητό μας και πως μασώντας κάθε μας μπουκιά πολλές φορές κάνουμε καλό στην υγεία μας. είναι όμως πραγματικά αλήθεια κάτι τέτοιο ή αποτελεί έναν ακόμα μύθο ;

 Τι υποστηρίζει μια νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα που έχει διεξαχθεί υποστηρίζει πως μασώντας την κάθε μας μπουκιά για τουλάχιστον 40 φορές μπορούμε να αδυνατίσουμε. Πώς ;;; Μασώντας προσεκτικά και για πολλή ώρα τις μπουκιές μας, για 40 τουλάχιστον φορές την καθεμία, αποδείχτηκε ότι τρώμε έως και 12% λιγότερη ποσότητα φαγητού από εκείνους που μασούν την κάθε μπουκιά τους μόνο 15 φορές.

 Ποιος διεξήγαγε την έρευνα

Η έρευνα που απέδειξε πως μασώντας καλά την τροφή μας μπορούμε όχι μόνο να μην παχαίνουμε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να αδυνατίσουμε, διεξήχθει από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Χαρμπίν που βρίσκεται στην Κίνα, και η έρευνα έγινε σε 30 άνδρες ηλικίας από 18 έως και 30 ετών, εκ των οποίων οι 16 ήταν αδύνατοι και οι 14 ήταν παχύσαρκοι.

 Σκοπός της έρευνας

  • Να διαπιστωθεί αν τα παχύσαρκα άτομα μασουν με την ίδια ταχύτητα την τροφή τους, όπως τα αδύνατα άτομα.
  • Να διαπιστωθεί αν ο τρόπος που τρώει το φαγητό του ένα αδύνατο και ένα παχύσαρκο άτομο διαφέρει.
  • Κλινική κατάσταση των αδύνατων αλλά και των παχύσαρκων ατόμων, όταν μασούσαν 15 φορές και όταν μασούσαν 40 φορές την κάθε τους μπουκιά.
  • Αποτελέσματα σε ότι αφορά το σωματικό βάρος των ατόμων όταν μασούσαν 15 φορές και όταν μασούσαν 40 φορές την κάθε τους μπουκιά.

 Αποτελέσματα της έρευνας

  • Όπως διαπιστώθηκε από του ερευνητές, οι παχύσαρκοι και οι αδύνατοι άνθρωποι μασούσαν μεν με την ίδια ταχύτητα και τον ίδιο ρυθμό το φαγητό τους, είχαν όμως οι παχύσαρκοι άνθρωποι την τάση να καταπίνουν μανιωδώς τις μπουκιές τους και πιο γρήγορα και βεβιασμένα.
  • Τόσο τα παχύσαρκα όσο και τα αδύνατα άτομα, όταν κλήθηκαν να φάνε το φαγητό τους μασώντας την κάθε τους μπουκιά 40 φορές, αποδείχτηκε ότι έπαιρναν 11,9% πιο λίγες θερμίδες από όταν κλήθηκαν να φάνε το ίδιο φαγητό μασώντας την κάθε τους μπουκιά μόνο 15 φορές.
  • Ύστερα από κάθε γεύμα τους, οι μετέχοντες, περνούσαν από αιματολογικό έλεγχο. Σε αυτόν φάνηκε πως όσοι μασούσαν την τροφή τους 40 φορές την κάθε μπουκιά, παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης, από όσους μασούσαν την τροφή τους 15 φορές την κάθε μπουκιά.
  • Αποδείχτηκε πως όσοι μασούσαν 40 φορές την κάθε τους μπουκιά, παρουσίαζαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος, σε αντίθεση με εκείνους που μασούσαν μόνο 15 φορές την κάθε τους μπουκιά.

 Συμπέρασμα

Μασάμε καλά το φαγητό μας για να προλάβει να σταλεί το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει και να μην καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που πραγματικά έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Αδυνάτισμα

Comments are closed.