Μάθε το σωματότυπό σου και χάσε κιλά !

σωματότυποςΔεν διαθέτουμε όλοι το ιδανικό βάρος. Άνδρες και γυναίκες διαθέτουμε κάποια παραπάνω κιλάκια που όμως μας ταλαιπωρούν και κυρίως μας ρίχνουν την ψυχολογία. Εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει αν το σωματικό του βάρος είναι μεγαλύτερο από το ιδανικό για τις διαστάσεις του, να μάθει και να ενημερωθεί για τον δικό του σωματότυπο και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 Έχω το ιδανικό βάρος ;

Το ιδανικό βάρος για το φύλο και τις διαστάσεις του κάθε ατόμου υπολογίζεται με βάση τον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), ο οποίος με ακρίβεια φανερώνει το ιδανικό για τον καθένα βάρος.

Για να κάνουμε όμως τα πράγματα πιο απλά για όλους, υπάρχει μια μέθοδος εύκολη και απλή, που μπορεί να υπολογίσει χονδρικά αν κάποιος διαθέτει το ιδανικό βάρος ή άν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα κιλά του και κατά πόσο.

Ιδανικό βάρος για τις γυναίκες :

Περίπου 10 κιλά λιγότερα από το ύψος της γυναίκας έως και το ύψος της ακριβώς.

Δηλαδή μια γυναίκα ύψους 1.70 πρέπει να έχει βάρος περίπου μεταξύ 60 και 70 κιλών.

Ιδανικό βάρος για τους άνδρες :

Περίπου 10 κιλά από το ύψος του άνδρα έως και 10 περισσότερα από αυτό.

Δηλαδή ένας άνδρας ύψους 1.80 πρέπει να έχει βάρος περίπου μεταξύ 80 με 90 κιλών.

Τι σωματότυπος είμαι ;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως όλοι οι άνθρωποι δεν διαθέτουμε τον ίδιο τύπο σώματος και δεν επεξεργαζόμαστε το λίπος με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, το πιο συνηθισμένο μέρος που αποθηκεύεται το λίπος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι φυσικά η περιοχή της κοιλιάς.

Μάθετε για τον δικό σας σωματότυπο και αντιμετωπίστε δραστικά την κατάσταση!

  • Σωματότυπος «Μήλο»

Ο σωματότυπος αυτός είναι από τους πιο διαδεδομένους. Το άτομο φέρει πολλά παραπανίσια κιλά στην περιοχή της κοιλιάς, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η περιοχή της μέσης που δεν είναι πλέον διακριτή. Η περιφέρεια και κυρίως η μέση του ατόμου αυτού ανεβαίνει κατά πολλά εκατοστά, ενώ παράλληλα παρουσιάζει αδύνατα άκρα (χέρια και πόδια) που δεν συμβαδίζουν με την υπόλοιπη εμφάνιση.

Τα άτομα αυτά διαθέτουν μεγάλη ποσότητα σπλαχνικού λίπους, γεγονός που καθιστά την κατάστασή τους ιδιαίτερα επικίνδυνη και επίφοβη για την υγεία, αφού μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  • Σωματότυπος «Αχλάδι»

Εξίσου διαδεδομένος με τον σωματότυπο  «Μήλο», ο σωματότυπος «Αχλάδι», είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στις μεσογειακές χώρες και χαρακτηρίζεται από τη λεπτή μέση και τη μεγάλη περιφέρεια και τους ευτραφείς γοφούς. Και σε αυτό τον σωματότυπο τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους είναι ανεβασμένα, όμως είναι λιγότερο επικίνδυνος από τον σωματότυπο «Μήλο», γιατί τείνει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος στα άκρα από αυτόν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει και μικρότερη επικινδυνότητα για καρδιακά νοσήματα.

  • Πάχος της εγκυμοσύνης

Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην μετά από μια γέννα περίοδό τους, είναι γνωστά τα προβλήματα. Το κοιλιακό πάχος είναι ακόμα πάρα πολύ εμφανές και πέρνει αρκετό καιρό για να επανέλθει πλήρως στην προηγούμενη κατάσταση.

Η γυναίκα η οποία μόλις έχει γεννήσει, λόγω του ότι υποχρεούται να θηλάζει είναι δύσκολο και πολύ επικίνδυνο να μειώσει την τροφή που προσλαμβάνει για να χάσει βάρος, με αποτέλεσμα η διαδικασία να χρειάζεται πολύ χρόνο για πλήρη αποκατάσταση.

  • Ο αδύνατος σωματότυπος

Μπορεί κάποιος να έχει το ιδανικό για το ύψος του βάρος και παρ’όλα αυτά να έχει αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, άρα να είναι και στην ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για καρδιακά νοσήματα.

Με μια μεζούρα μπορεί εύκολα κάποιος να ελέγξει αν οι αναλογίες του γοφών και μέσης είναι οι ιδανικές ή αν υπάρχει κάποια κρυμμένη απειλή για την υγεία.

  • Ο ανδρικός σωματότυπος

Στον ανδρικό σωματότυπο, άνδρες και γυναίκες, εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα κοιλιακού λίπους, πράγμα που αυξάνει και την επικινδυνότητα για αυξημένο σπλαχνικό λίπος και κατ’επέκταση για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μυϊκή μάζα τείνει να ατροφήσει λόγω της αδράνειας του ατόμου και τα προβλήματα υγείας κάνουν την εμφάνισή τους.

  • Ο σωματότυπος της εμμηνόπαυσης

Οι γυναίκες κατά την δύσκολη περίοδο της εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν ανακατανομή του σωματικού βάρους με εμφανή την μετατόπισή του στο πάνω μέρος του σώματοςκαι κυρίως στην περιοχή της μέσης. Η μετατόπιση αυτή οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές και έχει ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση του σωματικού λίπους όσο και την απώλεια σε μυϊκή μάζα.

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.