Μάθε να τρως «σωστό» πρωινό !

Εάν ρωτούσαμε 100 ανθρώπους πώς θεωρούν ότι είναι ένα «σωστό» πρωινό, οι απαντήσεις που θα παίρναμε θα ήταν πολλές και ποικίλλες. Άλλοι θα υποστήριζαν πως ένα σωστό πρωινό θα πρέπει να είναι πολύ πλούσιο, άλλοι πως θα πρέπει να είναι πολύ απλό και με λίγες θερμίδες, άλλοι πως θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά είδη τροφών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, λιπαρά) και άλλοι πως ένα απλό φλυτζάνι καφέ είναι υπερ-αρκετό για το ξεκίνημα της ημέρας.breakfast

  • Που έγκειται όμως η αλήθεια ;
  • Τι θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το πολύ σημαντικό αυτό γεύμα της ημέρας και εμείς το αγνοούμε ;
  • Τι πρέπει τελικά να τρώμε για πρωινό ;
  • Υπάρχουν τροφές που πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο πρωινό μας γεύμα ;

Μάθημα 1ο : Το πρωινό και τα βασικά στοιχεία

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή και από τον βασικότερο κανόνα :

«Για να είναι πλήρες το πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και πρωτεΐνες, και υδατάνθρακες αλλά και λίπη.»

Η σημασία της ύπαρξης και των τριών αυτών συστατικών στο πρωινό μας γεύμα είναι μεγάλη και εξαιρετικής σπουδαιότητας για τον οργανισμό.

Οι υδατάνθρακες παρέχουν μεγάλα ποσά ενέργειας, που αποθηκεύονται στον οργανισμό, και ανακαλούνται σταδιακά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρέχοντας ενέργεια και δύναμη. Περιλαμβάνοντας κάποιος υδατάνθρακες στο πρωινό του γεύμα κατορθώνει να νικήσει τις κρίσεις πείνας την υπόλοιπη ημέρα, και άρα επιτυγχάνει μικρότερη λήψη θερμίδων και φυσικά απώλεια βάρους.

Οι πρωτεΐνες χαρίζουν ενέργεια και σας βοηθούν να παραμείνετε σε εγρήγορση ολόκληρη την ημέρα.

Τέλος, τα λίπη, συμπληρώνουν το γεύμα σας καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ενέργεια.

Μάθημα 2ο : Κεφάλαιο «Υδατάνθρακες»

Οι υδατάνθρακες δεν είναι μόνο το ψωμί, τα δημητριακά ή τα γαλακτοκομικά όπως θα πίστευαν πολλοί. Στην κατηγορία αυτή των υδατανθράκων συμπεριλαμβάνονται και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ανάλογα λοιπόν με την επιλογή του πρωινού, φροντίζουμε να συνδυάζουμε κάποιο προϊόν από την κατηγορία των υδατανθράκων με κάποιο προϊόν από την κατηγορία των λιπών και των πρωτεϊνών, ώστε να δένουν γευστικά.

Τα δημητριακά, όπως και το ψωμί που χρησιμοποιείτε στο πρωινό σας γεύμα, καλό είναι να είναι ολικής άλεσης. Τα δημητριακά μπορείτε να τα συνδυάσετε με φρούτα, με γάλα ή με γιαούρτι. Επίσης μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σκέτα ως σνακ για το γραφείο.

Τα γαλακτοκομικά, εκτός από πηγή υδατανθράκων είναι και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, και για τον λόγο αυτό καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του πρωινού γεύματος. Χαρίζουν ενέργεια και σε συνδυασμό με τα δημητριακά ολικής άλεσης (που είναι εξαιρετική πηγή φυτικών διαιτητικών ινών) κατευνάζουν την πείνα και σας κρατούν πλήρεις και χορτάτους για πολλή ώρα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια καταπληκτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και πολύτιμα στοιχεία. Εάν για παράδειγμα επιλέξετε αυγά για το πρωινό σας ως πηγή πρωτεΐνης, τα λαχανικά είναι ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός και μάλιστα πολύ ωφέλιμος για την υγεία.

Μάθημα 3ο : Κεφάλαιο «Πρωτεΐνες»

Πρωτεΐνες μπορούμε να πάρουμε από τα αυγά, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά, αλλά και από τα αμυγδαλα και τα καρύδια. Μάλιστα, τα καρύδια, εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών είναι και μια καλή πηγή ωφέλιμων για τον οργανισμό λιπαρών.

Μάθημα 4ο : Κεφάλαιο «Λίπη»

Τα λίπη που μπορούμε να πάρουμε από το πρωινό μας γεύμα είναι είτε από ελαιόλαδο, είτε από βούτυρα, είτε ακόμα και από τα καρύδια.

Δίαιτες

Comments are closed.