Λιπομέτρηση και Αδυνάτισμα

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τέσσερα βασικά συστατικά:

  • Νερό
  • Πρωτεΐνες
  • Λίπος
  • Ανόργανα συστατικά

Το λίπος που υπάρχει στο σώμα χωρίζεται σε ζωτικό λίπος και αποθηκευτικό λίπος. Το μεν πρώτο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, το δε δεύτερο παρέχει θερμική προστασία και μόνωση στον οργανισμό. Το ποσοστό σωματικού λίπους του καθενός εκφράζεται με επί τοις εκατό ποσόστοση και συμπεριλαμβάνει τόσο το ζωτικό όσο και το αποθηκευτικό λίπος.

Οι τιμές του ιδανικού επί τοις εκατό ποσοστού σωματικού λίπους διαφέρει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Σε γενικές γραμμές οι ιδανική ποσότητα λίπους στο σώμα είναι η εξής:

  • Άνδρες

Φυσιολογικοί 24-27

Άνω του φυσιολογικού 28-31

Παχύσαρκοι >31

  • Γυναίκες

Φυσιολογικές 23-26

Άνω του φυσιολογικού 27-32

Παχύσαρκες >32

Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό μπορεί κάποιος να προσδιορίσει περίπου που κυμαίνεται το επίπεδο σωματικού λίπους του, όμως οι τιμές αυτές δεν είναι ακριβείς. Επειδή συμπεριλαμβάνεται και μυϊκός ιστός και οστική μάζα, η τιμές αυτές μπορεί μερικές φορές να είναι παραπλανητικές.

Ο ακριβής τρόπος μέτρησης σωματικού λίπους γίνεται με τη μέθοδο της λιπομέτρησης, η οποία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

  1. Μέτρηση δερματικών πτυχών

Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται με ένα όργανο, το δερμαπτυχόμετρο, το οποίο έχει τη μορφή λαβίδας, είναι πλαστικό ή μεταλλικό, και λαμβάνει τιμές λίπους από διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα μπράτσα, το στήθος και η ωμοπλάτη. Η μέθοδος αυτή είναι εύκολη στην εφαρμογή της και δεν χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό ούτε ειδικά ιατρικά εργαστήρια για την εφαρμογή της. Δε χρειάζεται παρά μόνο λίγα λεπτά και τα αποτελέσματά της είναι πολύ αξιόπιστα, με περιθώριο λάθους μόνο 3,5%.

  1. Βιοηλεκτρική αντίσταση

Η μέθοδος της βιοηλεκτρικής αντίστασης είναι επίσης πολύ ανώδυνη και ιδιαίτερα γρήγορη στην εφαρμογή της. Ο υπολογισμός γίνεται από ένα μηχάνημα που λαμβάνει τιμές από το σώμα, μέσω κάποιων ηλεκτροδίων χαμηλής τάσης, και παρέχει άμεσα τα αποτελέσματα.

Πολλά κέντρα αδυνατίσματος, γυμναστήρια, αλλά και ενδοκρινολογικά ιατρεία μπορούν να αναλάβουν την λιπομέτρησή σας και να σας ενημερώσουν για τα ποσοστά του λίπους στον οργανισμό σας. Σημαντικό είναι πριν την λιπομέτρηση να μην έχετε φάει ή πιει καφέ, να μην έχει προηγηθεί σωματική άσκηση για τουλάχιστον 2-2,5 ώρες πριν απο τη λιπομέτρηση, και (για τις γυναίκες) να μην έχετε περίοδο.

Το θετικό της λιπομέτρησης είναι πως μπορεί να σας δώσει μια σαφή εικόνα του σώματός σας και της κατανομής του λίπους σε αυτό, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε δίαιτα ή σωματική άσκηση να μπορεί να γίνει πιο στοχευμένα και να έχει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό μπορείται εύκολα να αποκτήσετε το αδύνατο σώμα που πάντα επιθυμούσατε, χωρίς τις κοπιαστικές προσπάθειες που απέβαιναν άκαρπες. Γνωρίζοντας τις αδυναμίες του σώματός σας, και με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, είναι όλα πιο εύκολα.

Σε περίπτωση που η λιπομέτρηση δεν εμπεριέχεται στο πακέτο που έχετε από το γυμναστήριο ή το κέντρο αδυνατίσματος που επισκέπτεσθε, η τιμή της είναι περίπου στα 90 ευρώ.

Αφού διαπιστώσετε το ακριβές λίπος του σώματος σας μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα της αρεσκείας ή για ακόμα γρηγορότερα αποτελέσματα να χρησιμοποιήσετε κάποιον φυσικό λυποδιαλύτη.

 

Αδυνάτισμα , , ,

Comments are closed.