Λιγότερες θερμίδες σημαίνουν και λιγότερα θρεπτικά συστατικά ;

Δίαιτα = Έλλειψη πολύτιμων συστατικών

Είναι αλήθεια πως μπαίνοντας στη διαδικασία μια «αυστηρής» δίαιτας, αποκλείουμε σημαντικές τροφές από τη διατροφή μας, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για έναν γερό και υγιή οργανισμό.diet

Αυτό είναι φυσικά αδύνατον να το αποφύγουμε, αφού ΟΛΕΣ οι δίαιτες απαιτούν την αποφυγή διαφόρων διατροφικών ομάδων, όπως είναι τα λιπαρά ή οι υδατάνθρακες. Όμως ο οργανισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά έχει ανάγκη ΟΛΕΣ τις διατροφικές ομάδες στις κατάλληλες ποσότητες, την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο συνδυασμό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορούμε να τρώμε τα πάντα, χωρίς να «βασανίζουμε» τον οργανισμό μας με εξαντλητικές δίαιτες που τελικά τον καταπονούν και τον εξουθενώνουν, αρκεί να τα τρώμε με τον σωστό τρόπο.

Οι ανάγκες του οργανισμού μεταφράζονται σε «θερμίδες»

Με το φαγητό που καταναλώνουμε καθημερινά είναι σαν να βάζουμε «καύσιμα» στον οργανισμό μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως αν μέσα σε μία ημέρα πάρουμε 1200 θερμίδες από τα γεύματά μας, αυτές οι 1200 θερμίδες αντιστοιχούν σε λίπος που θα αποθηκευθεί στο σώμα μας. Αυτό είναι φυσικά ΛΑΘΟΣ !

Η αλήθεια είναι η εξής :

Το σώμα μας για να μπορέσει να πραγματοποιήσει όλες του τις λειτουργίες και για να μπορέσουν όλα τα όργανα να λειτουργήσουν σωστά και επαρκώς, απαιτούνται κάποιες θερμίδες τις οποίες πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός από τα γεύματα.

Ο αριθμός αυτός των θερμίδων που απαιτούνται για τον καθένα είναι διαφορετικός, και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι π.χ. το φύλο, η ηλικία, η φυσική κατάσταση, η σωματική κατάσταση ή αν το άτομο αθλείται.

Με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ένας υγιής οργανισμός μπορεί να κάνει καύσεις ακόμα και κατά την κατάσταση του ύπνου. Μια σωστή διατροφή φροντίζει για έναν ανεβασμένο μεταβολικό ρυθμό που εν συνεχεία είναι υπεύθυνος για τις ανεβασμένες καύσεις λίπους του οργανισμού (ακόμα και όταν αυτός είναι σε κατάσταση ακινησίας ή ύπνου).

Τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται …

Αν και το να θέσουμε με αριθμούς το ημερήσιο θερμιδικό όριο των γευμάτων είναι πολύ γενικό και ενδεχομένως και λίγο επικίνδυνο, ωστόσο μπορούμε να πούμε πως σε γενικές γραμμές ένας άνδρας δεν θα πρέπει να καταναλώνει λιγότερες από 1500 θερμίδες και μια γυναίκα αντίστοιχα λιγότερες από 1200 θερμίδες ημερησίως.

Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται η σωστή λειτουργία όλων των οργάνων και του οργανισμού γενικότερα.

Φυσικά, για μεγαλύτερη ακρίβεια, ένας γιατρός ή ένας διαιτολόγος, είναι οι πιο κατάλληλοι για να σας δώσουν τις ακριβείς μετρήσεις για τις θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού σας, και να σας κατευθύνουν για μια σωστή και πλήρη διατροφή ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.