Κόκκινες μπανάνες : Ένα νέο superfruit

Ποιες είναι οι κόκκινες μπανάνες και γιατί δεν τις γνωρίζαμε ;

Οι κόκκινες μπανάνες είναι ακριβώς όπως οι κλασσικές γνωστές σε όλους μας κίτρινες μπανάνες στην όψη τους, με μόνο διαφορετικό στοιχείο το εκθαμβωτικό κόκκινο προς μωβ εντυπωσιακό τους χρώμα.RedBananas

Η μπανανιά αυτή αν και δεν θα το μαντεύαμε ποτέ, είναι ένα βότανο που φυσικά διαφέρει πολύ στο μέγεθος από τα υπόλοιπα γνωστά μας βότανα. Με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 3 με 6 μέτρα, η μπανανιά φέρει στην κορυφή της περίπου 10 με 20 φύλλα όπου και εμφανίζονται τα θηλυκά της άνθη. Η μπανανιά μπορεί να παράγει έως και 100 μπανάνες, που ως γνωστόν είναι σε τσαμπιά.

Η ιστορία μιας κόκκινης μπανάνας …

Η ιστορία της κόκκινης μπανάνας φαίνεται να ξεκινάει από την Κόστα Ρίκα, στην οποία είναι και ιδιαίτερα αγαπητή και δημοφιλής. Εν συνεχεία η κόκκινη μπανάνα εξαπλώθηκε και σε περισσότερα μέρη της Κεντρικής Αμερικής, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί που υποστηρίζουν ένθερμα τη γευστική ανωτερότητα της κόκκινης έναντι της κλασσικής κίτρινης (Cavendish) μπανάνας.

Την κόκκινη μπανάνα μπορούμε να την συναντήσουμε και με διάφορετικά ονόματα, όπως :

 • Red Cuban, Claret Banana ή Red Dacca (Αυστραλία)
 • Lal Kela (Χίντι)

Κόκκινη VS κίτρινης μπανάνας

Τελικά ποια είναι περισσότερο ωφέλιμη ; Ποια από τις δύο έχει την καλύτερη γεύση ; Ποια να προτιμήσω ;

Οι απόψεις γενικά διίστανται. Μερικές από τις διαφορές που μπορούμε να επισημάνουμε ανάμεσα στα δύο αυτά είδη μπανάνας είναι οι ακόλουθες. Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε το έντονο κόκκινου-μωβ χρώματος περίβλημα που τραβάει αμέσως την προσοχή. Εκτός όμως από το χρώμα τους, παρατηρούμε μια αισθητή διαφορά και στο πάχος των καρπών τους, αφού οι κόκκινες μπανάνες είναι εμφανώς πιο σαρκώδεις και παχιές από τις κλασσικές κίτρινες.

Ωστόσο, ξεφλουδίζοντας τις κόκκινες μπανάνες, παρατηρούμε πως η σάρκα τους δεν διαφέρει από τις γνωστές μας μπανάνες. Ενδεχομένως να παρουσιάζει μόνο μια πολύ ανεπαίσθητη ροζ παλ χροιά.

Η γεύση τους είναι γλυκιά και γεμάτη, και αφήνει μια αίσθηση κρεμώδη. Είναι εξαιρετικά αρωματικές, ενώ δεν είναι απίθανο να βγάζουν και ένα άρωμα και μια γεύση σαν τα μούρα.

Η καταλληλότερη στιγμή για να φαγωθεί μια κόκκινη μπανάνα είναι όταν πλέον έχει ωριμάσει, πριν όμως να αρχίσει να μαυρίζει και να γίνεται υπερβολικά ευαίσθητη, όπως δηλαδή και οι κίτρινες μπανάνες που γνωρίζουμε.

Τις άγουρες μπανάνες τις αφήνουμε να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και δεν τις αποθηκεύουμε δίπλα σε άλλα φρούτα γιατί εκπέμπουν αιθυλένιο που επισπεύδει τη διαδικασία ωρίμανσής τους.

Διατροφική αξία της κόκκινης μπανάνας

Η κόκκινη μπανάνα είναι πολύ πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο αυτό προστατεύει από μυικούς τραυματισμούς και κράμπες που μπορούν να καταλήξουν πολύ επίπονοι.

Στην Κεντρική Αμερική οι κάτοικοι θεωρούν τον χυμό της κόκκινης μπανάνας ως ένα πολύ ισχυρό και αποδοτικό αφροδισιακό, ενώ στην Ινδία θεωρείται και σύμβολο γονιμότητας.

Επίσης η κόκκινη μπανάνα φαίνεται να βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να εξομαλύνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τέλος, η κόκκινη μπανάνα έχει εφαρμογή και στον τομέα ομορφιάς, συμμετέχοντας σε πολλά φρέσκα καλλυντικά για την ενυδάτωση και τον καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου.

Οι κόκκινες μπανάνες περιέχουν :

 • Κάλιο
 • Βήτα-καροτίνη
 • Βιταμίνη Α
 • Άφθονες φυτικές ίνες
 • Βιταμίνη C
 • Γλυκόζη
 • Σακχαρόζη
 • Φρουκτόζη
 • Βιταμίνη Β6
Γενικά Άρθρα

Comments are closed.