Κρυολόγημα ΣΤΟΠ !!!

Σεπτέμβρη ξεκινούν τα κρυολογήματα

Όπως είναι γνωστό σε όλους (και αυτό από προσωπική εμπειρία) ειδικά ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας που τα κρούσματα κρυολογήματος και ιώσεων είναι σε μεγάλη έξαρση. Ο καιρός αρχίζει σταδιακά να κρυώνει και αυτό ευνοεί τα μικρόβια που ευδοκιμούν σε κρύο και ξηρό περιβάλλον.κρυολόγημα

Υπάρχει όμως πραγματικά τρόπος να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα μικρόβια που μας περιβάλλουν ;

Η απάντηση είναι πως αυτό δεν είναι εφικτό ! Αυτό που όμως είναι πραγματικά εφικτό είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, να αυξήσουμε τις άμυνές του, ώστε να μπορέσει να αντισταθεί σε αυτή την «επιδρομή» μικροβίων και να μην υποκύψει !

Πώς να αποφύγουμε τα ενοχλητικά κρυολογήματα ;

Γιατροί και ειδικοί μικροβιολόγοι μας δίνουν χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα κρυολογήματα και τις ιώσεις που μας ταλαιπωρούν καθ’όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι και την άνοιξη.

  • Αποφεύγουμε την επαφή με σκληρές επιφάνειες που αγγίζει πολύς κόσμος

Όλοι, γιατροί και ειδικοί στον τομέα της υγείας και της πρόληψης, συμφωνούν στο γεγονός πως ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής των μικροβίων, είναι η αποφυγή επαφής με επιφάνειες τις οποίες αγγίζει πολύς κόσμος.

Ένας άνθρωπος που φέρει έναν ιό, με την επαφή του με κάποια επιφάνεια, αφήνει σε αυτή τον ιό, ο οποίος μπορεί να επιβιώσει για έως και 24 ώρες επάνω σε αυτή και φυσικά να μεταδοθεί σε οποιονδήποτε έρθει σε επαφή με την επιφάνεια. Με τον τρόπο αυτό εύκολα εξαπλώνεται ο ιός.

Τα κουμπιά των ασανσέρ, οι λαβές των λεωφορείων, τα πόμολα στις πόρτες, οι καρέκλες στις καφετέριες και τα χρήματα, είναι μόνο μερικοί από τους πιο συνηθισμένους φορείς μικροβίων και μέσα εξάπλωσής τους.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να μην αγγίζουμε τίποτα από όλα αυτά. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η συχνή απολύμανση και το πλύσιμο των χεριών ειδικά μετά από επαφή με αντικείμενα που αγγίζει πάρα πολύς κόσμος. Μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας ειδικά απολυμαντικά μαντηλάκια ή υγρό αντισηπτικό που δε χρειάζεται ξέβγαλμα, ώστε ακόμα και όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, να μπορείτε να τα απολυμάνετε.

  • Τα χέρια αποτελούν μέσο μεταφοράς των μικροβίων

Κανένας ιός δε μπορεί να επιζήσει για πολλή ώρα στον αέρα, επομένως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να νοσήσουμε απλά επειδή εισπνεύσαμε τον ιό.

Γιατί όμως τότε τα περισσότερα από τα κρυολογήματα είναι ρινικά ;

Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη περιοχή του ρινοφάρυγγα (του σημείου δηλαδή σύνδεσης του στόματος με την μύτη), είναι η πλέον προσφιλής των μικροβίων.

Πώς όμως φτάνει έως εκεί ο ιός αφού δεν επιζεί στον αέρα ;

Ο ιός μπορεί να μην επιζεί στον αέρα, αλλά μεταφέρεται μέσω των χεριών. Αυτό που πολλοί άνθρωποι αγνοούν, είναι πως μέσω των χεριών ο ιός μπορεί να φτάσει στον ρινοφάρυγγα με τρεις τρόπους :

- Μετά από επαφή των χεριών με το στόμα

- Μετά από επαφή των χεριών με τη μύτη

- Μετά από επαφή των χεριών με τα μάτια

Κανένας σχεδόν δεν γνωρίζει πως όταν ο ιός έρθει σε επαφή με τα μάτια (αν δηλαδή τα μολυσμένα χέρια τρίψουν τα μάτια), περνάει μέσω των δακρυγόνων αγωγών προς τις ρινικές διόδους. Μάλιστα, είναι πολύ πιο πιθανό να νοσήσει κάποιος απλά και μόνο επειδή έπιασε το ποτήρι κάποιου άλλου και μετά έτριψε τα μάτια του, παρά επειδή ήπιε από το ίδιο ποτήρι.

  • Δεν είναι μόνο θέμα τρόπων αλλά και υγείας : ΠΡΟΣΟΧΗ στο φτέρνισμα !

Ακριβώς επειδή τα μικρόβια μεταφέρονται και μεταδίδονται κυρίως μέσω των χεριών (και όταν λέμε χέρια εννοούμε τις παλάμες που έρχονται σε άμεση επαφή με πολλές επιφάνειες αλλά και με πολύ κόσμο μεταφέροντας τον ιό), είναι υψίστης σημασίας όταν φτερνιζόμαστε να φέρουμε το εσωτερικό του αγκώνα μας μπροστά από το στόμα για να ανακόψει την πορεία των σωματιδίων του σάλιου και των μικροβίων, και όχι τις παλάμες μας.

Επίσης στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο, θα πρέπει αμέσως μετά τη χρήση να το πετάμε. Όπως δείχνουν μελέτες, τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν για πάρα πολλές ώρες επάνω σε τέτοιου είδους πορώδεις επιφάνειες.

  • Το νερό καταπολεμά το κρυολόγημα

Όπως ήδη αναφέραμε, τα μικρόβια αγαπούν το κρύο και ξηρό περιβάλλον. Πίνοντας λοιπόν άφθονο νερό, διατηρούμε το λαιμό υγρό, γεγονός που επιτυγχάνει την καταπολέμηση των μικροβίων αυτών.

Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της μύτης. Κάνοντας λοιπόν εισπνοές με αλατούχα σπρέυ αμέσως μόλις αισθανθούμε την πρώτη ενόχληση κρυολογήματος, θα καταφέρουμε να τα καταστείλουμε.

  • Ύπνος κατά του κρυολογήματος

Μπορεί φαινομενικά να φαίνονται εντελώς ασύνδετα αυτά τα δύο πράγματα, αλλά είναι γεγονός πως όσοι δεν κοιμούνται σωστά παρουσιάζουν και αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα «φορτίζει», ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως σύμφωνα με έρευνα, όσοι άνθρωποι δεν συμπλήρωναν τουλάχιστον τις 7 ώρες ύπνου τα βράδια, παρουσίαζαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποιο ιό.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.