Καστορέλαιο : Πρόσφερε ένα «θαύμα» στα μαλλιά σου !

Τι είναι τελικά το καστορέλαιο ;

Το καστορέλαιο ή castor oil είναι ένα είδος φυτικού ελαίου. Επίσης μπορεί να το συναντήσουμε και με το όνομα ρητινέλαιο, ρετσινόλαδο ή κικινέλαιο.castor oil

Παράγεται από ένα τροπικό φυτό, τον Ρίκινο τον Κοινό (Ricinus communis) ο οποίο υπαγεται στην ευρύτερη οικογένεια των Ευφορβιδών (Euphorbiacae). Το χρώμα του ελαίου αυτού είναι υποκίτρινο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως είναι σχεδόν άοσμο σε αντίθεση με αυτό που θα πιστεύαμε.

Εφαρμογές του καστορέλαιου στην καθημερινότητα

 • Σαπούνια
 • Βερνίκια
 • Μελάνια
 • Χρωστικές ουσίες
 • Λιπαντικά
 • Υγρά για τα φρένα
 • Υδραυλικά
 • Νάιλον
 • Αρώματα
 • Φαρμακευτικά προϊόντα και είδη
 • Στιλβωτικά
 • Πλαστικά με αντοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
 • Στιλπνοτικά

Σύσταση του καστορέλαιου

Το καστορέλαιο έχει μια σχετικά μη συνηθισμένη χημική σύσταση, και αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί τόσο πολύτιμο συστατικό.

Η χημική σύσταση του καστορέλαιου λοιπόν είναι η ακόλουθη :

 • 94 % τριακυλογλυκερόλες
 • 3,4 % μονογλυκερίδια
 • και 0,6 % φωσφολιπίδια

Τι ειναι όμως αυτό που κάνει αυτή την χημική σύνθεση τόσο ιδιαίτερη και κυρίως τόσο πολύτιμη ;

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε πως το 90 περίπου τοις εκατό των λιπαρών οξέων που περιέχονται στο καστορέλαιο είναι ρικινολεϊκό οξύ.

Ποια η σημασία όμως αυτού ;

Το ρικινολεϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Έχει 18 άτομα άνθρακα και χαρακτηριστική μονάδα υδροξυλίου στο 12 από τα 18 άτομα άνθρακα. Αυτό είναι και η αιτία της εξαιρετικά περίεργης και ασυνήθιστης ιδιότητας που παρουσιάζει το καστορέλαιο και που το καθιστά τόσο πολύτιμο.

Παρά το ότι είναι ένα φυσικό λιπαρό οξύ, το καστορέλαιο, είναι πολικό αλλά επιτρέπει χημική παραγωγοποίηση, γεγονός που δεν είναι εφικτό με κανένα από τα υπόλοιπα γνωστά φυσικά έλαια.

Άλλες ιδιότητες του καστορέλαιου

Επίσης να αναφέρουμε πως το καστορέλαιο παρουσιάζει :

Σημείο τήξης : στους -10° έως -18 °C

Σημείο βρασμού : στους 313 °C

Σημείο ανάφλεξης : στους 282 °C

Το καστορέλαιο μπορεί και διατηρεί τη ρευστή μορφή του τόσο σε πολύ υψηλές όσο και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, στον καρπό του Ρικίνου υπάρχει η γνωστή υδροδιαλυτή πρωτεΐνη και ενεργό δηλητήριο, η ρικίνη. Ωστόσο, η ρικίνη, δεν περνάει από την επεξεργασία του καρπού στο καστορέλαιο, αλλά παραμένει στον πολτό που δεν χρησιμοποιείται.

Το καστορέλαιο για την υγεία & την ομορφιά !

Το καστορέλαιο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, βρίσκει εφαρμογές τόσο στην ιατρική και στην φαρμακευτική, όσο και στον χώρο της ομορφιάς και της κοσμετολογίας.

Πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για ιαματικούς λόγους, είτε για περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων, είτε για ανακούφιση από προβλήματα έντονης δυσκοιλιότητας, είτε μάλιστα ακόμα για την προετοιμασία της κοιλιακής χώρας ριν την υποβολή της σε εξέταση με ακτίνες Χ.

Αυτό που όμως είναι χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα πολύτιμο στο καστορέλαιο, είναι η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε που περιέχει και που βρίσκει εφαρμογές είτε για ίαση είτε για ομορφιά.

Εγκαύματα, δερματικά προβλήματα όπως δερματίτιδες, ξηροδερμία, λειχήνες, μώλωπες και έλκη βρίσκουν θεραπεία με το καστορέλαιο.

Αυτές δεν είναι όμως οι μόνες ασθένειες που καταπολεμώνται με το καστορέλαιο. Όλα τα πεπτικά προβλήματα, οι αιμορροΐδες, τα τραύματα, οι μασταλγίες και οι χολολιθιάσεις είναι μερικές ακόμα ασθένειες και προβλήματα που βρίσκουν λύση με το καστορέλαιο.

Όμως το καστορέλαιο έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη κυρίως για την ευεργετική του δράση σχετικά με την υγεία των μαλλιών, των βλεφαρίδων και των νυχιών.

Το καστορέλαιο στα … μαλλιά

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει το καστορέλαιο, η χρήση του φαίνεται να θρέφει, να ενυδατώνει και να δυναμώνει τα μαλλιά, χαρίζοντάς τους μια φυσική ομορφιά, υγεία αι ζωντάνια. Παράλληλα φαίνεται να μειώνει και την τριχόπτωση.

Ωστόσο, αυτά αποτελούν αποκλειστικά εμπειρίες χρηστών του καστορέλαιου, και όχι κλινικές μελέτες. Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει εγκυρη επιστημονική έρευνα που να πιστοποιεί τη θετική δράση του καστορέλαιου ως προς την υγεία των μαλλιών.

Να ναφέρουμε επίσης, πως χρήστες του καστορέλαιου δήλωσαν, πω με τη χρήση του παρατήρησαν πως σταδιακά τα μαλλιά τους σκούρυναν, και πως ακόμα και ανάμεσα σε άσπρα ή γκρίζα μαλλιά παρουσιάστηκαν ξανά σκούρες τρίχες.

Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.