Καλοκαίρι & δυσάρεστα τσιμπήματα εντόμων !

Καλοκαίρι – τσιμπήματα – φαγούρα !

Έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους που μας θυμίζουν πολλά πολλά από τα δικά μας καλοκαίρια ! Κουνούπια και άλλα έντομα που με τα τσιμπήματάτους ενοχλούν την γαλήνη του καλοκαιρινού τοπίου, χαλούν την ηρεμία μας και μας προκαλούν δυσάρεστη φαγούρα, αναστάτωση και οίδημα.

τσιμπήματα κουνουπιών

Είτε έχουμε αλλεργίες στα τσιμπήματα των εντόμων είτε όχι, δεν παύουν να είναι μια ενόχληση και μια παραφωνία μέσα στο απόλυτα ιδανικό καλοκαιρινό τοπίο ! Βέβαια, στην περίπτωση αλλεργίας τα εξανθήματα είναι πολύ μεγαλύτερα, τα συμπτώματα πολύ πιο έντονα και συχνά ίσως και πολύ επικίνδυνα !

 Τρόποι για να πάψουν τα κουνούπια να πρωταγωνιστούν στις διακοπές σας !

 • Τοποθετήστε σίτες σε πόρτες και παράθυρα στην καλοκαιρινή σας κατοικία. Με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψετε την είσοδο των εντόμων στον χώρο που κοιμάστε.
 • Εάν είστε σε δωμάτιο ξενοδοχείου βάλτε το air-condition να δουλεύει και κρατήστε κλειστά τα παράθυρα. Η δροσιά που βγάζει το air-condition θα τα κρατήσει μακριά ενώ με τα παράθυρα κλειστά θα αποφύγετε την είσοδό τους στο δωμάτιο.
 • Όταν βρίσκεστε έξω φορέστε παντελόνια και μπλούζες με μακριά μανίκια. Κρατώντας καλυμμένα τα άκρα σας γλιτώνετε από πολλά τσιμπήματα.
 • Αποφύγετε το βράδυ να ποτίζετε τον κήπο. Η υγρασία θα τραβήξει ακόμα περισσότερα κουνούπια στον χώρο.
 • Εάν δεν έχετε air-condition βάλτε έναν ανεμιστήρα στον χώρο που κάθεστε ή που κοιμάστε. Ο αέρας ενοχλεί τα έντομα και θα τα κρατήσει μακριά σας.
 • Εάν ζεσταίνεστε και δεν μπορείτε να φοράτε μπλούζες με μακριά μανίκια ή παντελόνια το καλοκαίρι, εφαρμόστε στην επιδερμίδα σας ειδικά εντομοαπωθητικά σπρέυ.
 • Ανάψτε κεριά από citronella. Η μυρωδιά αυτή ενοχλεί τα έντομα και τα διώχνει μακριά. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνετε και από τα χημικά που θα εισπνέατε αν ανάβατε τα γνωστά σε όλους φιδάκια.
 • Χρησιμοποιήστε ταμπλέτες ή υγρά εντομοαπωθητικά τα οποία βάζετε στην πρίζα από νωρίς το βράδυ και όχι λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Ένα ακόμα έλαιο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο ευκάλυπτος. Απωθεί τα έντομα και αναδίδει και ένα ευχάριστο άρωμα στον χώρο, χωρίς να είναι ανθυγιεινό ή επιβλαβές για τον οργανισμό.

 • Κάντε συχνά ντουζ ! Ο ιδρώτας και η μυρωδιά που αναδίδει το σώμα τραβούν και είναι ελκυστικά στα έντομα.
 • Προτιμήστε κλειστά παπούτσια αντί για πέδιλα ή για σανδάλια.
 • Μην αφήνετε εκτεθειμένες τις περιοχές του δέρματός σας. Όσο μπορείτε προφυλάξτε κάθε περιοχή, βάζοντας την μπλούζα μέσα στο παντελόνι και το παντελόνι μέσα στις κάλτσες, ειδικά στα παιδιά.

 Αντιμετώπιση τσιμπημάτων

Εάν τα κουνούπια καταφέρουν να σας τσιμπήσουν, καλό είναι για να προλάβετε πριν τα τσιμπήματα οδηγηθούν σε φλεγμονή του δέρματος (cellulitis) ή σε βακτηριακή λοίμωξη που θα οδηγήσει σε φλεγμονή (erysipelas), κρατήστε πολύ καλά ενυδατωμένο το πρόσωπο αλλά και το σώμα σας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε το σκάσιμο του δέρματος.

Επίσης διατηρήστε κοντά κομμένα τα νύχια σας. Τα νύχια αποτελούν πηγή συσσωρευμένων μικροβίων, όπου με το ξύσιμο των ερεθισμένων από τα τσιμπήματα περιοχών θα μεταφέρουν μικρόβια που θα προκαλέσουν μολύνσεις.

Τέλος, εφαρμόστε αμμωνία ή τζελ από καλέντουλα επάνω στα τσιμπήματα για να καταπολεμήσετε τον κνησμό.

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.