Καλά – Κακά Λιπαρά

Η λάθος προσέγγιση

Στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος και να ξαναμπούμε στο μικρό πλέον τζιν μας, καταφεύγουμε συνήθως σε επίπονες δίαιτες και αυστηρά προγράμματα διατροφής που καταπονούν τον οργανισμό. Οι πολλές και παράλογες στερήσεις που επιβάλλουν πολλές από αυτές τις δίαιτες δημιουργούν πιο έντονη την επιθυμία για φαγητό, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να κάμπτεται η συνέπειά μας στο πρόγραμμα και να στρεφόμαστε ξανά στο φαγητό, και μάλιστα ορισμένες φορές περισσότερο και από πριν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μειώνουμε τα κιλά μας, αλλά αντιθέτως να αυξάνουμε βάρος.

 Το κλειδί της επιτυχίας

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας δίαιτας ή διατροφής είναι το μέτρο. Σκοπός δεν είναι ούτε να βλάψουμε τον οργανισμό μας, αλλά ούτε και να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά εφήμερο. Σκοπός μας πρέπει να είναι η ακίνδυνη και σωστή απώλεια βάρους με έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο. Στόχος μας δεν είναι να χάσουμε μερικά κιλά που θα τα ξαναπάρουμε σε μερικούς μήνες, αλλά να ενστερνιστούμε έναν σωστό τρόπο ζωής γενικότερα και διατροφής ειδικότερα που θα μας διατηρεί στο επιθυμητό βάρος και που θα μας χαρίζει υγεία και ζωντάνια, και όχι εξάντληση και ατονία.

 Το λίπος και η σημασία του

Τα λίπη αποτελούν τη βασικότερη πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για την πιο συμπυκνωμένη πηγή μεγάλης ποσότητας ενέργειας με πολύ άμεση δράση στον οργανισμό. Το λίπος είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο, αφού του χαρίζει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της και τον αποτρέπει από το να οδηγηθεί στην εξάντληση δυνάμεων και έπειτα στην κατάρρευση. Τα κύτταρα αποτελούνται κατά ένα μεγάλο μέρος από λίπος και για τον λόγο αυτό αποτελεί και βασικό στοιχείο της διατροφής μας. Το λίπος διευκολύνει την σωστή απορρόφηση των βιταμινών ( Α, D, E και K) από τον οργανισμό και διασφαλίζει την επαρκή λήψη τους για τις ανάγκες του. Ωστόσο, η σωστή κατανάλωση του λίπους και η ένταξή του στο διατροφολόγιό μας, προϋποθέτει γνώση και μέτρο. Το λίπος διαχωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες : τα καλά και τα κακά λιπαρά.

 Τα κακά λιπαρά

Λοταν μιλάμε για κακά λιπαρά εννοούμε τα κορεσμένα και τα λεγόμενα τρανς λιπαρά. Τα δε κορεσμένα είναι κυρίως ζωικής προέλευσης (κόκκινο κρέας, βούτυρο, τυρί), ενώ τα τρανς λιπαρά είναι κυρίως προϊόντα ταχυφαγείων (fast food), πατατάκια, γαριδάκια και γενικότερα φαγώσιμα που κατά την επεξεργασία τους υπέσθησαν υδρογόνωση του ελαίου που χρησιμοποιήθηκε (συνήθως πρόκειται για ηλιέαιο). Η κατανάλωση κακών λιπαρών, τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, οδηγεί στην αύξηση του σωματικού μας βάρους, στην αύξηση της χοληστερίνης και εν συνεχεία στην αύξηση επικινδυνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 Τα καλά λιπαρά

Αντίθετα με τα κακά λιπαρά, τα καλά λιπαρά, είναι πολύ ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και για τη σωστή λειτουργία του, και χαρίζουν υγεία και μακροζωία στον χρήστη. Τα καλά λιπαρά, τα λεγόμενα μονοακόρεστα λιπαρά, ωφελούν την καρδιά και ενισχύουν της σωστή λειτουργία της, βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού μας μειώνοντας την χοληστερόλη στο αίμα και αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου. Πέραν αυτού η σωστή ένταξή τους, χωρίς υπερβολές, στη διατροφή μας χαρίζει έναν υγιή οργανισμό και ένα όμορφο σώμα.

Καλά λιπαρά και απώλεια βάρους

Η κατανάλωση καλών λιπαρών και η ένταξή τους με μέτρο στο καθημερινό μας διατροφολόγιο προσφέρει πολύπλευρο κέρδος στον οργανισμό. Από τη μια πλευρά με την κατανάλωση αυτών των τροφών ο οργανισμός δεν εξασθενεί, αφου παρέχεται από αυτές μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Από την άλλη πλευρά διευκολύνεται και η προσπάθεια απώλειας κιλών, λόγω του ότι ο οργανισμός δεν καταβάλλεται από πείνα και άρα νιώθει πιο δυνατός και γιατί οι τροφές αυτές είναι πλούσιας γεύσης και χαρίζουν τέρψη σε αυτόν που τις καταναλώνει.

Αδυνάτισμα , ,

Comments are closed.