Θυρεοειδής … τι πρέπει να προσέξεις την περίοδο του καλοκαιριού (και όχι μόνο)!!!

Η πάθηση του θυρεοειδούς συναντάται σε πολλούς ανθρώπους και –αν και συνήθως δεν πρόκειται για κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό- απαιτείται μια στοιχειώδης προσοχή και αντιμετώπιση, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού καθώς την συγκεκριμένη περίοδο είναι πιθανό να αποσυντονιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα αλλά και να εμφανιστούν λοιμώδεις θυρεοειδίτιδες!thyreoeidis-adinatisma-greece

Τι να προσέξω αν λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή ;;;

  • Τα φάρμακά σας δεν θα πρέπει να βρεθούν εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες ούτε καν για μικρό διάστημα. Αν τύχει και συμβεί, φροντίστε να τα αντικαταστήσετε!
  • Αποφύγετε την έκθεσή τους και στην υγρασία καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει επίσης αλλοίωσή τους.

Τι μπορεί να προκαλέσει το ιώδιο στον θυρεοειδή μου ;;;

  • Το ιώδιο βοηθά σημαντικά στην λειτουργία του θυρεοειδούς αφού το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο αποτελεί βασικό στοιχείο στην δομή των θυρεοειδικών ορμονών. Επομένως, η έλλειψή του είναι πιθανό να επιφέρει προβλήματα στον οργανισμό όπως για παράδειγμα κάποια βρογχοκήλη (που υποδηλώνει διόγκωση του θυρεοειδούς) ή αντιθέτως υπολειτουργία του αδένα ( υποθυρεοειδισμό).

  • Από την άλλη, θα πρέπει να αποφευχθεί και η υπερβολική ποσότητα ιωδίου στον οργανισμό καθώς κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να επιφέρει διαταραχές!

  • Επιτύχετε την απαιτούμενη και ιδανική πρόσληψη ιωδίου επιλέγοντας συχνά ψάρια και γενικότερα θαλασσινά στο διαιτολόγιό σας καθώς και καθιερώνοντας μια ισορροπημένη γενικότερα διατροφή με αλεύρι και ιωδιωμένο αλάτι.

Τι να προσέξω αν πάσχω από υπερθυρεοειδισμό ;;;

  • Μην παρασυρθείτε απ’ τους χαλαρούς ρυθμούς των διακοπών και αμελήσετε την αγωγή σας καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή.
  • Καταναλώνετε πολλά υγρά για να εξαλείψετε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης, οποίος είναι ορατός λόγω των αυξημένων καύσεων που συντελείται εξ’ αιτίας του υπερθυρεοειδισμού.
  • Προσέξτε την υπερβολική πρόσληψη ιωδίου στον οργανισμό σας ενώ αμέσως μετά το μπάνιο σας ξεπλύνετε το αλάτι απ’ το δέρμα σας με το ντους.

( !!! ) : Ο καθένας απ’ τους πάσχοντες αποτελεί εντελώς διαφορετική και μοναδική περίπτωση επομένως απαιτεί και την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την προσωπική και εξατομικευμένη θεραπεία σας καθώς και πριν προβείτε σε κάποια αλλαγή!

Τι να προσέξω αν πάσχω από υποθυρεοειδισμό ;;;

Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό τείνουν να παρουσιάζουν εντονότερα συμπτώματα κατά την διάρκεια του χειμώνα ενώ αντιθέτως την καλοκαιρινή περίοδο τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια. Αυτό μπορεί να απαιτήσει κάποια μείωση της δόσης των φαρμάκων σας την συγκεκριμένη περίοδο, πάντα όμως μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας!

Προσέξτε τις θυρεοειδίτιδες !!!

Θυρεοειδίτιδα φλεγμονώδους αιτίας : η συγκεκριμένη διαταραχή είναι δυνατόν να προκαλέσει πόνο στην θυρεοειδή αδένα ενώ κάνει την εμφάνισή της συχνότερα το καλοκαίρι λόγω ιογενών λοιμώξεων. Είναι πιθανό να κριθεί αναγκαία η αντιμετώπισή της με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για κάτι τέτοιο όμως απευθυνθείτε οπωσδήποτε πρώτα στο γιατρό σας.

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα : όσοι έχουν την συγκεκριμένη μορφή θυρεοειδίτιδας χωρίς να λαμβάνουν φάρμακα για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την έκθεσή τους στο ιώδιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η υπερβολική ποσότητά του είναι δυνατό να προκαλέσει είτε υπερλειτουργία είτε υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.