Η εξέταση για τα οξέα του στομάχου

Τι είναι αυτή η εξέταση ;

Με αυτή την εξέταση σκοπός είναι να μετρηθεί τόσο η ποσότητα του περιεχομένου του στομάχου όσο και η οξύτητα αυτού. Το στομάχι περιέχει διάφορα υγρά και οξέα. Όταν οι φυσικές τιμές των οξέων του στομάχου μεταβάλλονται μπορεί να προκληθούν προβλήματα και γενικότερα στον οργανισμό.γαστρικά οξέα

Πώς πραγματοποιείται αυτή η εξέταση ;

Η εξέταση αυτή για να πραγματοποιηθεί πρέπει να παραμείνετε νηστικοί για κάποιο χρονικό διάστημα που θα σας υποδείξουν. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και μη τρώγοντας τίποτα, το μόνο που παραμένει στο στομάχι είναι τα γαστρικά αυτά υγρά. Αυτά τα υγρά αφαιρούνται μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται μέσα στο στομάχι από τον οισοφάγο. Ο σωλήνας αυτός μεταφέρει όλο το περιεχόμενο του στομάχου έξω για να αναλυθεί.

Για να επιτευχθεί η δοκιμή των κυττάρων του στομάχου αν είναι ικανά να απελευθερώνουν την σωστή ποσότητα οξέος, η γαστρίνη εγχύεται κάτω από το δέρμα, μέσα σε μία φλέβα ή σε κάποιον μυ. Έτσι, εν συνεχεία, αποσπάται όλο το περιεχόμενο του στομάχου και περνάει από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις.

Προσοχή : Πριν από την εξέταση αυτή επιβάλλεται να παραμείνετε εντελώς νηστικοί για τουλάχιστον 4 με 6 ώρες !

Λόγοι που απαιτούν την εξέταση αυτή

Η εξέταση αυτή μπορεί να απαιτείται για ποικίλλους λόγους, μερικοί εκ των οποίων είναι οι ακόλουθοι :

  • Για να ελέγξετε την αιτία που παρουσιάζετε έλκη.
  • Για να ελέγξετε αν πραγματικά αποδίδει η φαρμακευτική συνταγή κατά του έλκους που λαμβάνετε ήδη.
  • Για να μπορέσετε να ελέγξετε αν υπάρχει ποσότητα που επιστρέφει από το λεπτό έντερο πίσω προς το στομάχι.

Ποια αποτελέσματα θεωρούνται φυσιολογικά και ποια όχι ;

Τα φυσιολογικά αποτελέσματα που αναμένουμε από την εξέταση θα πρέπει να κυμαίνονται σε ποσότητα υγρών στομάχου από 20 ml έως και 100 ml, και όξινο περιβάλλον στομάχου, δηλαδή pH που να κυμαίνεται από 1,5 έως και 3,5.

Τα αποτελέσματα που θα λάβετε από την εξέταση θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό. Οι τιμές καθώς και τα όρια των φυσιολογικών τιμών μπορεί να διαφέρουν λίγο μεταξύ των εργαστηρίων. Ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας αναλύσει την κατάσταση, να σας την εξηγήσει και να σας κατευθύνει αν αυτό χρειαστεί.

Τι σημαίνει όταν οι τιμές δεν είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια ;

  • Όταν τα επίπεδα της γαστρίνης ή τα επίπεδα των γαστρικών οξέων βρεθούν από την εξέταση μειωμένα σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί δυσαπορρόφηση.
  • Αντιθέτως, όταν τα επίπεδα της γαστρίνης βρεθούν αυξημένα σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, τότε μπορεί να προκληθεί αυξημένη απελευθέρωση οξέων, η οποία κατ’επέκταση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε δημιουργία έλκους. Αυτό είναι το λεγόμενο σύνδρομο Zollinger – Ellison.
  • Τέλος, αν παρατηρηθεί και ύπαρξη χολής μέσα στο στομάχι, αυτό υποδεικνύει επιστροφή από το λεπτό έντερο προς το στομάχι.
Γενικά Άρθρα

Comments are closed.