Η δίαιτα GAPS

Τι είναι η δίαιτα GAPS ;

Η δίαιτα GAPS αποτελεί ένα προσωρινό διατροφικό πλάνο που ως στόχο του έχει κυρίως την εξουδετέρωση των δυσκολιών που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα στην επεξεργασία των υδατανθράκων, είτε στην διαχείριση των χημικών και τοξικών τροφίμων και ουσιών, είτε ακόμα στην δυσκολία πέψης ορισμένων τροφών.

gaps δίαιτα

Με τη δίαιτα GAPS εντοπίζονται τα τρόφιμα που δημιουργούν την επώδυνη αυτή κατάσταση και αποβάλλονται από τη διατροφή έως ότου να θεραπευθεί το έντερο.

Παράλληλα, η θεραπεία του ερεθισμένου εντέρου, ευνοεί και τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι στομαχικές διαταραχές, οι αλλεργίες (σε στοιχεία του περιβάλλοντος ή σε τρόφιμα), τα εκζέματα, ακόμα και ο αυτισμός.

Η ανακάλυψη της Dr.Natasha Campbell-McBride

Η δίαιτα GAPS είναι μια ανακάλυψη της Dr.Natasha Campbell-McBride, σύμφωνα με την οποία μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων υγείας, διαταραχών και δυσάρεστων καταστάσεων, μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν, αντιμετωπίζοντας ένα και μόνο πράγμα : την ανισορροπία των μικροβίων στο έντερο !

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιπποκράτη, «όλες οι ασθένειες πηγάζουν από το έντερο», θεωρία που ανέπτυξε ακόμα περισσότερο η Dr.Natasha Campbell-McBride και δημιούργησε το διατητικό αυτό πλάνο για την καταπολέμηση των εντερικών ανωμαλιών και κατ’επέκταση για την καταπολέμηση και πολλών ακόμα επίπονων ασθενειών.

Υποστηρίζει πως το 90 % των κυττάρων του σώματος και του γενετικού υλικού ανήκει ακριβώς σε αυτή τη χλωρίδα του εντέρου, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θεωρία της περί σύνδεσης όλων αυτών των ασθενειών με το έντερο.

 Πώς μπορεί να διαγνωσθεί η νόσος GAPS ;

Η νόσος GAPS, η δυσλειτουργία δηλαδή αυτή του εντέρου, μπορεί να διαγνωσθεί από έναν ειδικό γιατρό που θα παρακολουθήσει τον κληρονομικό παράγοντα και υποβάλλοντάς σας σε μια εξέταση ούρων (για μικροβιακούς μεταβολιστές) και σε μια ανάλυση κοπράνων (για να αναλυθεί η χλωρίδα του εντέρου), θα αποφανθεί για την κατάστασή σας.

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα GAPS ;

  • Λαχανικά

Η δίαιτα GAPS επιτρέπει την κατανάλωση όλων των μη αμυλούχων λαχανικών εκτός από ορισμένα, όπως είναι οι πατάτες και το καλαμπόκι. Τα λαχανικά αυτά μπορούν να καταναλώνονται είτε ωμά σε σαλάτες είτε ακόμα βρασμένα ή ψητά ως συνοδευτικό στο κρέας ή το ψάρι μας.

  • Φρούτα

Τα φρούτα είναι ίσως από τις πιο βασικές τροφές για τη δίαιτα GAPS. Η Dr.Natasha Campbell-McBride συνιστά μάλιστα την κατανάλωση των φρούτων ως ενδιάμεσο σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα. Επίσης και τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, μπορούν να καταναλωθούν φυσικά ωμά, αλλά και αποξηραμένα ή σαν κομπόστα. Βέβαια ορισμένα άτομα υποστηρίζουν πως η αποχή από την κατανάλωση των φρούτων τους βοήθησε περισσότερο στην αντιμετώπιση την νόσου GAPS, ωστόσο τα φρούτα επιτρέπονται πλήρως στη διατροφή αυτή.

  • Κρέας

Το κρέας επιτρέπεται στη δίαιτα GAPS γιατί παρέχει στον οργανισμό τα ωφέλιμα και απαραίτητα Ω-3 και Ω-6 καλά λιπαρά οξέα που χρειάζεται.

  • Γαλακτοκομικά

Η λακτόζη απαγορεύεται στη δίαιτα GAPS και για αυτό τον λόγο τα μόνα γαλακτοκομικά προϊόντα που επιτρέπονται είναι το παλαιωμένο τυρί, το γιαούρτι ή το κεφίρ.

  • Ξηροί καρποί και διάφοροι σπόροι

Τόσο οι ίδιοι οι ξηροί καρποί ως σνακ, όσο και τα άλευρα που παράγονται από αυτούς ή από διάφορους σπόρους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη δίαιτα GAPS.

  • Αλέυρι καρύδας

Σπάνιο, αλλά το αλεύρι καρύδας ενδείκνυται για τη δίαιτα GAPS.

  • Μέλι

Το μέλι είναι το μόνο γλυκαντικό που επιτρέπει η δίαιτα GAPS (εκτός από την κατανάλωση φρούτων).

  • Αυγά
Δίαιτες

Comments are closed.