Η δίαιτα των «υγρών στοιχείων» …

Τι είναι η δίαιτα αυτή, πώς δημιουργήθηκε και τι περιλαμβάνει ;

Η δίαιτα αυτή, όπως γίνεται σαφές και από τον τίτλο της, περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο υγρά στοιχεία, δηλαδή σούπες, χυμούς, smoothies και οποιοδήποτε ρόφημα, ενώ απαγορεύονται κατηγορηματικά όλες οι στερεές τροφές.Juices-Smoothies

Παρά το γεγονός πως η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά στην υγρή τους βέβαια μορφή, ωστόσο δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά πολύτιμα συστατικά.

Ο λόγος όμως που πολύς κόσμος προτιμάει αυτή τη δίιτα είναι γιατί είναι πολύ χαμηλή σε θερμιδική αξία και παρέχει γρήγορη απώλεια βάρους.

Σχετικά με τη δίαιτα των «υγρών στοιχείων» …

Όπως ήδη αναφέραμε, η δίαιτα των «υγρών στοιχείων» δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού για θρεπτικά συστατικά και για τον λόγο αυτό είναι μια δίαιτα που δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, η δίαιτα αυτή, λόγω των πάρα πολλών φρούτων και λαχανικών που περιέχει είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες και πολύτιμα ανόργανα συστατικά, σε φυτικές διαιτητικές ίνες και πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και χτίζουν τις άμυνές του κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.

Η δίαιτα των «υγρών στοιχείων» στην απώλεια βάρους

Η δίαιτα των «υγρών στοιχείων» είναι αρκετά αποτελεσματική και γρήγορη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι εξαιρετικά ολιγοθερμιδική. Οι χυμοί, οι σούπες και τα ροφήματα θα σας οδηγήσουν σε γρήγορη σχετικά απώλεια κιλών που θα γίνει άμεσα ορατή.

Η κατανάλωση όμως μόνο υγρών τροφών είναι πάρα πολύ περιοριστική, αφήνοντας έτσι εκτός διατροφής πάρα πολλά πολύτιμα συστατικά.

Ως γνωστόν, τα φρούτα θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνονται στην κανονική τους μορφή και όχι σε υγρή. Έτσι, πολτοποιημένα σε μορφή χυμού, χάνουν πάρα πολλάπολύτιμα συστατικά τους αλλά και πολλές από τις πάρα πολύ ωφέλιμες φυτικές ίνες τους. Οι φυτικές αυτές ίνες είναι πολύτιμες και χρήσιμες για τον οργανισμό και την καλή του λειτουργία αλλά και για το αδυνάτισμα, και αυτό γιατί μειώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη των φρούτων και προωθούν τη διαδικασία της απώλειας βάρους του σώματος.

Προσοχή : Ειδικά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της δίαιτας, λόγω έλλειψης των στερεών τροφών μπορεί να αισθανθείτε ατονία, κόπωση και απώλεια δυνάμεων. Σε περίπτωση που αρχίσετε να μην αισθάνεσθε καλά, καλό είναι να διακόψετε τη δίαιτα ή να συμβουλευθείτε κάποιο γιατρό !

Σημαντικό μειονέκτημα της δίαιτας των «υγρών στοιχείων» !

Η δίαιτα αυτή, λόγω του ότι περιλαμβάνει μόνο υγρές τροφές, παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε πρόσληψη πρωτεΐνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απώλεια βάρους που πραγματοποιείται να προέρχεται από διάσπαση μυικού ιστού και όχι από κάψιμο λίπους.

Επίσης, σημαντικό μειονέκτημα της δίαιτας αυτής αποτελεί το γεγονός πως κατά ένα συντριπτικό ποσοστό, τα άτομα που παρακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα δίαιτας, μόλις επανήλθαν στην κανονική τους διατροφή και πρόσθεσαν ξανά τα στέρεα τρόφιμα, ξαναπήραν το βάρος που είχαν χάσει (και μερικές φορές και ακόμα περισσότερο !).

Σημείωση : Αν και σε μια πιο αυστηρή εκδοχή της δίαιτας αυτής τα smoothies δεν επιτρέπονται (αφού δεν είναι ακριβώς υγρή τροφή), ωστόσο αποτελούν μια πιο σωστή και ωφέλιμη εκδοχή, παρέχοντας στον οργανισμό πολλά στοιχεία που με τους χυμούς δε θα ήταν εφικτό να πάρει.

Δίαιτες

Comments are closed.