Η αλόη βρήκε τη «θέση» της … και στην κουζίνα μας

Σχετικά με την αλόη (Aloe Vera)

Όλοι γνωρίζουμε τις εκπληκτικές ικανότητες της αλόης (Aloe Vera) σχετικά με τις δερματικές παθήσεις, τα εγκαύματα, αλλά και την εξαιρετικά ενυδατική της δράση προς την επιδερμίδα. Άλλωστε σήμερα πάρα πολλά καλλυντικά χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τους το «μαγικό» αυτό τζελ που βγαίνει από αυτό το ιδιαίτερο φυτό.aloe_vera

Η αλόη είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που παρουσιάζει την τάση να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και γενικά είναι πολύ ανθεκτικό ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Έχει σαρκώδη φύλλα που μεγαλώνουν σε ένα μοτίβο ροζέτας και που μέσα τους περιέχουν το θεραπευτικό αυτό τζελ, την ουσία για την οποία η αλόη έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως.

Ανοίγοντας το φύλλο της αλόης είναι πάρα πολύ εύκολο να αποσπάσει κάποιος το τζελ. Σε περίπτωση εγκαύματος το τζελ της αλόης παρέχει ταχύτατη ανακούφιση από τον πόνο αλλά και πολύ γρήγορη θεραπεία.

Η ιστορία ενός φυτού μέσα στους αιώνες …

Η χρήση της αλόης για ιατρικούς λόγους δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιθέτως χρονολογείται τουλάχιστον 4000 χρόνια πριν. Ο αρχαίος αιγυπτιακός και ο ελληνικός πολιτισμός είχε αναγνωρίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του περίεργου αυτού φυτού και τις ανακαλούσε τακτικά.

Μάλιστα, η χρήση της αλόης δεν περιοριζόταν εξωτερικά για εγκαύματα και άλλους δερματικούς ερεθισμούς, αλλά προχωρούσε και σε άλλες ασθένειες όπως διαταραχές του πεπτικού συστήματος, γαστρεντερικές λοιμώξεις, πεπτικά έλκη και δυσκοιλιότητα.

Λίγοι είναι μάλιστα εκείνοι που γνωρίζουν την καθαρτική, τονωτική και διεγερτική δράση της αλόης προς τον οργανισμό. Ακόμα η αντιβακτηριακή και η αντιμυκητιασική δράση της βέβαια δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ξεχνάμε.

Αυτό που προσφέρει στην αλόη την πολύπλευρη αυτή δράση της δεν είναι ένα πράγμα, αλλά μια ποικιλία πραγμάτων. Οι πολλές βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τα αμινοξέα που περιέχονται στην αλόη λειτουργούν όλα μαζί αρμονικά προσφέροντας τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, επιστήμονες ανακάλυψαν κάποια συστατικά που περιέχονται στην αλόη, τα glyconutrients, που φαίνεται να παρέχουν μια βαθιά και εξαιρετικά σημαντική τόνωση στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταναλώνουν τακτικά τον χυμό της αλόης για την διαφύλαξη της υγείας τους.

Η αλόη … στην κουζίνα !

Εντάσσοντας την αλόη στην διατροφή μας μπορούμε να έχουμε μόνο οφέλη. Η ευεργετική δράση της αλόης  μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλά πράγματα που ούτε καν φανταζόμασταν.

  • Η αλόη για καλύτερη πέψη
  • Η αλόη για καταπολέμηση των διαφόρων φλεγμονών
  • Η αλόη για απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό
  • Η αλόη για παροχή βιταμινών και άλλων πολύτιμων συστατικών
  • Η αλόη για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και διαφύλαξη της υγείας
  • Η αλόη για παροχή αμινοξέων (αφού περιέχει 19 από τα 20 απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα)
  • Η αλόη για ενέργεια
Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.