Ζαχαρούχα αναψυκτικά : Εχθρός της υγείας και του μεταβολισμού

Όλοι γνωρίζουμε την επιβλαβή δράση των αναψυκτικών με ζάχαρη, τόσο στην υγεία μας, όσο και στο βάρος μας και την εξωτερική μας εμφάνιση. Σύμφωνα όμως με νέες έρευνες προκύπτει πως η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, και κυρίως σε καθημερινή βάση για διάστημα ενός περίπου μήνα, είναι ικανή να δημιουργήσει βλάβες και να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στον μεταβολισμό του οργανισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια παίζει και η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, και μάλιστα από την παιδική κιόλας ηλικία. Κύριος ένοχος είναι η ύπαρξη της φρουκτόζης σε αυτά, που έχει την ιδιαιτερότητα να μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από τη γλυκόζη και να μην δίνει στον εγκέφαλο σήμα κορεσμού, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους του ατόμου και μάλιστα σε επικίνδυνα επίπεδα.

Στην εφαρμογή μιας δίαιτας είναι η πρώτη τροφή που κόβεται, και αυτό γιατί είναι η μοναδική ουσία που συντελλεί τόσο καταλυτικά και τόσο άμεσα στην αύξηση του βάρους. Με την απαγόρευση των αναψυκτικών με ζάχαρη από τη διατροφή μας παρατηρούμε άμεσα, και χωρίς άλλη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, μείωση του σωματικού μας βάρους.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα Ιαπώνων ερευνητών του πανεπιστημίου της Οσάκα, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη από γυναίκες οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση των πιθανοτήτων να πληγούν από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ποσοστό κατά 83%, ποσοστό που δημιουργεί απορίες και έντονη ανησυχία. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεταο τόσο σε γυναίκες, όσο και στους άντρες και συνδέει την κατανάλωση αυτών των αναψυκτικών, αλλά και των χαμηλών θερμίδων αναψυκτικών, με την εμφάνιση ισχαιμικών επεισοδίων, καρδιακών και εγκεφαλικών.

Σύμφωνα λοιπόν με διάφορες έρευνες, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, που φράσσουν τις αρτηρίες και οδηγούν σε ισχαιμικά επεισόδια.

Παράλληλα όσοι καταναλώνουν καθημερινά αναψυκτικά παρουσιάζουν συσσώρευση του σωματικού λίπους, αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και κατακόρυφη αύξηση του σωματικού βάρους τους. Κατά έναν τρόπο δηλαδή, ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και αλλάζει τον μεταβολισμό των μυών διαφοροποιώντας την γονιδιακή δραστηριότητα.

Η κατάσταση αυτή στην οποία υποβάλλεται ο οργανισμός λόγω της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών και η διαδικασία στην οποία μπαίνει για να ανταπεξέλθει, είναι παρόμοια με εκείνη που παρουσιάζουν άτομα παχύσαρκα ή άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου Β. Η πραγματικότητα δηλαδή είναι ότι δεν είναι τόσο η ζάχαρη που οδηγεί στη αύξηση του σωματικού λίπους και βάρους, όσο η διαδικασία στην οποία υποβάλλεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στην ολοένα αυξανόμενη ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνεται.

Αδυνάτισμα

Comments are closed.