Διατροφικές διαταραχές & συνέπειές τους προς τον οργανισμό

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο στην καθημερινότητα. Οι ατελείωτες υποχρεώσεις και το διαρκές άγχος που κατατρώει τον οργανισμό μας έχει ως αντίκτυπο την εκδήλωσή του και με άλλες μορφές, όπως αυτή των διατροφικών διαταραχών.diatrofikes diataraxes

Οι πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές είναι :

  • Η νευρική ανορεξία
  • Η νευρική βουλιμία
  • Η νευρική ορθορεξία

Μάλιστα, η νευρική ορθορεξία, αποτελεί μια πιο πρόσφατη μορφή εκδήλωσης διατροφικής διαταραχής που μας έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια.

Τα άτομα που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή χαρακτηρίζονται από εμμονές σχετικά με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν και των θερμίδων που αυτό αντανακλά. Από το πρωί έως και το βράδυ, πρώτο και τελευταίο μέλημά τους είναι η καταμέτρηση αυτών των θερμίδων. Χαρακτηριστικό δε είναι το αίσθημα τύψεων και ντροπής που νιώθουν τα άτομα αυτά αν δεν υπακούσουν πλήρως στο διατροφικό πλάνο που ακολουθούν.

Η χρόνια πάθηση από διατροφικές διαταραχές μπορεί να δημιουργήσει στα άτομα αυτά σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού τα άτομα αυτά είτε καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής που στη συνέχεια αποβάλλουν εσκεμμένα προκαλώντας στον εαυτό τους εμμετό, είτε αποφεύγουν την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής. Και στις δύο όμως περιπτώσεις τα προβλήματα που προκαλούν στον οργανισμό τους είναι πολύ σοβαρά και μερικές φορές μάλιστα και μη αναστρέψιμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! : Είναι γεγονός πως τα άτομα με χρόνια εκδήλωση κάποιας διατροφικής διαταραχής μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 10 έως και 20 χρόνια !

Το σημείο μάλιστα που επιβάλλεται να σταθούμε και να τονίσουμε, είναι πως αν και τα άτομα αυτά πολλές φορές γνωρίζουν και έχουν πλήρη επίγνωση της ζημιάς που προκαλούν στον οργανισμό τους, ωστόσο δεν μπορούν να σταματήσουν να την προκαλούν.

Πρόκειται για μια καθαρά νευρωτική κατάσταση, όπου το άτομο στην νευρική ανορεξία είναι έρμαιο της εικόνας που έχει για την εξωτερική του εμφάνιση (η οποία ποτέ δεν είναι αρκετά ικανοποιητική) και της μανίας του να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους, ενώ στην νευρική βουλιμία έχει αφεθεί στην απογοήτευση, τη μιζέρια και τον χαμηλό αυτοσεβασμό και παράλληλα προσπαθεί να γεμίσει τα συναισθηματικά κενά του με την κατανάλωση όλο και μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.

Καμία διατροφική διαταραχή δεν είναι απλή υπόθεση. Πρόκειται για βαθύ ψυχολογικό πρόβλημα που υπάρχει κάπου στο υποσυνείδητο και αν δεν αντιμετωπισθεί γιγαντώνεται. Το φαγητό δεν είναι η αιτία του προβλήματος αλλά το μέσον εκδήλωσής του.

Τα άτομα αυτά αισθάνονται πως ελέγχοντας τη διατροφή τους κατορθώνουν κατά κάποιο τρόπο να ελέγξουν και τη ζωή τους. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δεν είναι η απώλεια βάρους ή ο έλεγχος των κιλών τους, αλλά η συναισθηματική φόρτιση του οργανισμού τους.

Η βοήθεια κάποιου ειδικού γιατρού (όχι μόνο διατροφολόγου, αλλά κυρίως κάποιου ψυχολόγου) είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις που το άτομο δεν μπορεί να κατανοήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης και αρνείται να την αντιμετωπίσει.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.