Διακοπές μόνος φέτος ;;;

Δεν πρόκειται για αστικό μύθο αλλά για την πραγματικότητα των ημερών μας ! Η μοναξιά αποτελεί σκληρή πραγματικότητα πολλών ανθρώπων γύρω μας και οφείλεται κυρίως στην δομή της σημερινής κοινωνίας, στα προβλήματα που φορτώνει αυτή την καθημερινότητά μας, στο στρες και στην δυσκολία που ενέχουν στις μέρες μας οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Διακοπές μόνος φέτος ;;;

Σε έναν ρυθμό ζωής υπερ-φορτωμένο και γεμάτο υποχρεώσεις και σκοτούρες, το μικρό χρονικό διάστημα των διακοπών αποτελεί επιτακτική ανάγκη για «αποφόρτιση» του ατόμου από το άγχος της καθημερινότητας, για ξεκούραση αλλά και για αξιοποίηση του ελεύθερου αυτού χρόνου με ευχάριστες δραστηριότητες και αγαπημένα πρόσωπα !

 Τι συμβαίνει όμως όταν οι συνθήκες σε οδηγούν στην «απομόνωση» τις μέρες των διακοπών σου ;

Τότε το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό σου βασανιστικό είναι : «Να πάω μόνος μου διακοπές ή να μην κάνω τίποτα ;».

Οι ημέρες χωρίς υποχρεώσεις είναι πάρα πολύ λίγες και πάρα πολύ απαραίτητες,  στον κάθε άνθρωπο, για να τις αφήσει κανείς ανεκμετάλλευτες ! ‘Ολοι, έστω μία στο τόσο, ακόμα και για 2-3 μόνο ημέρες έχουν ανάγκη την αλλαγή παραστάσεων, την απομάκρυνση απότους παράγοντες που τους προκαλούν στρες, κούραση ψυχική  & σωματική, στεναχώρια και θλίψη.

Θέτοντας λοιπόν ως στόχο την γαλήνη της ψυχής και την ξεκούραση του πνεύματος, επιλέγουμε την ιδανική για εμάς παρέα, τον ιδανικό προορισμό (ανάλογα πάντα με τα γούστα και την φάση ζωής που διανύουμε) και οραματιζόμαστε τον δικό μας «ολιγοήμερο παράδεισο» !

Όλα όμως ανατρέπουν τα σχέδια μας όταν :

  • Κάποιοι φίλοι, οικογενειάρχες πλέον (σε αντίθεση με εμάς), επιλέγουν ήσυχες οικογενειακές διακοπές.
  • Κάποιοι άλλοι φίλοι, πρόσφατα πιασμένοι στα δίχτυα του έρωτα, επιλέγουν τον υπέρτατο ρομαντικό προορισμό για να ζήσουν τον έρωτά τους με το ταίρι τους.
  • Και τέλος μια ομάδα φίλων, άνεργων, που δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε έξοδο από την ψυχοφθόρα καθημερινότητα στην οποία έχουν υποπέσει.

Παίρνοντας κάποιος την απόφαση να πραγματοποιήσει μόνος του το ταξίδι «διαφυγής» από την καθημερινότητα είναι ήδη σε ένα βαθμό συνειδητοποιημένος και έχει επίγνωση της κατάστασης.

Αυτό που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας την χρονική αυτή στιγμή που σε θέτει «εκτός παρέας» και σε αξαναγκάζει σε εύρεση νέων τρόπων διασκέδασης αλλά και στη δημιουργία μιας νέας προσωπικής πραγματικότητας που στόχο θα έχει την αυτάρκεια και την εκ νέου κοινωνικοποίηση !

 Να πάω μόνος ή να μείνω τελικά σπίτι ;

Η κοινωνικοποίηση, η ανεμελιά, η απομάκρυνση από κάθε πιθανό στρεσογόνο παράγοντα, η επαφή με τη φύση (θάλασσα ή βουνό), αλλά και η επαφή με άγνωστους ανθρώπους είναι αναγκαία σε όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον στα άτομα τα οποία κουβαλούν και ένα έντοσο συναισθηματικό και ψυχολογικό φορτίο, αυτό της μοναξιάς.

Οι διακοπές, με την ανέμελη διάθεση, δίνουν σε όλους την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με άλλους ανθρώπους, αλλά και με μια πιο ανάλαφρη, πιο χαρούμενη, πιο κοινωνική και πιο σαγηνευτική πλευρά του δικού τους εαυτού !

Ίσως γνωρίζοντας αυτή την πλευρά του ευατού μας λύσουμε και τον «γόρδιο δεσμό» μας με τη μοναξιά.

 

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.