Διαβήτης : Υπόθεση οικογενειακή ;

Ο διαβήτης γενικά …

Ο διαβήτης είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια που σχετίζεται με διαταραχή του μεταβολισμού. Ως μεταβολική ασθένεια λοιπόν, ο διαβήτης, επηρεάζει τον μηχανισμό εκείνο του οργανισμού που χρησιμοποιεί τις τροφές που λαμβάνει καθημερινά από τα γεύματα για να κερδίσει την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει σωστά.family-eating

Η διαταραχή αυτή του μεταβολισμού δημιουργεί μια χαρακτηριστική υπεργλυκαιμία (αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα) και φυσικά διαταραχή της λειτουργίας του μεταβολισμού της γλυκόζης. Αυτό προκαλείται συνήθως από δύο περιπτώσεις :

  1. από μειωμένη ευαισθησία όλων των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη
  2. από μειωμένη έκκριση της ινσουλίνης από τον ίδιο τον οργανισμό

Οι σημαντικότερες μορφές διαβήτη είναι :

  • ο διαβήτης τύπου 1
  • ο διαβήτης τύπου 2
  • ο διαβήτης της κυήσεως

Στατιστικά στοιχεία που σοκάρουν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε στατιστικές σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνούν τα 170.000.000 σε ολόκληρο τον πλανήτη, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030.

Με ιδιαίτερη έξαρση ειδικά στον «προηγμένο» δυτικό κόσμο, ο σακχαρώδης διαβήτης, αυτή τη στιγμή αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Είναι ο διαβήτης ασθένεια μεταδοτική … ;

Ο διαβήτης δεν είναι σε καμία περίπτωση ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, ωστόσο γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει ανησυχία για «έμμεση» μετάδοση της νόσου μεταξύ των μελών μιας οικογένειας ;

Η έρευνα αυτή του πανεπιστημίου McGill University Health Centre καταμαρτυρά :

Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες και των υπολοίπων μελών της οικογένειας να εμφανίσουν τη νόσο !!!

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, παρά το γεγονός πως ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, μπορεί το ένα μέλος να επηρεάσει το άλλο, οδηγώντας το και αυτό στα μονοπάτια του.

Ο διαβήτης ασθένεια «στο σπίτι»

Το άτομο που πάσχει από διαβήτη παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που οφείλεται στην ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο και στα επίπεδα της ενέργειας του ατόμου, αφού λόγω της μεγάλης ποσότητας γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα και της αδυναμίας του οργανισμού να την απορροφήσει, ο οργανισμός εκδηλώνει σημάδια αδυναμίας και έλλειψης ενέργειας και δυνάμεων.

Η ύπαρξη ενός ασθενούς από σακχαρώδη διαβήτη μέσα σε ένα σπίτι και σε μια οικογένεια, είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και των άλλων μελών της οικογένειας.

Πώς  όμως επηρεάζεται το ένα μέλος από το άλλο και πώς τελικά ο διαβήτης μπορεί να «μεταδοθεί» ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας ; Η απάντηση είναι απλή. Τα μέλη μιας οικογένειας και πιο συγκεκριμένα ένα ζευγάρι, τείνει να παρουσιάζει πανομοιότυπη συμπεριφορά.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μπορούμε να πούμε πως, συνήθως, ένα ζευγάρι παρουσιάζει ΙΔΙΕΣ διατροφικές συνήθειες και ΙΔΙΑ επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το άτομο που πάσχει από διαβήτη, να προκαλεί κατά κάποιο τρόπο την ασθένεια και στο ζευγάρι του, με έναν τρόπο έμμεσο αλλά εξίσου επικίνδυνο !

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.