Δεν πεινάω … έχω άγχος !

Η συναισθηματική υπερφαγία δεν είναι απλά ένας μύθος, είναι μια πραγματικότητα των ημερών μας ! Άντρες , γυναίκες και παιδιά παρουσιάζουν σύνδρομα βουλιμίας που συνδέονται άμεσα με στρεσογόνους παράγοντες, όπως το άγχος της καθημερινότητας, οι έντονοι ρυθμοί της εργασίας, η συναισθηματική αβεβαιότητα ή φόρτιση και οι ψυχολογικές και συναισθηματικές εναλλαγές της διάθεσης.

Μπορεί η κατανάλωση φαγητού να μην προέρχεται από πείνα και να μην είναι αληθινά αναγκαία, αλλά οι θερμίδες είναι αληθινές, όσο αληθινά είναι και τα κιλά που βλέπουμε μετά στη ζυγαριά μας.

συναισθηματική βουλιμία

Βασικός υπαίτιος της κατάστασης αυτής είναι το άγχος, το οποίο λειτουργεί ασυναίσθητα πολλές φορές και ελέγχει όχι μόνο τις σκέψεις μας αλλά και τις σωματικές μας λειτουργίες, τις οποίες και επηρεάζει !

 Διακρίνετε τα συμπτώματα !

  • Νιώθετε ακατανίκητη την ανάγκη να καταναλώσετε μία, δύο ή και τρεις ακόμα σοκολάτες τη μία μετά την άλλη ;
  • Θέλετε να φάτε αλμυρό μετά το γλυκό που μόλις φάγατε μετά το κυρίως γεύμα σας κ.ο.κ ;
  • Τρώτε γρήγορα και λαίμαργα σαν να φοβάστε ότι κάποιος θα σας αρπάξει το φαγητό από μπροστά σας ;
  • Νιώθετε γενικά αγχωμένη ή πιεσμένη τον τελευταίο καιρό ;
  • Παρουσιάζετε έντονες εναλλαγές στη διάθεσή σας ;
  • Σκέφτεστε από το πρωί το φαγητό που θα φάτε το μεσημέρι ;
  • Τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητών και μπλέκετε τις γεύσεις αδιαφορώντας για το γευστικό αποτέλεσμα ;

Τότε όλα δείχνουν πως το στρες έχει κυριεύσει τη ζωή σας, έχει διεισδύσει στην καθημερινότητά σας και έχει επιβληθεί στην συμπεριφορά σας ! Με λίγα λόγια, παρουσιάζετε μια ακούσια μετάθεση των προβλημάτων σας προς το φαγητό, είτε ξεσπώντας συναισθηματικά σε αυτό, είτε ακόμα αποζητώντας να συμπληρώσει αυτό τα δικά σας τα συναισθηματικά κενά.

 Γιατί συμβαίνει αυτό ;

Το έντονο άγχος προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η αρτηριακή πίεση και το άτομο να οδηγείται σε κατανάλωση φαγητού για να κατευνάσει αυτή την ένταση και το άγχος.

 Γιατί πάντα επιλέγουμε τα πιο λιπαρά και ανθυγιεινά τρόφιμα ;

Γιατί αυτός είναι ο σκοπός της πράξης μας αυτής. Τα φαγητά αυτά δεν τα τρώμε για να χορτάσουμε, ούτε για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας. Εκείνη τη στιγμή τα τρόφιμα αυτά έχουν τον ρόλο του φαγητού παρηγοριάς, συμπόνιας ή ακόμα και επιβράβευσης. Είναι ουσιαστικά μια κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών μας την στιγμή εκείνη.

Με την κατανάλωσή τους απελευθερώνεται στον οργανισμό η ορμόνη σεροτονίνη που είναι στην πραγματικότητα η ορμόνη που ελέγχει την καλή μας διάθεση. Τρώγοντας λοιπόν έρχεται (αν και μόνο στιγμιαία) το αίσθημα της πληρότητας, της συναισθηματικής κάλυψης και ανεβαίνει η διάθεση. Όταν όμως μετά αντιλαμβάνεσαι τις ανούσιες θερμίδες που για ακόμα μια φορά έλαβες, τότε οδηγείσαι σε νέο κύκλο κατάθλιψης, τύψεων και άγχους, με αποτέλεσμα να κινείσαι μέσα σε ένα φαύλο κύκλο βουλιμικών επεισοδίων και συνεχούς αύξησης του σωματικού σου βάρους.

Βάλε φρένο !

Σίγουρα δεν είναι απλό και σίγουρα δεν θα είναι εύκολο ! Χρειάζεται προσπάθεια και πειθαρχία, και επίσης χρειάζεται να μάθεις να ακούς και λίγο τον εαυτό σου, τον οργανισμό σου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, τις ανάγκες του !

Προσπάθησε την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φας ένα ολόκληρο κουτί γλυκά να ξεγελάσεις τον εαυτό σου τρώγοντας λίγη μαύρη σοκολάτα, ή ένα μήλο με κανέλλα και μαύρη ζάχαρη.

Εάν βλέπεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις παρορμήσεις σου και τις βουλιμικές σου τάσεις, υπάρχουν και ειδικά συμπληρώματα διατροφής που καταστέλουν την όρεξη και που θα σε βοηθήσουν πάνω σε αυτό. Αυτό όμως που είναι πρωτεύουσας σημασίας είναι να καταφέρεις να εντοπίσεις την πηγή του άγχους σου και να το ελέγξεις !

Αδυνάτισμα , ,

Comments are closed.