Δίαιτα Dukan

Μια από τις δημοφιλέστερες δίαιτες του κόσμου,η δίαιτα Dukan,ονομάστηκε απο τον γιατρό-διατροφολόγο Δρ.PierreDukan που τη δημιούργησε την δεκαετία του 1990 και από τότε άλλαξε τη ζωή πολλών γυναικών αλλά και ανδρών ανά τον κόσμο!Πολλοί celebrities επιλέγουν τη δίαιτα Dukan για απώλεια βάρους,καθώς και για αποκατάσταση μετά απο εγκυμοσύνη!

Διαφορά της δίαιτας Dukan

Η δίαιτα Dukan είναι παρεμφερής της εξίσου γνωστής δίαιτας Atkins,με τη βασική όμως διαφορά,ότι αυτή στηρίζεται στην υψηλή κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε πρωτεΐνες και ελαχιστοποιεί την κατανάλωση υδατανθράκων.Η δίαιτα Dukan δεν έχει θερμιδικό περιορισμό.

Όπως και η δίαιτα Atkins,η δίαιτα Dukan,βασίζεται σε τέσσερεις σημαντικές φάσεις.

ΦΑΣΗ 1 – ΕΠΙΘΕΣΗ

Κατά τη φάση αυτή,της οποίας η διάρκεια κυμαίνεται ανάλογα με τα κιλά που επιθυμούμε να χάσουμε,επιτρέπεται μονο η κατανάλωση πρωτεΐνης,όπως ψάρια,κοτόπουλο,καθώς και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.Διαρκεί 2-10 μέρες και συνίσταται η κατανάλωση άφθονου νερού και 20λεπτης άσκησης ημερησίως.

 ΦΑΣΗ 2 – ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Κατά τη φάση αυτή χάνονται τα επιθυμητά κιλά με ταχύτητα σχεδόν 1 κιλό/εβδομάδα.Προστίθενται και λαχανικά χαμηλά σε αμυλούχους υδατάνθρακες(ντομάτα,σπανάκι,σπαράγγια,αγγούρι κ.ά.),τα οποία καταναλώνονται με πρωτεΐνες εναλλάξ με ημέρες σκέτης πρωτεΐνης.

π.χ. 4 ημέρες με πρωτεΐνες και μετά 4 ημέρες με πρωτεΐνες και λαχανικά.

 ΦΑΣΗ 3 – ΕΔΡΑΙΩΣΗ

Η φάση αυτή είνει ουσιαστικά η φάση συντήρησης.Αφού έχουμε χάσει τα επιθυμητά κιλά συνεχίζουμε τη διατροφή μας όπως πριν και προσθέτουμε μερικές τροφές επιπλέον,όπως ένα φρούτο ημερησίως,40gr άπαχου τυριού και 2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης.Μια φορά την εβδομάδα μπορούμε να τρώμε ότι θέλουμε.Είναι η φάση μεγαλύτερης διάρκειας και η διάρκειά της αυτή υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα κιλά που χάσαμε κατά τη φάση της κρουαζιέρας επι τον αριθμό 11.Αν π.χ. χασαμε 10κιλά κατά τη φάση της κρουαζιέρας,τότε υπολογίζουμε τη φάση της εδραίωσης ως εξής : 10 κιλά που χάσαμε επί 11 ,άρα 110 μέρες διάρκεια της φάσης αυτής.

ΦΑΣΗ 4 – ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

Κατά τη φάση της σταθεροποίησης σκοπός μας είναι η δημιουγία ενός υγιεινού τρόπου ζωής.Ακολουθούμε τηους κανόνες της δεύτερης φάσης με τη διαφορά ότι ορίζουμε μια μέρα ως μέρα πρωτεΐνης.Αυξάνουμε την άθλησή μας και αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τις λιπαρές τροφές.Σε περίπτωση που πάρουμε κιλά,αυξάνουμε τις ημέρες καθαρής πρωτεΐνης.

 

 ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ DUKAN

-Αποφέρει γρήγορα αποτελέσματα

-Δεν έχει όριο θερμίδων

-Προσαρμόζεται και για χορτοφάγους

-Η ελευθερία να τρώμε μια φορά την εβδομάδα ότι θέλουμε τονώνει το ηθικό μας.

 

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ DUKAN

-Αντενδείκνυται σε ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές,προβλήματα στα νεφρά,υψηλή χοληστερόλη και ουρική αρθρίτιδα.

-Αποκλείει πολλές υγιεινές τροφές με αποτέλεσμα να χάνουμε πολλα σημαντικά για τον οργανισμό συστατικά και βιταμίνες,καθώς επίσης και να αντιμετωπίζουμε άσχημη διάθεση αλλά και κόπωση,πονοκέφαλο και δυσκοιλιότητα.

-Επειδή ακριβώς αποκλείει πολλές τροφές,μπορεί να καταντήσει βαρετή.

Δίαιτες , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.