Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα Atkins δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 απο το Δρ.Atkins και αποδείχθηκε ως μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στον κόσμο.Στηρίζεται στην χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και υπόσχεται μια πιο υγιή και ποιοτική ζωή.Με βάση ότι το ανθρώπινο σώμα καίει υδατάνθρακες και κατόπιν λίπος για να εξοικονομήσει την απαιτούμενη για εκείνο ενέργεια,με τη δίαιτα Atkins,μειώνοντας δραστικά τους υδατάνθρακες εξωθούμε τον οργανισμό μας να κάψει λίπος.

Όπως και η δίαιτα Dukan,έτσι και η δίαιτα Atkins,αποτελείται απο τέσσερεις φάσεις.

ΦΑΣΗ 1 – ΕΠΑΓΩΓΗ

Κατά τη φάση αυτή περιορίζονται σημαντικά οι υδατάνθρακες στα 20 γραμμαρια ημερησίως,τα οποία πρόσλαμβάνονται κυρίως από λαχανικά.Η διάρκεια της φάσης αυτής ποικίλλει ανάλογα με τα κιλάπου επιθυμούμε να χάσουμε.Σκοπός μας είναι κατά τη φάση αυτή να χάσουμε το 10% των κιλών που θέλουμε να χάσουμε συνολικά.

ΦΑΣΗ 2 – ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Έχοντας χάσει το 10% του βάρους που επιδιώκουμε,συνεχίζουμε κατά τη φάση αυτη,προσθέτοντας όμως κάθε εβδομάδα 5 γραμμαρια υδατάνθρακες μέχρι το σημείο που θα διαπιστώσουμε ότι παύουμε να χάνουμε βάρος.Αυτό είναι και το προσωπικό μας κρίσιμο επίπεδο υδατανθράκων με βάση τον μεταβολισμό μας και την αθλητική μας δραστηριότητα.Για να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος επιστρέφουμε στα γραμμάρια υδατανθράκων μιας εβδομάδας πριν.

ΦΑΣΗ 3 – ΠΡΟ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Η φάση αυτή είναι και η πιο δύσκολη της δίαιτας Atkins γιατί μαθαίνουμε τον οργανισμό μας,τις αντοχές του,την επίδραση πολλών τροφών σε αυτόν και προσθέτουμε ή αφαιρούμε τροφές αναλόγως.Η φάση αυτή ξεκινάει 2-4 κιλά πριν από το επιθυμητό αποτέλεσμα.Κάθε εβδομάδα αυξάνει η πρόσληψη υδατανθράκων κατά 10 γραμμάρια μέχρο το επιθυμητό.

ΦΑΣΗ 4 – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Στην τελευταία αυτή φάση της δίαιτας Atkins έχουμε πια μάθει από πριν το δικό μας προσωπικό όριο υδατανθράκων και έτσι προσθέτουμε τροφές στο διαιτολόγιό μας με βάση αυτό,με σκοπό να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Στον ακόλουθο πίνακα βρίσκονται χαμηλές σε υδατάνθρακες τροφές.

Κρέατα
Μπέικον, βοδινό, κοτόπουλο, πάπια, ζαμπόν, αρνί, χοιρινό, λουκάνικα, μοσχαρίσια μπριζόλα.
Ψάρια
Αντζούγιες σε λάδι, μπακαλιάρος, καλκάνι, ρέγγα, σκουμπρί, λαμπούγγα, σολομός, σαρδέλα, πέστροφα, τόνος.
Οστρακοειδή
Μύδια, καβούρια, αστακός, στρείδια, χτένια, γαρίδες, καλαμάρια.
Γαλακτοκομικά
Βούτυρο, τυρί
Άλλα
Βούτυρο, τυρί, κρέμα, καφέ, αυγό, μεταλλικό νερό, μαγιονέζα, τσάι, νερό.
Σαλατικά
Ρόκα, μαρούλι, σέλινο, ραδίκια, σχοινόπρασο, αγγούρι, αντίδια, εσκαρόλ, μάραθο, μανιτάρια, ελιές, μαϊντανός, πιπεριά, ραπανάκια.
Λαχανικά
Σπαράγγια, αβοκάντο, μπαμπού, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, σελινόριζα, μελιτζάνα, καλέ, κράμβες σγουρές, πράσα, μπάμιες, κρεμμύδι , κολοκύθα, ραβέντι, ξινολάχανο, σπανάκι, ντομάτα, γογγύλια, κάστανα νερού, κολοκυθάκια.

 

ΘΕΤΙΚΑ – ΔΙΑΙΤΑΣ ATKINS

-Είναι πολύ αποτελεσματική και με γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

-Υπάρχουν και πολλά προϊόντα στα σουπερμάρκετ χαμηλά σε υδατάνθρακες ειδικά εγκεκριμένα απο τη δίαιτα Atkins.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ – ΔΙΑΙΤΑΣ ATKINS

-Η υψηλη κατανάλωση πρωτεΐνης.

Δίαιτες , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.