Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη ;

καρκινος-προστατη

Σύμφωνα με έρευνες, όντως η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δείχνει να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να αναπτύσσεται με πιο ήπιους ρυθμούς, αν ακολουθείται από τον ασθενή αυστηρή δίαιτα, πλούσια σε τροφές με άφθονες φυτικές ίνες.

Δράση των φυτικών ινών στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη

  • Οι φυτικές ίνες και πιο συγκεκριμένα τα χημικά των φυτικών ινών, αποτρέπουν τους όγκους που υπάρχουν στον προστάτη από τη δημιουργία καινούριων αιμοφόρων αγγείων, που θα τους παρείχαν την ενέργεια που απαιτούν.
  • Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του καρκίνου, χωρίς την οποία παρουσιάζει έντονη δυσκολία να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Έτσι, παραμένει στάσιμος ο καρκίνος ή απλά εξελίσσεται πολύ πιο αργά.
  • Μια τέτοια δίαιτα με άφθονες φυτικές ίνες θα μπορούσε να βοηθήσει καταλυτικά στον έλεγχο της ασθένειας ειδικά αν βρίσκεται στα πρώιμα στάδια.

Παρατηρήσεις

  • Χαρακτηριστικό και άξιο λόγου είναι το γεγονός πως ενώ στον δυτικό πολιτισμό παρατηρούνται ολοένα και περισσότεροι άνδρες που νοσούν από καρκίνο του προστάτη και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, στην Ασία οι άνδρες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά στην νόσο αυτή.
  • Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν πάνω σε αυτή την παρατήρηση πως οι Ασιάτες παρουσιάζουν πιο χαμηλά ποσοστά στη νόσο του καρκίνου του προστάτη, ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας προϊόντων ολικής άλεσης και πλούσιων σε φυτικές ίνες, παρουσιάζουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να περιορίσουν την εξέλιξη της νόσου. Μια τέτοια τροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι και το κουάκερ βρώμης.

Το πείραμα και τα αποτελέσματά του

Στο πείραμα παρατηρήθηκαν οι επιπτώσεις της διατροφής σε δύο ομάδες ποντικιών. Η μία τρεφόταν με εξαφωσφορική ινοσιτόλη (IP6) και η άλλη όχι. Η εξαφωσφορική ινοσιτόλη αποτελεί σημαντικό παράγονταστις δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση φυτικών ινών.

Όπως λοιπόν δήλωσε ένας εκπαιδευτής της σχολής Skaggs Pharmaceutical Sciences τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά.

Διαπιστώθηκε φανερά μειωμένη έκταση των όγκων λόγω της κατανάλωσης της εξαφωσφορικής ινοσιτόλης που είναι υπεύθυνη για την μείωση τη δημιουργίας νέων αιμοφόρων αγγείων.

Με τον τρόπο αυτό, ο καρκίνος παρέμενε στάσιμος, μη έχοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθεί δημιουργόντας νέα αιμοφόρα αγγεία που θα τον θρέφουν.

Παράλληλα, η κατανάλωση εξαφωσφορικής ινοσιτόλης επιβράδυνε και την ταχύτητα με την οποία ο καρκίνος μεταβόλιζε την γλυκόζη.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν καιρό να αναγνωρίσουν τις γενετικές διαφορές μεταξύ Ασιατών και λαών του δυτικού πολιτισμού, που οδηγούν στην μεγάλη αυτή διαφορά στον αριθμό των ατόμων που νοσούν από καρκίνο του προστάτη. Τελικά οι διαφορές δεν φαίνεται να είναι γενετικής φύσης αλλά διατροφικής.

Η ασιατική διατροφή είναι πλούσια σε τροφές με εξαφωσφορική ινοσιτόλη, γεγονός που κρατάει πολύ χαμηλά τα επίπεδα των ατόμων που εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη σε εξελιγμένο στάδιο.

 

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.