Δίαιτα Ζώνης

Με τη (Zone Diet) Δίαιτα Ζώνης, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από τον Δρ.Sears, μπορούμε να χάσουμε κιλά και να ελέγξουμε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τη διαμόρφωση του σώματός μας. Η θεωρία του Δρ.Sears υποστηρίζει ότι κατά ένα μεγάλο μέρος το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα μας έχει άμεση σχέση με την παραγωγή κάποιων συγκεκριμένων ορμονών (eicosonoids) που είναι υπεύθυνες για τη σωματική μας διάπλαση.

Με βάση τη Δίαιτα Ζώνης όλες οι τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται στις σωστές αναλογίες. Αποσκοπεί στο να παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας και να βελτιώσει τη λειτουργία του, χωρίς όμως να νιώθουμε ότι πεινάμε. Η δίαιτα αυτή θέλει μεγάλη προσοχή και τήρηση των αναλογιών των τροφών για να καταφέρει να ισορροπήσει τις ορμόνες και να αποφέρει την απώλεια βάρους που επιθυμούμε.

Επειδή οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι τα συστατικά εκείνα που παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο για την ορμονική μας κατάσταση, σύμφωνα με τη Δίαιτα Ζώνης, θα ελέγξουμε την κατανάλωσή τους με βάση μια αναλογία ανά γεύμα 40:30:30, όπου 40 οι σύνθετοι υδατάνθρακες, και από 30 τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες.

Τροφές στη Δίαιτα Ζώνης

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή επιλογή των τροφών από την οποία θα προσλάβουμε τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά που θα τροφοδοτήσουν με ενέργεια το σώμα μας. Κάθε γεύμα μας δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 500 θερμίδες ενώ κάθε σνακ τις 100.

Ουσιαστικά αυτό που προτείνει αυτή η δίαιτα είναι κάθε γεύμα μας να κατορθώσουμε να είναι ισορροπημένο σε συστατικά. Για παράδειγμα ένα μικρό κομμάτι κοτόπουλο ή γαλοπούλα όσο μια χούφτα ή ένα ψάρι για να πάρουμε την απαραίτητη πρωτεΐνη, μαζί με διπλάσια ποσότητα υδατανθράκων απο λαχανικά,φρούτα ή δημητριακά ολικής άλεσης. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις αμυλούχες τροφές, όπως οι πατάτες, ο αρακάς και το καλαμπόκι, και τα λιπαρά κρέατα όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά.

 Δείγμα Δίαιτας Ζώνης

Πρωινό
Ασπράδια αυγών βραστά ή ομελέτα με ένα κομματάκι τυρί χαμηλών λιπαρών

Τοστ με μαύρο ψωμί με φυστικοβούτυρο

1 χούφτα σταφύλι

Μεσημεριανό
Ψάρι με μισή τορτίγια και ένα κουταλάκι μαγιονέζα

Μια μικρή σαλάτα

1 αχλάδι ή μήλο

Απογευματινό σνακ
1 φέτα τυρί του τοστ χαμηλών λιπαρών

½πορτοκάλι

Βραδινό
Κοτόπουλο με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών

1 φρούτο

Βραδινό σνακ
1 φέτα του τοστ βραστή γαλοπούλα

1 χούφτα φράουλες

6 φιστίκια

 

Τα θετικά της Δίαιτας Ζώνης

-Βελτίωση της υγείας μας με ταυτόχρονη απώλεια βάρους

-Δεν αποκλείει τροφές, απλά τις συνδυάζει στις σωστές αναλογίες

-Μπορεί να εφαρμοστεί και από πάσχοντες από διαβήτη δεύτερου τύπου

-Με την κατάλληλη εκγύμναση μπορεί να γίνει και η κατάλληλη μυική τόνωση

 

Τα αρνητικά της Δίαιτας Ζώνης

-Δεν εμπεριέχει στο πρόγραμμά της άσκηση

Δίαιτες , ,

Comments are closed.