Δίαιτα, αδυνάτισμα & «βασανιστικά ερωτήματα»

  • Γίνεται να μην χάνω σε κιλά αλλά να καταφέρνω να χωρέσω στο παλιό στενό μου παντελόνι που δεν μου έκανε ;

Δίαιτα, αδυνάτισμα & «βασανιστικά ερωτήματα»Και όμως, γίνεται! Όσο παράξενο και αν ακούγεται είναι αλήθεια. Πολλές φορές, όταν γυμναζόμαστε τακτικά και συνδυάζουμε τόσο αερόβια προγράμματα άσκησης όσο και αναερόβια γυμναστική, είναι πιθανό να παρατηρήσουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να κολλάει ή ακόμα και να ανεβαίνει, αντί να κατεβαίνει όπως θα περιμέναμε. Πριν όμως απογοητευτούμε, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Με την άσκηση που ακολουθούμε καίμε το αποθηκευμένο σωματικό λίπος, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Γιατί όμως δεν πέφτουμε σε βάρος ; Αυτό συμβαίνει γιατί παράλληλα αυξάνουμε σε μυϊκό ιστό, ο οποίος ζυγίζει περισσότερο από το λίπος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, πως χάνουμε λίπος και αποκτούμε μύες και γράμμωση.

  • Να τρώω μόνο μία φορά την ημέρα για να χάσω κιλά ;

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει ο κόσμος πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο θα χάσει βάρος. Αυτό όχι μόνο δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά σχεδόν πάντα οδηγεί στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Συνήθως το άτομο που αποκλείει τα περισσότερα γεύματα της ημέρας, ή «λυγίζει» κάποια στιγμή και στρέφεται στο άσκοπο συνεχές τσιμπολόγημα, ή λόγω του «μαρτυρίου» που περνάει ο οργανισμός να μένει για τόσες ώρες χωρίς φαγητό μετατρέπει ό,τι καταναλώνει σε λίπος το οποίο και αποθηκεύει στο σώμα. Ιδανική διατροφή είναι εκείνη που περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα με θρεπτικές τροφές.

  • «Το πρωί πίνω μόνο καφέ» !

Μεγάλο λάθος της διατροφής είναι το ελλιπές πρωινό γεύμα. Το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι το πιο πλούσιο γεύμα της ημέρας, αφού είναι εκείνο που δίνει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται. Μελέτες μάλιστα αποδεικνύουν πως άτομα που δεν έτρωγαν καλό πρωινό παρουσίαζαν περισσότερα κρούσματα παχυσαρκίας από άτομα που έτρωγαν ένα πλήρες και πλούσιο πρωινό γεύμα. Εν συνεχεία, το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να είναι φυσιολογικό, χωρίς υπερβολές, ενώ το βραδινό γεύμα θα πρέπει να είναι ελαφρύκαι χωρίς πολλά λιπαρά.

  • Γιατί πάντα παίρνω πίσω τα κιλά που έχασα με τη δίαιτα ;

Η δίαιτα δεν είναι μια ορθή διαδικασία αδυνατίσματος. Πιο σωστά θα έπρεπε να αναφερόμαστε σε διατροφικά προγράμματα. Τι σημαίνει όμως αυτό και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους ; Οι δίαιτες είναι συνήθως πολύ αυστηρά και ακραία προγράμματα διατροφής που αποκλείουν πολλά είδη τροφών με σκοπό το εύκολο και κυρίως το γρήγορο αδυνάτισμα. Αντιθέτως, η διατροφή δεν έχει ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης. Μιλάμε για διατροφική παιδεία, δηλαδή για την εκμάθηση ενός ατόμου να τρέφεται σωστά σε όλη του τη ζωή με σκοπό την διατήρηση της υγείας του, αλλά και την μόνιμη απώλεια του περιττού βάρους.

Αδυνάτισμα

Comments are closed.