Γυναίκα : Περίεργες οσμές και πού οφείλονται !

Πολλές φορές οι γυναίκες θα παρατηρήσουν μεταβολές στα κολπικά υγρά τους (σε οσμές της ευαίσθητης περιοχήςποσότητα, υφή ή χρώμα) αλλά και στην οσμή της περιοχής ! Αυτό αποτελεί ένα «καμπανάκι» που μπορεί να χτυπάει για διάφορους λόγους !

Οι πιο συνηθισμένες και πιθανές αιτιολογίες για την δυσάρεστη γυναικεία οσμή της ευαίσθητης περιοχής είναι οι ακόλουθες :

 • Λοίμωξη από ζυμομύκητες

Η λοίμωξη από ζυμομύκητες μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα όπως είναι :

 1. Η χρήση προϊόντων υγιεινής με αρωματικά για την ευαίσθητη περιοχή
 2. Η σημαντική έλλειψη ύπνου
 3. Η λήψη φαρμάκων ή αντιβιοτικών
 4. Η κακή διατροφή
 5. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
 6. Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης
 7. Η εγκυμοσύνη
 8. Η νόσος διαβήτη τύπου 2

Η λοίμωξη από ζυμομύκητες γίνεται αντιληπτή με την εμφάνιση υγρών με παχιά υφή και λευκό χρώμα, που δημιουργούν μια ιδιαίτερα «άβολη» αίσθηση στη γυναίκα!

 • Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ίσως από τα πιο συχνά φαινόμενα σε μια γυναίκα και η συχνότερη αιτία εμφάνισης δυσάρεστων οσμών σε μια γυναίκα !

Η βακτηριακή κολπίτιδα κάνει την εμφάνισή της αισθητή με έντονο κνησμό, αδιαθεσία και πόνο και οφείλεται στην υπερανάπτυξη των βακτηρίων που υπάρχουν και ζουν μέσα στον κόλπο της κάθε γυναίκας .

Η θεραπεία δίδεται από τον γιατρό της κάθε γυναίκας ύστερα από τις κατάλληλες εξετάσεις ! Σπάνια συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και εύκολα αντιμετωπίσιμο, που πολύ σπάνια θα έχει δυσάρεστες και σοβαρές επιπλοκές !

 • ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα)

Τα ΣΜΝ είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση ! Η δυσάρεστη οσμή σε μια γυναίκα μπορεί να προέρχεται από κάποιο ΣΜΝ, όπως είναι η βλεννόρροια ή τα χλαμύδια !

Αν και πρόκειται για αντιμετωπίσιμα νοσήματα, τόσο η βλεννόρροια όσο και τα χλαμύδια αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας !

Η διάγνωσή τους είναι κάπως δύσκολη αφού πρόκειται για ασυμπτωματικά κυρίως νοσήματα ! Παρ’όλα αυτά συχνά εμφανίζουν δυσκολία στην ούρηση αλλά και μια ιδιαίτερη και δυσάρεστη οσμή ! Παρατηρώντας αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να επισκέπτεστε τον προσωπικό σας γυναικολόγο για τις απαραίτητες εξετάσεις και να αποφεύγετε το σεξ χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις !

 • Κακή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Η κακή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι φυσικά ένας λόγος για τη δημιουργία δυσάρεστων οσμών ! Απαιτείται :

 1. Καθημερινή καθαριότητα της περιοχής με ήπια σαπούνια
 2. Αποφυγή αρωματικών για την ευαίσθητη περιοχή
 3. Σκούπισμα σωστά στην τουαλέτα για την αποφυγή μολύνσεων (με φορά από εμπρός προς τα πίσω!)
 4. Καθημερινή αλλαγή εσωρούχων
 5. Τακτική αλλαγή σερβιέτας
 6. Τακτική πλύση της ευαίσθητης περιοχής έστω και τοπικά στην περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να κάνετε ντους
 7. Αποφυγή συνθετικών εσωρούχων και ρούχων
 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Τέλος, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, περιλαμβάνει βακτήρια που μετακινήθηκαν από τον κόλπο προς τη μήτρα !

Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση και συνήθως είναι ασυμπτωματική, δυσκολεύοντας έτσι τη διάγνωσή της και κατ’επέκταση και την αντιμετώπισή της !

Μερικά συμπτώματα που μπορεί καμιά φορά να μας οδηγήσουν στη διάγνωση της νόσου αυτής είναι η αδικιολόγητη κόπωση, η εμφάνιση πυρετού, η έντονη οσμή, ο πόνος στην πύελο, ο πόνος κατά την ούρηση αλλά και ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή !

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.