Γυμνάσου με μια μπάλα !

Όλοι έχουμε δει τις μεγάλες μπάλες γυμναστικής. Πρόκειται για ελαστικές μπάλες μεγάλου μεγέθους που διευκολύνουν την διεκπεραίωση πολλών ασκήσεων για αποφυγή τραυματισμών. Η αλήθεια είναι ότι μοιάζουν ιδιαίτερα διασκεδαστικές, αλλά εκτός από αυτό είναι και ιδιαίτερα χρήσιμες αν μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά για τις ασκήσεις μας.

 Τι είναι όμως αλήθεια αυτές οι μπάλες ;

γυμναστική με μπάλαΟι μπάλες αυτές δημιουργήθηκαν κυρίως για να εξυπηρετήσουν άτομα που έχουν υποστεί διάφορους τραυματισμούς. Ήταν μια έμπνευση ενός φυσιοθεραπευτή από την Ευρώπη, που στόχος του ήταν να διευκολύνει τους τραυματίες να μπορέσουν να μετάσχουν σε προγράμματα αερόβιας άσκησης, χωρίς να κινδυνεύουν τα τραυματισμένα μέλη τους.

Η μπάλα που χρησιμοποιείται κατά τις ασκήσεις αυτές είναι μεγάλη σε μέγεθος συνήθως (το μέγεθος της μπάλας που χρησιμοποιείται εξαρτάται από την άσκηση και από το σημείο του σώματος που θέλουμε να γυμνάσουμε) και από πολύ ελαστικό υλικό που της επιτρέπει να αναπηδά. Έτσι, με τη μέθοδο αυτή, οι διάφοροι ασθενείς κατάφεραν να γυμναστούν χωρίς να επηρεαστούν τα τραυματισμένα μέλη τους.

 Πού χρησιμοποιούνται οι μπάλες γυμναστικής ;

Οι μπάλες αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στη φυσιοθεραπεία, αλλά όχι μόνο εκεί. Πλέον, αυτός ο ασφαλής τρόπος άσκησης και εκγύμνασης των μυών, έχει βρει τη θέση του και στο Pilates όπου κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς.

 Ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης τους ;

Οι μπάλες γυμναστικής χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία όπως προείπαμε για την αερόβια εκγύμναση ατόμων με τραυματισμούς, αλλά και για την αποκατάσταση τραυματισμών στα γόνατα, στην περιοχή του ισχίου αλλά και φυσικά στην περιοχή της μέσης, που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο με έντονους πόνους.

Με τις μπάλες γυμναστικής παρέχεται αποθεραπεία και αποκατάσταση από τραυματισμούς με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο για τον ασθενή.

 Τι επιτυγχάνεται με τη χρήση της μπάλας ;

Η χρήση της μπάλας γυμναστικής εκτός από την αποφυγή νέων επίπονων τραυματισμών ή επαναδημιουργία παλιών, επιτυγχάνει την απόκτηση ισορροπίας του ατόμου και βαθύτερη γνώση του κέντρου βάρους του σώματός του.

Επίσης, χαρίζει πλαστικότητα στην κίνηση, αφού επιτρέπει στους μύες να τεντώνονται με απόλυτη ασφάλεια και να ανοίγει όλο το σώμα. Αποφεύγεται και αντιμετωπίζεται η δυασκαμψία και λειτουργεί και ως θεραπεία για τους έντονους πόνους της πλάτης, που οφείλονται στην καθιστική ζωή που μας επιβάλλει η καθημερινότητα αλλά και στο στρες που έρχεται και συγκεντρώνεται στη σπονδυλική μας στήλη σαν φορτίο.

 Πώς επιλέγω τη σωστή μπάλα για εμένα ;

Οι μεγάλες μπάλες που προορίζονται κυρίως για ασκήσεις της σπονδυλικής στήλης και της μέσης, πρέπει να έχουν το σωστό μέγεθος για να είναι σωστές και αποδοτικές οι ασκήσεις.

  • Για άτομα με 1,52 περίπου μέτρα ύψος μια ιδανική μπάλα είναι 55 εκατοστά.
  • Για άτομα με 1,52 με 1,70 περίπου μέτρα ύψος μια ιδανική μπάλα είναι 65 εκατοστά.
  • Για άτομα με 1,70 με 1,85 περίπου μέτρα ύψος μια ιδανική μπάλα είναι 75 εκατοστά.
  •  Για άτομα με πάνω από 1,85 μέτρα ύψος μια ιδανική μπάλα είναι 85 εκατοστά.

 

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.