Για έναν καλό ύπνο…

Η άνοιξη έρχεται και μαζί με τα ανθισμένα παρτέρια, τον ηλιόλουστο ουρανό και την ύπνος, αυπνία, καταπολέμηση αυπνίαςζεστή χρωματιστή ατμοσφαιρα έρχονται και οι ανησυχίες και τα προβλήματα της άνοιξης. Εκτός από τις γνωστές αλλεργίες, η άνοιξη είναι φορέας και άλλων, ψυχολογικών συμπτωμάτων, ένα εκ των οποίων είναι και η δυσκολία στον ύπνο που οδηγεί συχνά σε επίμονες καταστάσεις αϋπνίας, κούρασης και ψυχολογικής και σωματικής εξάντλησης του ασθενούς.

 Μήπως όμως φταίμε και εμείς γι’αυτό ;

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές άθελά μας κάνουμε πράγματα στην καθημερινότητά μας, που τείνουν να επιδεινώνουν την όποια προδιάθεση του οργανισμού για αϋπνία. Μετά από μια μέρα εξαντλητικής εργασίας και πολλών υποχρεώσεων, το άγχος μας καταβάλλει και οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε στο τέλος της ημέρας να το διαχειριστούμε και να το «κλείσουμε έξω από την πόρτα».

Όπως συνιστούν όλοι οι γιατροί, επιβάλλεται ένα 8ωρο ύπνου το βράδυ, για να μπορέσει ο οργανισμός να ξεκουραστεί και να λειτουργήσει σωστά. Με όλα όμως τα προβλήματα και το στρες να μας καταβάλλει, αυτό φαντάζει τις περισσότερες φορές αδύνατον και μας οδηγεί σε ατελείωτες και εξαντλητικές ώρες αϋπνίας.

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση και να αποτρέψουμε την αϋπνία.

 Χρήσιμα βήματα για αποφυγή της αϋπνίας

  • Κρεβατοκάμαρα = Χώρος ξεκούρασης

Βάλτε όρια! Η κρεβατοκάμαρα αποτελεί αποκλειστικάκαι μόνο χώρο για ανάπαυση, ξεκούραση, ύπνο και διασκέδαση. Η εργασία και οποιαδήποτε δουλειά ή πρόβλημα θα πρέπει να παραμένει έξω από αυτή την πόρτα.

Προσπαθήστε να μην δουλεύετε στο κρεβάτι ή στον χώρο της κρεβατοκάμαρας, και γενικότερα όταν εισέρχεστε σε αυτό το χώρο προσπαθήστε να αφήνετε τα προβλήματα και τα άγχη απ’έξω.

Μην κρατάτε στο χώρο της κρεβατοκάμαρας υπολογιστές, λαπτοπ, κινητά και άλλες τέτοιες συσκευές που θα σας αποσυντονίσουν και θα σας απομακρύνουν από τον στόχο σας που είναι να αδειάσει το μυαλό και να ξεκουραστείτε.

  • Το παν είναι το πρόγραμμα

Δημιουργήστε ένα νορμάλ πρόγραμμα υποχρεώσεων και ένα ημερήσιο πλάνο που θα θέτει ως ώρα ύπνου κάποια λογική ώρα και προσπαθήστε γενικά να το τηρείτε. Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι όπως τα βρέφη, δηλαδή είναι όπως συνηθίσει. Αν εσείς μάθετε τον οργανισμό σας ότι κάποια συγκεκριμένη ώρα είναι η ώρα της ανάπαυσης, ο οργανισμός θα ενστερνιστεί αυτό το πρόγραμμα και θα το ακολουθήσει. Όταν όμως το πρόγραμμά σας είναι άστατο, ο οργανισμός δυσκολεύεται να βρει τους ρυθμούς του οδηγώντας σας σε νύχτες αϋπνίας που εν κατακλείδι αυξάνουν και διογκώνουν το άγχος σας. Δηλαδή όλο αυτό σας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο που εξουθενώνει τον οργανισμό και τον αποδυναμώνει.

  • Ώρα προσαρμογής

Αν με το που τελειώσετε τη δουλειά πάτε να κοιμηθείτε, όπως είναι λογικό, δεν θα τα καταφέρετε. Η ένταση και το στρες απαιτούν χρόνο για να αποβληθούν από το μυαλό σας. Χρόνο και προσπάθεια. Πριν λοιπόν πάτε στο κρεβάτι σας κάντε πρώτα κάτι που θα σας χαλαρώσει και θα δώσει το χρόνο στον εαυτό σας να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Κάντε ένα χλιαρό ντους, πιείτε ένα αφέψημα από χαλαρωτικά βότανα, ακούστε χαλαρωτική μουσική ή κάντε μερικές ασκήσεις ηρεμίας και συγκέντρωσης (yoga).

Προσοχή

Εάν το πρόβλημα επιμένει, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σας και καλό θα ήταν είτε να στραφείτε σε ειδικά προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το πρόβλημα αυτό, είτε να πάρετε τη γνώμη κάποιου ειδικού.

Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.