Βοηθάει η κανέλα στην πρόληψη και την καταπολέμηση του διαβήτη ;;;

Η έρευνα για την επίδραση της κανέλας στον οργανισμό

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Καλιφόρνια από επιστήμονες στο χώρο της υγείας φαίνεται πως η κανέλα, το γνωστό σε όλους μας πολύ αρωματικό μπαχαρικό, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση διαβήτη ή βοηθώντας άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να ελέγξουν το σάκχαρό τους.cinnamon-to-help-control-diabetes

Η καινούρια αυτή μελέτη, η οποία αποτελεί πνοή αισιοδοξίας για πάρα πολλά άτομα, δημοσιεύθηκε και στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Family Medicine».

Ποιους αφορά η συγκεκριμένη μελέτη ;

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά άτομα που είτε πάσχουν από διαβήτη και παρουσιάζουν αρκετά ανεβασμένα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, είτε (προληπτικά) όλους όσους επιθυμούν να διατηρούν χαμηλά το σάκχαρό τους.

Η ευεργετική δράση της κανέλας

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την νέα μελέτη στην οποία κλήθηκαν άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να συμμετάσχουν, οι δύο ομάδες στις οποίες χωρίστηκαν οι μετέχοντες (μια ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα κανέλας και μία που δεν λάμβανε) παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα το οποίο οδήγησε στα εξής συναρπαστικά συμπεράσματα :

  • Τα άτομα που λάμβαναν τα συμπληρώματα κανέλας παρουσίαζαν χαρακτηριστικά πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με την ομάδα που δεν λάμβανε τα συμπληρώματα.
  • Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες που παρακολουθούσαν και αξιολογούσαν τα αποτελέσματα της μελέτης, η δράση αυτή της κανέλας φαίνεται να οφείλεται σε μια ουσία  που περιέχει με το όνομα κινναμαλδεΰδη.
  • Επίσης τα άτομα που λάμβαναν τα συμπληρώματα κανέλας παρουσίασαν σηματικά πιο χαμηλά και επίπεδα τριγλυκερίδιων αλλά και κακής χοληστερόλης (LDL).
  • Τα άτομα που λάμβαναν τα συμπληρώματα κανέλας παρουσίασαν και πιο υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL) σε σχέση με την άλλη ομάδα που δεν τα λάμβανε.
  • Ουσιαστικά όπως φάνηκε από τις έρευνες, η κανέλα μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενεργοποιώντας και διεγείροντας την λειτουργία της ορμόνης ινσουλίνης στον οργανισμό.

Παρέχεται η κανέλα ως θεραπέια για τον διαβήτη τύπου 2 ;

ΟΧΙ ! Ή ορθότερα όχι ακόμα αφού οι σχετικές μελέτες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά και δίνουν μια ελπίδα για ένα νέο «φάρμακο» καταπολέμησης της νόσου του διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις έως τώρα επιστημονικές έρευνες φαίνεται πως :

Η λήψη συμπληρωμάτων κανέλας από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 κατάφερε να τους βοηθήσει να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους κατά περίπου 25 mg/dl.

Βέβαια τα συμπληρώματα αυτά δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν (τουλάχιστον όχι προς το παρόν) την αρμόδια φαρμακευτική αγωγή και φυσικά δε θα έπρεπε ΚΑΝΕΙΣ να επιχειρήσει κάτι τέτοιο !

Σημείωση : Ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί από τις σχετικές έρευνες πόση είναι η ποσότητα της κανέλας που απαιτείται ώστε να υπάρξει η σχετική θετική επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση κανέλας από άτομα που παρουσιάζουν ηπατική βλάβη, αφού αυτή μπορεί να επιδεινώσει τα όποια προβλήματά τους !

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.