Βαλσαμόχορτο (ή Σπαθόχορτο)

Τι είναι το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο

ΒαλσαμόχορτοΤο βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ή Hypericvm Perforatum όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα φυτό που κατά κύριο λόγο το συναντάμε σε δασικές περιοχές ή σε λειβάδια. Φύεται σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και έχει την μορφή θάμνου. Το ύψος του συνήθως δεν ξεπερνά τους 50 με 60 περίπου πόντους, ενώ τα άνθη του έχουν ένα έντονο κίτρινο χρώμα και χαρακτηριστικούς στήμονες, που αν τους πιέσουμε απελευθερώνουν ένα έντονου πορφυρού χρώματος υγρό.

 Από παλιά έως σήμερα…

Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί από πολύ παλιά. Όπως δηλώνουν οι παραδόσεις, το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, είχε κυρίως αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση, ενώ παράλληλα το χρησιμοποιούσαν και ως βάλσαμο όπως υποδηλώνει άλλωστε και η ονομασία του.

Αυτή είναι πλέον και η βασική του χρήση σήμερα. Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο αποτελεί όντως βάλσαμο, αφού κατορθώνει να ανακουφίζει από τους πόνους και να καταπραΰνει. Παρουσιάζει έντονη ηρεμιστική δράση και για τον λόγο αυτό συνίσταται και σε πολλές παθήσεις με έντονους πόνους. Ταυτόχρονα επιδεικνύει και αντιβακτηριδιακές και αιμοστατικές ιδιότητες.

 Βαλσαμόχορτο και «κακά πνεύματα»

Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο λέγεται αλλιώς και βότανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Την ονομασία του μάλιστα αυτή λέγεται ότι την πήρε από τις Σταυροφορίες, που το χρησιμοποιούσαν οι πληγωμένοι από τις μάχες ιππότες για να απαλύνουν τον πόνο τους και να γιατρέψουν τις πληγές τους.

Επίσης θεωρούσαν ότι με το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο μπορούσαν να ξορκίσουν το κακό και τα κακά πνεύματα που τους περιέβαλαν. Για τον λόγο μάλιστα αυτό, πολλές φορές υποχρέωναν άτομα με σχιζοφρένεια ή έκδηλη παραφροσύνη να πίνουν αφέψημα από βαλσαμόχορτο για να απαλλαγούν από το καό πνεύμα που τους είχε καταλάβει.

 Βαλσαμόχορτο και κατάθλιψη

Μπορεί πλέον οι απόψεις αυτές για την δύναμη του βαλσαμόχορτου ή σπαθόχορτου, να ξορκίζει τα κακά πνεύματα, να θεωρούνται απαρχαιομένες και υπερβολικές, αλλά το βαλσαμόχορτο έπειτα από μελέτες δείχνει πραγματικά να μπορεί να βοηθήσει και να καταπολεμήσει το «κακό πνεύμα» που λέγεται κατάθλιψη.

Όπως φαίνεται, το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, παρουσιάζει ηρεμιστική δράση σε συμπτώματα όπως η έντονη αϋπνία, η νευρικότητα και η ευερεθιστότητα και επίσης ανακουφίζει από τις διάφορες συναισθηματικές διακυμάνσεις και διαταραχές.

Η δράση του βέβαια δεν μπορεί να καλύψει βαριά επεισόδια κατάθλιψης. Αυτά απαιτούν ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή. Παρ’όλα αυτά για επεισόδια ελαφριάς έως και μέτριας κατάθλιψης, το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο αποτελεί μια καλή επιλογή με απτά αποτελέσματα.

 Δράση του βαλσαμόχορτου ή σπαθόχορτου

  • Επουλώνει πληγές
  • Ανακουφίζει από εγκαύματα
  • Εχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Ανακουφίζει από τους έντονους πόνους
  • Έχει στυπτικές ιδιότητες
  • Ανακουφίζει από ισχιαλγίες
  • Μαλακώνει τους ραυματικούς πόνους
  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία του μϋικού συστήματος
Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.