Βάζοντας προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή μας …

Κλειδί για υγεία και μακροζωία

Τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν τον θεμέλιο λίθο μιας καλής και υγιεινής διατροφής που μακροπρόθεσμα εξασφαλίζει καλή φυσική κατάσταση (χωρίς προβλήματα παχυσαρκίας), καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και φυσικά καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, χωρίς ασθένειες.whole grains

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η ένταξη και η τακτική χρήση προϊόντων ολικής άλεσης στη διατροφή μας μπορεί να καταπολεμήσει αλλά και να προλάβει σοβαρές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν το άτομο ακόμα και στον θάνατο, όπως είναι :

  • ο διαβήτης τύπου 2
  • η παχυσαρκία
  • τα εγκεφαλικά επεισόδια
  • και τα καρδιαγγειακά επεισόδια

Μία … και δύο … και τρεις φορές την ημέρα

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις σχετικές έρευνες, τα προϊόντα ολικής άλεσης, θα έπρεπε να ενταχθούν στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες όλων των ανθρώπων.

Ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως όλοι θα έπερεπε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 με 3 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης καθημερινά.

Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, φυσικά σε καθημερινή βάση, μία μερίδα στο πρωινό γεύμα, μια μερίδα στο μεσημεριανό γεύμα και τέλος μια μερίδα στο βραδινό γεύμα.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης που θα βάλουμε στη διατροφή μας μπορεί να είναι είτε δημητριακά, είτε ψωμί και φρυγανιές, είτε παξιμάδια, είτε ζυμαρικά. Γενικά, όλοι οι ειδικοί της διατροφής συνιστούντους καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα ολικής άλεσης γιατί περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυσικά γιατί περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό ωφέλιμων φυτικών ινών.

Ως γνωστόν, οι φυτικές ίνες, εκτός από τις πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητές τους προς τον οργανισμό, βοηθούν και στο αδυνάτισμα αλλά και στη διατήρηση ενός χαμηλού σωματικού βάρους και ενός υγιούς οργανισμού.

Τι σημαίνει όμως όταν λέμε «μια μερίδα» ;

Πολλοί είναι εκείνοι, άνδρες και γυναίκες, που στην προσπάθειά τους να εντάξουν τα προϊόντα ολικής άλεσης στη δίαιτά τους, συνάντησαν πολλές και σημαντικές δυσκολίες.

Δυστυχώς τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν αναγράφουν σαφώς στην συσκευασία τους τις απαιτούμενες πληροφορίες, ενώ πουθενά δεν υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για το τι πραγματικά σημαίνει και πώς ορίζεται η «μία μερίδα».

Αυτό προκαλεί μεγάλη σύγχιση στο κοινό, που μη ξέροντας ακριβώς τι πρέπει να κάνει, οδηγείται σε εσφαλμένες κινήσεις.

Σε αυτό δε βοηθάει και το γεγονός πως όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν είναι τα ίδια αφού δεν περνούν όλα από την ίδια ακριβώς επεξεργασία.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως ως μια μερίδα μπορεί να οριστεί :

  • μισό φλυτζάνι ζυμαρικών ολικής άλεσης
  • ένα μπολ από μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης
  • ένα μπολ από μαγειρεμένο καστανό ρύζι

Όσο δύσκολο και αν φαίνεται όμως, τα προίόντα ολικής άλεσης είναι μια υγιεινή συνήθεια που πρέπει να μπει στη ζωή όλων μας !

Γενικά Άρθρα , , ,

Comments are closed.