Ασπαρτάμη : Ένας γλυκός θάνατος ;;;

Τι είναι η ασπαρτάμη τελικά ;

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων. Η έντονη γλυκιά γεύση της σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμίδες που παρέχει την έχει κάνει μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυχρησιμοποιημένες ουσίες στον πλανήτη. Είναι λοιπόν η ασπαρτάμη μια ουσία ανεκτίμητη … ή μήπως τελικά είναι απλά ένας «γλυκός θάνατος» ;aspartami

Η ασπαρτάμη, ως γλυκαντική ουσία, παρά την ολιγοθερμιδική της αξία παρουσιάζει έντονα γλυκιά γεύση, η οποία για την ακρίβεια είναι έως και 200 φορές πιο γλυκιά από αυτή της ζάχαρης.

Χαμηλή σε θερμίδες : ΝΑΙ ή ΟΧΙ ;

Η ασπαρτάμη ουσιαστικά δεν είναι πιο χαμηλή σε θερμίδες από τη ζάχαρη. Τόσο η ζάχαρη όσο και η ασπαρτάμη αποδίδουν περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά λόγω της πάρα πολύ γλυκιάς της γεύσης, η ασπαρτάμη, χρησιμοποιείται σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες από τη ζάχαρη, παρέχοντας έτσι εξοικονόμηση θερμίδων.

Χαμηλών θερμίδων και υψηλού κινδύνου τροφή η ασπαρτάμη !

Ένα μόριο ασπαρτάμης αποτελείται από φαινυλαλανίνη, από ασπαρτικό οξύ και από μεθανόλη. Με την κατανάλωσή της οδηγείται στο στομάχι, όπυ η μεθανόλη μετά από διάφορες χημικές αντιδράσεις ου πραγματοποιούνται μετατρέπεται σε μυρμηγκικόοξύ και σε φορμαλδεΰδη.

Ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά η φορμαλδεΰδη είναι μια νευροτοξίνη και μάλιστα θανατηφόρα !

Επίσης η φορμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση στον οργανισμό, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη !

Δυστυχώς η ασπαρτάμη περιέχεται μέσα σε πάρα πολλά προϊόντα του εμπορίου, με αποτέλεσμα να την καταναλώνουμε και μάλιστα χωρίς καν να το γνωρίζουμε και χωρίς να κατανοούμε τις επιπτώσεις προς τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ποσότητα ασπαρτάμης που επιτρέπεται να καταναλώνουμε ημερησίως είναι τέτοια ώστε να παρέχει μεθανόλη έως το πολύ 7,8 mg. Για να κατανοήσουμε πρακτικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό αρκεί να αναφέρουμε πως ένα λίτρο ενός αναψυκτικού με ασπαρτάμη περιέχει περίπου 55 mg μεθανόλης.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η μεθανόλη είναι ένα δηλητήριο, και μάλιστα ένα δηλητήριο που μπορεί και δρα συσσωρευτικά και αθροιστικά.

Ένας μέσος άνθρωπος που επιλέγει να καταναλώνει προϊόντα ασπαρτάμης (δηλαδή ολιγοθερμιδικά), φτάνει τελικά να καταναλώνει σε καθημερινή βάση περίπου 30 φορές περισσότερο «δηλητήριο» από αυτό που επιτρέπεται για την υγεία του οργανισμού.

Οι επιπτώσεις της ασπαρτάμης στην υγεία είναι «πονηρές» !

Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κατανάλωσης ασπαρτάμης δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές, με αποτέλεσμα το άτομο να επαναπαύεται και να εφησυχάζει. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της, αν και έρχονται σε βάθος χρόνου και το άτομο εν τω μεταξύ συνεχίζει να την καταναλώνει, είναι εξαιρετικά σοβαρές που δυστυχώς μπορούν να του κοστίσουν ακόμα και τη ζωή του !

Η ασπαρτάμη όπως φαίνεται, παρουσιάζει αρνητική επίδραση στην υγεία, προκαλώντας ακόμα και καρκίνο και οδηγώντας ακόμα και στον θάνατο. Αν και πολλές φορές δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί η υπαιτιότητα της ασπαρτάμης, ωστόσο πολλοί γιατροί πλέον συμφωνούν πως θα έπρεπε να αποφεύγεται η χρήση της από όλους, άνδρες και γυναίκες !

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.