Από νωρίς να μαθαίνουν τα παιδιά για την παχυσαρκία και τους κινδύνους της

Η άγνοια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας και μάλιστα ακόμα και σε εφήβους και παιδιά. Η παχυσαρκία έχει μπει στη ζωή των περισσοτέρων και αποτελεί πλέον μια σκληρή πραγματικότητα.παιδική παχυσαρκία

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, οι πολλές υποχρεώσεις και το έντονο ψυχολογικό φορτίο οδηγεί πολλούς εφήβους και παιδιά στα μονοπάτια της παχυσαρκίας με πολύ σκληρές επιπτώσεις για την υγεία τους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η ενημέρωση σώζει !

Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται από μικρές ηλικίες για το σημαντικό πρόβλημα της παχυσαρκίας, τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια κατάσταση ανεξέλεγκτης αύξησης του σωματικού βάρους για την υγεία και τον οργανισμό, καθώς επίσης και για την σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθούν.

Πρόκειται βέβαια για ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουμε το παιδί στην αντίπερα όχθη, και προσπαθώντας να το σώσουμε από την παχυσαρκία το οδηγήσουμε σε νευρωτικές καταστάσεις ανορεξίας.

Η κατάσταση χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και ίσως και την βοήθεια κάποιων ειδικών σε ορισμένες περιπτώσεις. Ακολουθούν μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο που ένας γονιός μπορεί και πρέπει να χειριστεί την κατάσταση :

  • Σύμφωνα με έρευνες, η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια, τα ηλεκτρονικά και οι υπολογιστές, ενισχύουν την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Κλείστε όλα τα ηλεκτρονικά και προτρέψτε τα παιδιά σε ομαδικά παιχνίδια.
  • Τα παιδιά ηλικίας κοντά στην εφηβεία και προ-εφηβεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο θέμα της εξωτερικής εμφάνισης. Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με το σωματικό του βάρος μην του κάνετε συζήτηση, απλά προχωρήστε σε ριζικές αλλαγές στο θέμα του τρόπου ζωής αλλά κυρίως της διατροφής. Ακολουθήστε όλοι μαζί σαν οικογένεια το ίδιο διατροφικό πλάνο και μην κάνετε το παιδί να αισθανθεί αμήχανα και άσχημα.
  • Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται εντάσεις και φωνές. Με το να μαλώσετε ένα παιδί για τη διατροφή του δεν θα επιτύχετε απολύτως τίποτα. Πολλοί μάλιστα γονείς προσπαθούν με πλάγιους τρόπους, όπως δωροδοκία, απειλές, εκφοβισμό, τιμωρίες και φωνές, να αποτρέψουν τα παιδιά από τις κακές διατροφικές τους συνήθειες. Δυστυχώς, αυτού του είδους η αντιμετώπιση όχι μόνο δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και τα παιδιά σε ακραίες καταστάσεις όπως διάφορες νευρώσεις και διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία κ.λ.π.)
  • Όταν θαλήσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα παχυσαρκίας, θα πρέπει να έχετε πρώτα συνεννοηθεί για την τακτική που θα ακολουθήσετε οι δύο γονείς, ώστε να μην οδηγηθεί το παιδί σε σύγχιση.
  • Η συμβουλή ειδικών (διαιτολόγων, γιατρών ή ψυχολόγων) μπορεί να αποβεί καταλυτική βοήθεια τόσο για τους γονείς όσο και για το ίδιο το παιδί. Οι μεν γονείς θα εκπαιδευτούν για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, το δε παιδί θα μάθει τι ακριβώς συμβάινει με το σώμα του και για ποιος σημαντικούς λόγους, όπως η διαφύλαξη της υγείας του, επιβάλλεται να μάθει στη σωστή και υγιεινή διατροφή.
  • Σημαντικό είναι και το σημείο της επιβράβευσης. Σε κάθε σωστή επιλογή τροφής που θα κάνει το παιδί, σε κάθε επίτευξη στόχου, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνει την επιβράβευση από τους γονείς του. Αυτή θα του δώσει το κίνητρο αλλά και τη δύναμη να συνεχίσει την προσπάθειά του.
Αδυνάτισμα

Comments are closed.