Απομάκρυνε τις τοξίνες – Προφύλαξε την υγεία σου !

Συκώτι : Μηχανισμός καθαρισμού του οργανισμού

Όλοι έχουμε ακούσει για την αξία της αποτοξίνωσης (της απομάκρυνσης δηλαδή των επιβλαβών τοξινών από τον οργανισμό) αλλά και για την αναγκαιότητά της για την διατήρηση της υγείας και της καλής λειτουργίας του οργανισμού.detox

Στον οργανισμό τείνουν να συσσωρεύονται τοξίνες που συνήθέστερα προέρχονται από ρύπους του περιβάλλοντος και από την κακή μας διατροφή, που μακροπρόθεσμα όμως βλάπτουν σοβαρά τον οργανισμό και απειλούν ακόμα και τη ζωή του ατόμου.

Ο τρόπος εκκαθάρισης που ακολουθεί ο οργανισμός ώστε να απομακρύνει τις τοξίνες είναι το συκώτι, το οποίο αναλαμβάνει χρέη «φίλτρου». Πρόκειται για το μεγαλύτερο όργανο – αδένα στο σώμα μας που βοηθάει ώστε το σώμα να παραμένει καθαρό και κυρίως ασφαλές.

Αν όμως οι τοξίνες που δέχεται ο οργανισμός μας καθημερινά είναι πολλές, τότε όπως είναι φυσικό, ακόμα και αυτό το «φίλτρο» του οργανισμού μας ενδέχεται να χρειάζεται ειδική φροντίδα ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να μην «χαλάσει» ! Με λίγα λόγια, θα πρέπει να παραμένει και το συκώτι καθαρό, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία του και να μην κινδυνεύσει η υγιής και σωστή λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν λοιπόν μερικές τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν ως «καθαριστικό» για το συκώτι …

Πώς λειτουργεί το συκώτι ;;;

Το συκώτι είναι ένας αδένας που λειτουργεί αδιάκοπα μέσα στο σώμα και φροντίζει για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του αίματος από όλα τα επιβλαβή στοιχεία (τις τοξίνες) που θέτουν σε κίνδυνο και απειλούν σοβαρά τον οργανισμό. Περίπου 1 ½ λίτρο αίματος περνάει το ΚΑΘΕ λεπτό από το συκώτι μας ώστε να φιλτραριστεί και να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες ουσίες.

Παράλληλα, το συκώτι, λειτουργεί και ως μηχανή παραγωγής χολής (η χολή είναι μια ουσία απαραίτητη για την διάσπαση των λιπών από τον οργανισμό), καθώς ακόμα και ως τράπεζα που αναλαμβάνει την αποθήκευση ορισμένων ουσιών (όπως είναι οι βιταμίνες, η γλυκόζη και ο σίδηρος).

Η αδιάκοπη λειτουργία του μέσα στην διάρκεια της ημέρας μπορεί να το εξασθενήσει και γι’αυτό το λόγο απαιτείται η ιδιαίτερη φροντίδα του με τροφές που το καθαρίζουν και ουσιαστικά «επανεκκινούν» δυναμικά και πιο αποδοτικά τη λειτουργία του.

Ποιες τροφές «ενισχύουν» το συκώτι μας και τονώνουν τη λειτουργία του ;

Μερικές από αυτές τις τροφές είναι οι ακόλουθες :

  • Το λεμόνι

Το λεμόνι αποτελεί ίσως το πιο γνωστό συστατικό αποβολής των τοξινών. Όλες οι διατροφές που αποσκοπούν στην απομάκρυνση των τοξινών στηρίζονται στο λεμόνι ! Αυτό συμβαίνει λόγω της μαγάλης περιεκτικότητάς του σε ωφέλιμη βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή ενισχύει τη διαδικασία αποβολής των τοξινών από το σώμα, προωθεί την αποβολή των περιττών κιλών και βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης

  • Τα πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά, τα φυλλώδη (όπως το λάχανο, τα χόρτα, η ρόκα, το σπανάκι και το μαρούλι) αλλά και τα σταυρανθή (όπως είναι το κουνουπίδι και το μπρόκολο) περιέχουν πάρα πολλά θρεπτικά και αναγκαία για τον οργανισμό συστατικά, που επιπροσθέτως βοηθούν στην παραγωγή ορισμένων ενζύμων στο συκώτι που διευκολύνουν την διαδικασία αποβολής των τοξινών.

  • Το σκόρδο

Τέλος το σκόρδο, όχι μόνο βοηθάει στην παραγωγή τέτοιων ανζύμων στο συκώτι ώστε να ενισχύσει την αποτοξίνωση, αλλά προφυλάσσει και τον οργανισμό από τις τοξίνες αποτρέποντας την είσοδό τους σε αυτόν.

Αδυνάτισμα, Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.