Απογαλακτισμός : 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν σταματήσεις τον θηλασμό του μωρού σου !!!

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο στην ζωή μιας νέας μαμάς. Το συναισθηματικό δέσιμο που συντελείται κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι ιδιαίτερα μεγάλο, σε συνδυασμό μάλιστα με τις αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα της γυναίκας, η διακοπή της συγκεκριμένης διαδικασίας μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην ζωή της μητέρας για τις οποίες καλό θα είναι να είναι προετοιμασμένη.breastfeeding-adinatisma-greece

  1. Είναι πιθανό να αισθανθείτε θλίψη

Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, οι γυναίκες σ’ αυτή την περίοδο της ζωής τους, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που διακόπτουν τον θηλασμό όταν νιώσουν έτοιμες και σε εκείνες που για διάφορους λόγους αναγκάζονται να τον διακόψουν, βιώνοντας έτσι τον λεγόμενο ‘’ανεπιθύμητο απογαλακτισμό’’. Οι δεύτερες λοιπόν μπορεί να αποδειχθούν ανέτοιμες στα νέα δεδομένα και να παρουσιάσουν μεγάλο αίσθημα θλίψης, ακόμα και κατάθλιψης, παρόμοιας με αυτή της επιλόχειας. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζουν και οργανικοί παράγοντες όπως τα υψηλά επίπεδα οξυτοκίνης που παρατηρούνται την συγκεκριμένη περίοδο στον οργανισμό και που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση επιδρούν στην διάθεση της νέας μητέρας.

  1. Το στήθος σας θα αλλάξει

Κατά την διαδικασία του απογαλακτισμού το στήθος σας θα παρουσιάσει αρκετές μεταβολές. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θηλασμού είναι πιθανό μια γυναίκα να παρατηρήσει το στήθος της μαλακό, χωρίς πόνους – πράγμα το οποίο όμως μπορεί να ανατραπεί σε διάστημα 10-15 ημερών, παρουσιάζοντας και πάλι την τάση να διογκώνεται, να σκληραίνει και να πονάει ελαφρώς. Ένα ακόμα πιθανό σύμπτωμα μπορεί να είναι η εμφάνιση ενός κόκκινου εξογκώματος στον μαστό που θα προκαλεί επίσης πόνο. Στην περίπτωση που παρουσιάσετε κάτι απ’ τα παραπάνω, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

( !!! ) : Ο απογαλακτισμός προτείνεται να εφαρμοστεί σταδιακά, μειώνοντας τον θηλασμό σε ένα γεύμα και κατά προτίμηση σε αυτό πριν τον ύπνο!

  1. Το μωρό σας θα χρειαστεί λίγο χρόνο

Εκτός από την νέα μητέρα, η περίοδος προσαρμογής θα χρειαστεί και στο μωρό, εφόσον θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνει πλέον την τροφή του. Και επειδή η διατροφή μέσω του μπιμπερό πλέον δεν εμπεριέχει την άμεση επαφή με την μητέρα, το μωρό θα χρειαστεί να αισθάνεται σε μεγάλες δόσεις την αγάπη και την στοργή σας!

  1. Θα σας ‘’βομβαρδίσουν’’ με συμβουλές

Το περιβάλλον σας κατά πάσα πιθανότητα θα θελήσει να σας βοηθήσει παρέχοντάς σας συμβουλές για το πότε θα πρέπει ιδανικά να διακόψετε τον θηλασμό, πότε θεωρείται ‘ιατρικά σωστό’ κ. α. Κάτι τέτοιο θα σας δημιουργήσει σύγχυση και θα διαταράξει πιθανώς περισσότερο την ψυχολογία σας. Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε μετά την συμπλήρωση του εξαμήνου, είναι να μοιραστείτε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και κυρίως τις επιθυμίες σας με το γιατρό σας έτσι ώστε να καταλήξετε από κοινού σε αυτό που αρμόζει στην δική σας και μόνο κατάσταση.

  1. Τα συναισθήματά σας μπορεί να παρουσιάζουν συνεχόμενες εναλλαγές

Η απόφαση μιας γυναίκας να διακόψει τον θηλασμό μπορεί να περάσει ‘’από 40 κύματα’’. Συνήθως μια τέτοια απόφαση συνοδεύεται από το αίσθημα της ανακούφισης, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο θηλασμός απαιτεί πολύ χρόνο στην καθημερινότητα της γυναίκας και φυσικά μεγάλη αφοσίωση. Το συγκεκριμένο συναίσθημα όμως εύκολα μπορεί να ανατραπεί με την εμφάνιση των ενοχών απέναντι στο μωρό σας και να ακολουθήσει συνεχόμενη εναλλαγή των δύο αυτών συναισθημάτων. Αυτό που καλείστε να κάνετε είναι να πάρετε μια συνειδητή απόφαση με βάση το τι θέλετε εσείς πραγματικά να κάνετε και να προσπαθήσετε να την ακολουθήσετε πιστά.

Γενικά Άρθρα , , , , ,

Comments are closed.